Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

100% električne energije iz obnovljivih do 2050? E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 22 Rujan 2015 13:42

Prema najnovijem istraživanju, koje su proveli Greenpeace International i Global Wind Energy Council, obnovljivi izvori energije mogli bi do 2050. godine u potpunosti opskrbljivati svijet električnom energijom.

energy [r]evolution 2015U izvješću pod nazivom The Energy [R]evolution 2015 prvenstveno se ističe kako bi prelazak na potpuno obnovlje izvore energije do 2050. godine osigurao značajan broj novih radnih mjesta, te niz ušteda. U izvješću su nadopunjeni i revidirani scenariji prethodnih izvještaja, te je ponuđen novi scenarij koji u cilju ima 100% zelenu energiju. Dodatno je prikazana i usporedba sa trenutnim scenarijem kojeg nudi izvješće IEA's World Energy Outlook Current Policies.

U oba izvješća energija vjetra ima najveći udio, te čini 30 do 32% ukupnog udjela u opskrbi električnom energijom. U takvom scenariju do 2030. godine samo taj sektor mogao bi otvoriti 8 milijuna novih radnih mjesta, što je 10 puta više nego danas, te je dvostruko više radnih mjesta od svih danas postojećih mjesta u industriji nafte i plina.

Unutar petnaest godina udio električne energije utrostručiti će se u odnosu na današnji udio, čime bi sa današnjih 21% dosegao 64%, zadovoljavajući gotovo dvije trećine svjetskih potreba za električnom energijom.

Danas postoje konkurentne tehnologije koje uvelike mogu pomoći u rješavanju problema klimatskih promjena, a kako bi ih u potpunosti mogli primijeniti potrebni su značajni koraci po pitanju promijene zakonodavstava i drugih regulatornih mjera. Ovo izvješće jasno pokazuje kako je energetska revolucija već započela, te ju više ništa ne može zaustaviti, jedino pitanje koje preostaje je da li će vodeći na vrijeme poduzeti određene mjere kako bi uspjeli izbjeći daljnje klimatske promjene, istaknuo je Steve Sawyer, glavni tajnik GWEC-a.

 

Izvor: http://renews.biz/

Tags:     Greenpeace      GWEC      energy revolution      2050
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?