Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Potpora 100% obnovljivim izvorima u 2050. godini E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 02 Veljača 2011 15:42

Razvoj tehnologije obnovljivih izvora energije napreduje sve više i sve brže. Sukladno tome stavovi prema obnovljivim izvorima energije mijenjaju se. Da ste prije nekoliko desetljeća sanjali o Europi koja koristi čistu, obnovljivu energiju smatrali bi vas idealistom i sanjarom. Danas je razvoj tehnologije obnovljivih izvora energije omogućio da takvo viđenje Europe postane stvarnost, a 100 postotna upotreba obnovljivih izvora energije smatra se ekonomski i tehnološki realnom vizijom za Europu u 2050. godini, koju podržava čak 200 kompanija.

Ova vizija prerasla je u deklaraciju koju su sastavili Greenpeace, Europsko vijeće za obnovljivu energiju (EREC) i Europski forum za obnovljive izvore energije (EUFORES).

S ovim ciljem na umu, podržavatelji ove vizije pozivaju europske čelnike, koji bi se trebali 4. veljače sastati kako bi razmotrili energetska pitanja, i Europsku komisiju, koja priprema svoju viziju europske energetske budućnosti za 2050. godinu, da budu primjer vodstva drugima.

Potpisivanje vizije obvezuje promoviranje ekonomije temeljene na energetskoj učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije kako bi se povećao broj „zelenih“ radnih mjesta, razvila ekonomija i energetska neovisnost, te smanjile klimatske promijene.

Za sada, poklonike vizije o 100 postotnom korištenju obnovljivih izvora čine developeri tehnologije i privatne kompanije. EWEA je također potpisala deklaraciju, i u potpunosti podupire viziju.

Prijedlog ove vizije potpuno je logičan. U lipnju 2009. godine čelnici G8 su se složili oko smanjenja emisije stakleničkih plinova za 80% prije 2050. godine. Zemlje članice EU također su jednoglasno dogovorile smanjenje emisija za 80% do 2050. godine, te do 95% ukoliko druge zemlje potpišu provođenje sličnih akcija. S obzirom da će transport i poljoprivreda i dalje proizvoditi emisije sektor energije morati će biti 100% bez emisija.

 

Link: www.100percentrenewables.eu

Tags:     EWEA      2050. godina      deklaracija      Europa      100% obnovljivi
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?