Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Izmjene u zakonskim Uredbama koje se tiču obnovljivih izvora energije E-mail
Autor Edo Jerkić   
Srijeda, 12 Siječanj 2011 15:34

U sada već skoro jednogodišnjem uzaludnom čekanju novog zakona o obnovljivim izvorima energije i odgovora na pitanje "kamo dalje?", Vlada je na 102. sjednici prošlog četvrtka, 07.01. izmijenila Uredbu o minimalnom udjelu električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije čija se proizvodnja potiče i Uredbu o naknadama za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije.

U Uredbi o minimalnom udjelu obnovljivih izvora energije i kogeneracije postavlja se novi minimalni cilj korištenja tih izvora u ukupnoj potrošnji električne energije do 2020. godine na sljedeći način:
„Minimalni udio električne energije čija se proizvodnja potiče u ukupnoj neposrednoj potrošnji električne energije do 31. prosinca 2020. bit će:
1) iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije 13,6 %,
2) iz kogeneracijskih postrojenja, čija se proizvodnja električne energije isporučuje u prijenosnu odnosno distribucijsku mrežu, 4 %.”

I iako bi ova odluka trebala biti pohvalna, s obzirom da bi se sada mogao očekivati prekid zakonskog ograničenja o gradnji obnovljivih izvora energije (kroz ograničenje ukupne snage izvora koji se potiču) i prekid zastoja u izvedbi projekata s kojim se nažalost suočavaju svi developeri zadnjih godinu i više dana, ipak ove odluke pokazuju i dalje jednu tamnu stranu priče. Jer ako uzmemo u obzir ciljeve Energetske strategije razvoja iz 2009. (20% obnovljivih izvora energije do 2020.) i 20-20-20 ciljeve EU za udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji energije, 13,6% se čini kao još jedan neambiciozan i razočaravajući cilj. Pogotovo iz perspektive apsolutnog podbačaja u ostvarivanju cilja koji smo si zadali do 31.12.2010. S druge strane uzevši u obzir sadašnje stanje na tržištu može se očekivati da ni ovaj cilj neće biti ni približno ispunjen.

Pri tome treba naglasiti da je ovo, kao što je bio i cilj za kraj 2010. deklarirano kao minimalni cilj što bi trebalo značiti da se potiče i sve više od toga. Međutim dosada to nije bio slučaj, nego se kroz državne tvrtke i institucije kočio razvoj projekata na način da se cilj ne premaši - a na kraju se nije ni ostvario. Treba napomenuti i da obnovljivi izvori za proizvodnju električne energije imaju puno veći utjecaj u dostizanju EU 20-20-20 ciljeva od obnovljivih izvora koji se koriste u svrhu transporta, grijanja i sl. Samim time bi cilj korištenja obnovljivih izvora električne energije u proizvodnji električne energije trebao biti veći.

Nažalost, sve ove činjenice ne ulijevaju preveliki optimizam za značajan razvoj i uzlet obnovljivih izvora energije u godinama koje dolaze. Ostaje jedino nada da će novi zakon o obnovljivim izvorima energije uskoro ugledati svijetlo dana i da će taj zakon, zajedno sa usklađivanjem svih energetskih zakona sa zahtjevima EU uroditi ovaj puta značajno kvalitetnijim i poticajnijim okruženjem za novi uzlet obnovljivih izvora energije kakav se uočava u drugim novim zemljama članicama EU.

Isto tako u Uredbi o naknadama za poticanje obnovljivih izvora energije i kogeneracije se drugu godinu za redom ta naknada za krajnje kupce ostavlja na 0,005 kn/kWh - tj. na daleko manjoj razini nego što je to bilo zamišljeno originalnom uredbom iz 2007. godine. To je još jedan pokazatelj neambizioznog planiranja korištenja obnovljivih izvora energije u godinama koje dolaze.

Tragedija je tim veća zna li se koliki potencijal obnovljivih izvora energije posjedujemo i koliko smo ovisni o uvoznim i stalno sve skupljim energentima.

 
Komentari (7)
odgovor
7Srijeda, 19 Siječanj 2011 20:51
Edo Jerkić

A da ne spominjemo da su fotonaponski paneli tehnologija čija se proizvodnja odvija i u Hrvatskoj što bi bio samo dodatni bonus...


