Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Treći energetski paket - treća javna rasprava E-mail
Autor Edo Jerkić   
Četvrtak, 27 Siječanj 2011 21:52

U Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva je u organizaciji Hrvatskog ogranka Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave CIGRE, 27. siječnja 2011. godine održana treća i posljednja  javna rasprava na temu “Treći energetski paket-što je javni interes Republike Hrvatske“.

Posjećenost ove javne rasprave bila je približno jednaka kao i posjećenost druge javne rasprave. Kao i prve dvije, i ova rasprava se pretežno vrtila oko modela restrukturiranja HEP-a. Sudionici rasprave su se manje više složili s "kompromisnim" rješenjem koje je predložio Goran Granić kao predstavnik i direktor EIHP-a. Prema tom prijedlogu uvažili bi se argumenti radnika i uprave HEP-a koji ne žele izdvajanje HEP-OPS-a iz vertikalne strukture tvrtke. Tim modelom HEP-OPS bi bio potpuno upravljački i organizacijski neovisan od ostatka HEP grupe, ali bi ipak ostao unutar vertikalne strukture tvrtke kao i do sada. HEP bi time dobio rok do 3. ožujka 2012. godine da se restrukturira po odabranom modelu, a temeljem uspješnosti restrukturiranja i praktičnog rada, uz strogi nadzor HERA-e bi se postavio konačni rok 3. ožujka 2014. godine kao datum do kojeg bi se donijela konačna odluka o uspješnosti restrukturiranja temeljem izvješća Europske komisije. U slučaju da se pokaže neuspješnost provedbe ovoga modela u skladu sa zahtjevima trećeg energetskog paketa pristupilo bi se modelu potpunog izdvajanja HEP-OPS-a u zasebnog operatera sustava pod direktnim vlasništvom države (TSO model).

Predstavnici uprave i sindikata HEP-a su upozorili da će proces restrukturiranja biti dugotrajan i zahtjevan. Predstavnik sindikata je procijenio troškove takvog restrukturiranja na 2,5 milijarde kuna i zaključio da je to nemoguće obaviti u godinu dana, no Goran Granić smatra da je to pretjerano i da će restrukturiranje HEP koštati oko 300 milijuna kuna, no da je prvo potrebno provesti detaljne kalkulacije.

S obzirom na protekle javne rasprave može se reći da se ovim putem došlo do jednog stvarno kompromisnog rješenja gdje se HEP-u ostavlja prilika da dokaže svoju snagu i obavi svoju zadaću maksimalno efikasno i brzo, te samo o samoj tvrtci ovisi da li će se uspješno primijeniti željeni model restrukturiranja ili će se na kraju ipak morati iskoristiti za njih nepopularan TSO model koji je pretežno zagovara ostatak stručne zajednice kao najčišći i najjednostavniji model koji bi doprinio stvaranju pravog tržišta električne energije.

Prezentacije sa javne rasprave dostupne su na stranicama MINGORP-a.

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?