Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Projekt BioSolESCo E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 24 Siječanj 2011 23:41

BioSolESCo je dio IEE (Intelligent Energy Europe – Europska inteligentna energija) programa. Puno ime projekta je Proširenje korištenja biomase i solarnog grijanja u javnosti i privatnim zgradama preko energetskih usluga.

Sam projekt je započet 2008. u lipnju, a ukupni vijek trajanja mu je tri godine tj. do lipnja ove godine.

U promociji sudjeluje 17 zemalja i to su osim Hrvatske još i Bugarska, Danska, Estonija, Finska, Makedonija, Francuska, Njemačka, Mađžarska, Italija, Latvija, Litva, Crna Gora, Poljska, Srbija, Slovenija i Švedska.

Projekt se zapravo fokusira na novi pristup čija su osnova kompanije koje daju energetsku uslugu odnosno ESCo kompanije. ESCo kompanije rade na principu da daju puni spektar energetskih usluga koji uključuje projektiranje, financiranje, instalaciju i  upravljanje, uključujući održavanje i gorivo. Projekt se isplaćuje u uštedama koje su nastale instaliranjem nove opreme. Smisao cijele priče je da ljudi premalo znaju o ESCo kompanijama i slabo razumiju kako one funkcioniraju. Zato će projekt analizirati sve bitne stavke, vidjeti o kojem dijelu programa treba dodatno informirati ljude, te vidjeti koje su prepreke za ESCo projekte i kako ih zaobići ili preskočiti.

Glavni ciljevi projekta su slijedeći:

  • povećanje razumijevanja ESCo modela, promociju ovakvog načina poslovanja te prijenos stečenog znanja potencijalnim korisnicima i industriji za iskorištavanje biomase i sunčeve energije u EU
  • upoznavanje šire javnosti s najsuvremenijim primjerima energetske usluge u korištenju biomase i sunčeve energije u zemljama partnerima projekta

Glavni partneri projekta u Hrvatskoj su Energetski Institut Hrvoje Požar (EIHP) i HEP ESCO d.o.o. Sudionici projekta su mnoge hrvatske kompanije. Između ostalog su to Regionalna energetska agencija sjevererozapadne Hrvatske, Hrvatska banka za obnovu i razvoj, Vaillant, Horvatić d.o.o., Ribarić d.o.o., DeLisjak d.o.o., TEHNO-DOM d.o.o. i mnogi drugi.

Trenutačno se u Hrvatskoj radi na pet projekata: DIN, Slavonija DI, Spačva, Spin Valis i Strizivojna Hrast od kojih je samo potonja i ugovorena sa HEP-ESCOm. Ostali su još u fazi pregovora.

Izvor: www.biosolesco.org

 
Komentari (1)
KAKO DO BESPLATNOG KREDITA
1Ponedjeljak, 22 Veljača 2021 07:54
vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com
Pozdrav svima vama želim koristiti ovaj medij da vam kažem o ovom opipljivom svjedocenju. Zajam sam dobio 1. sijecnja 2021. preko gospode Vldimire Franke, dala mi je zajam od 65,000 eura i bio sam sretan. Ako vam je potreban zajam za vaše najbolje kamate, možete ga dobiti po kamatnoj stopi od 3%. Obratite se njezinoj tvrtki putem e-pošte: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?