Otvorio sam i temu na forumu ako ima zainteresiranih za daljnju raspravu u praktičnijem obliku: http://www.obnovljivi.com/forum/viewtopic.php?f=20&t=23

Vrt
6Srijeda, 19 Siječanj 2011 13:05
Boris Brlečić
Jednostavno se moram nadovezati : To je kao da iza kuće imate ogroman prostor i umjesto da si sami uredite vrt ( ukoliko ste u snazi ) idete po shopping centrima i kupujete uvoznu hranu.
Sunce
5Srijeda, 19 Siječanj 2011 13:00
Boris Brlečić
Baš je zanimljivo da nisu nigdje spomenuli sunčevu energiju koje ima u izobilju u RH. Neka stave 0% PDV na solarne uređaje i kad već uzimaju 10% Braniteljima od mirovine, nek daju barem 5% subvencije za postavljanje istih pogona ( bilo toplinskih ili električnih, budući da uvozimo energente za obje stvari ). Proračuna RH će uštediti više na uvozu plina i električne energije negoli na ukidanju PDV-a i davanju barem male subvencije.
Odgovor: postoci
4Srijeda, 19 Siječanj 2011 11:26
E J
Hvala na ispravci - sada i ja vidim da nisam u članku dovoljno naglasio tu distinkciju između ukupne energetske potrošnje i potrošnje električne energije.

Uključivanje velikih hidroelektrana u bilancu proizvodnje iz OIE je naravno potpuno legitimna i to namjerno nisam spominjao.

No ostaje činjenica, ako i prihvatimo udio od 13,6% kao prihvatljivo rješenje (makar i dalje smatram da možemo i moramo imati ambicioznije ciljeve), da je provedba još uvijek izrazito loša i da je veliko pitanje hoće li i tih 13,6% biti dohvatno.

Dovoljno je pogledati fijasko koji se desio od 1. srpnja 2007. do sada. A još uvijek se ne dešavaju neke suštinske promjene po tom pitanju.
postoci u strategiji i što znače
3Srijeda, 19 Siječanj 2011 10:55
pasicko
mislim da niste dobro razumjeli stvar. 13.6% govori o postotku proizvodnje iz OIE u neposrednoj potrošnji čija se proizvodnja potiče - i to izlazi iz ciljeva strategije za OIE(4TWh). no, postoje i oni obnovljivi čija se proizvodnja ne potiče - to su velike hidroelektrane. a njihova proizvodnja po startegiji u 2020 treba iznositi 22% neposredne potrošnje, dakle, ukupno se iz OIE predviđa 36% do 2020. konkretnije, do 2020.
strategija nije toliko loša kao što se priča, no traži poboljšanja i ovakve diskusije su i više nego dobrodošle.
i još da zaključim, ovih ukupnih 36% se odnosi na udio u neposrednoj potrošnji električne energije, a 20% koji izlaze iz ciljeva EU su udio u ukupnoj neposrednoj potrpšnji (dakle ne samo električne energije). taj dio često unosi zbrku.
Odgovor: Apsurd
2Ponedjeljak, 17 Siječanj 2011 18:48
E J
Kao prvo, šteta što ste odlučili ostati bezimeni - jer trebamo više glasova razuma u ovoj državi - imenom i prezimenom.

Energetska strategija koja je nastala 2009. uz sve svoje manjkavosti zapravo nije uopće toliko loša i na njoj su radili eminenti stručnjaci, te je imala mnogo iteracija. Sukob interesa se zbog relativno malo stvarno stručnih kadrova u ovoj državi teško može izbjeći - to je problem malog tržišta.

Ono što zabrinjava puno više od toga je da vlada i opet nije slušala stručnjake, nego je slijedila samo sebi znanu logiku koja ograničava gospodarski razvoj ove države, sprječava ulaganja i otvaranje radnih mjesta, a da ne govorimo koliko time samo sve više zaostajemo za EU zemljama u obrazovnom i tehnološkom smislu. Netko bi trebao stati na kraj odlučivanju temeljenom isključivo na socijalnoj politici - ali koja opet dolazi iz sasvim krivih pretpostavki i ne rješava probleme nego ih samo gura pod tepih.
Apsurd
1Ponedjeljak, 17 Siječanj 2011 18:28
Bezimeni
OIE su u nepovoljnoj poziciji, od samoga početka, a znamo svi da se razvojem OIE razvija i energetska neovisnost. Dok Njemačka ili druge razvijenije zemlje svoje udjele povećavaju, do maksimalnih kapaciteta zelene mase, mi 'lupamo kamenom o kamen'. Potpuni apsurd. Nadam se da i EK neće prihvatiti ovu odluku Vlade RH, jer je ispod svake rezine ozbiljnog pristupa OIE.

Druga stvar: Energetska strategija RH je nedovoljno obuhvatna. Ozbiljna Strategija obuhvaća veći vremenski period, duže se na njoj radi i javno raspravlja i pazi se kod izrade takvog dokument da na njemu ne rade ljudi u sukobu interesa (stručnjaci zaposleni u velikim energetskim poduzećima). Ali vi to već sve ionako znate, samo smo mi, 'razvijači' i poticatelji OIE projekata nemoćni.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?