Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Europska Komisija dala prijedlog energetske strategije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 01 Ožujak 2015 23:38

Europska Komisija je predstavila dokument "Okvirnu strategiju za otpornu Europsku Uniju sa politikom klimatskih promjena koja gleda na budućnost",  koji je ključan u razvoju planova za Europski energetski sektor do 2030. godine.

Okvirna strategija daje široki pregled pet međusobno povezanih politika, te navodi korake kojima bi se mogli postići ti ciljevi, uključujući novu legislativu kojom bi se u potpunosti promijenilo elektroenergetsko tržište, te bi se razvila regionalna kooperacija na integriranom tržištu uz jače regulirani okvir. Jedna od mjera kojom bi se postigao čisti, održivi Europski energetski sektor je novi paket za obnovljive izvore energije (OIE) u 2016. i 2017. godini, a koji bi uključivao novu politiku za održivu biomasu i biogoriva kao i legislativu koja bi osigurala cilj od barem 27% EU energije iz OIE. Europska Komisija je dodatno naglasila da je cilj Europske Unije i dalje postati svjetski predvodnik u korištenju obnovljivih izvora energije. Ipak, i sam dokument navodi da, kako bi se postigao cilj od 27% se moraju riješiti pojedini problemi koji uključuju razvoj odgovarajućih energetskih tržišta, te prijenosne i distribucijske elektroenergetske mreže. To znači da se mora omogućiti razvoj pametnih mreža, te se nova tržišna pravila u potpunosti moraju poštovati.

Unutar paketa dokumenata je Komunikacija o međusobnim interkonekcijama koja postavlja mjere za postizanje cilja od 10% električne energije kroz interkonekcije do 2020. godine, što je minimum za veći tok i razmjenu električne energije između država članica. Osim toga dokument sadrži i Komunikaciju koja postavlja viziju za svjetski klimatski dogovor u Parizu u prosincu - transparentni, dinamički, zakonsko obveziv dogovor na svjetskoj razini sa ambicioznim ciljevima svih strana. Kako bi se postigao stabilan investicijski okvir, Komisija je objavila da će raditi na kooperaciji i konvergenciji državnih regulativa čime bi se ostvarilo više mogućnosti za države članice. Osim toga, Komisija vjeruje da EU mora više investirati u napredna, održiva alternativna goriva, uključujuči biogoriva, kao i bioekonomiju kako bi ostala svjetski tehnološki i industrijski predvodnik, te ispunila svoje klimatske ciljeve.

Sama strategija je pozitivno pozdravljena od strane obnovljive industrije koja je vidi kao potencijalni mehanizam za eliminaciju pojedinih energetskih politika u 28 država članica, gdje je bilo slučajeva retroaktivnih promjena koje su usporile ili zakočile investicije. I dok se većina industrije izrazila pozitivno, negodovanje se moglo čuti iz sektora obnovljive industrije koja se bavi grijanjem i hlađenjem, a koju čine solarni kolektori, geotermalni i bioenergetski sektor. Oni smatraju da nema dovoljno referenci na njihov dio sektora, niti se gledalo na sinergiju sektora energetske efikasnosti i OIE, pogotovo u građevinskom sektoru, te da nije uvaženo da interno energetsko tržište ne čine samo električna energija i plin, nego da se također mora uključiti i grijanje.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?