Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Pet velikih OIE projekata koji mijenjaju svijet E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 07 Veljača 2015 18:30

Nekoliko ogromnih projekata koji koriste obnovljive izvore energije (a koji mogu započeti revolucije) je dovršeno tokom zadnjih par godina.

Oni su imali svojih problema, te nisu nužno idealan model za budućnost  ali barem pokazuju da se neki bore za dobru stvar - čak i ako rade pogreške putem. Tih pet projekata su slijedeći:

1. CSP solarna elektrana Ivanpah

Iako je sam projekt imao određeni broj kontroverzi ne može se negirati opseg i ambicija ovog CSP (koncentrirana solarna energije) projekta. Vrijednost mu je 2,2 milijarde dolara, a nalazi se u pustinji Mojave u Kaliforniji te je originalno trebao pokriti potrebe za električnom energijom za 100.000 kućanstava što ipak nije postignuto tokom prve godine rada, navodno zbog lošeg vremena.

Unatoč tome ovo je ogroman projekt ukupne snage 377 MW koji ima tri stupa visoka oko 150 metara koji služe za toplinsko spremanje energije, a koji su simbol velikih OIE projekata. Ujedno je projekt jedan važan razlog zašto u Kaliforniji ima više radnika u solarnoj industriji nego glumaca.

Iako bi sam projekt mogao ukazati na trenutačnu neisplativost velikih CSP projekata, s obzirom da je službeno otvoren u veljači prošle godine još je prerano za definitivne zaključke.

2. Vjetroelektrana Gansu

Iako vjetroelektrana Gansu, koja se nalazi u Kini, neće biti otvorena do 2020. godine već sada se radi o najvećoj vjetroelektrani na svijetu pošto joj je trenutačna instalirana snaga 5.160 MW, što je pet puta više od prvih pratitelja - vjetroelektrane Jaisamer u Indiji i Alta Wind Energy Center u Kaliforniji.

Kada bude dovršen projekt će imati ukupnu instaliranu snago od otprilike 20.000 MW uz procijenjeni trošak od 17,5 milijardi dolara. Pozitivna vijest je da do sada nema naznaka o štetnom utjecaju na okoliš što bi trebalo olakšati razvoj ostalih pet velikih projekata vjetroelektrana u Kini.

3. The Geysers

Geotermalna elektrana Geysers u Kaliforniji je najveće pojedinačno geotermalno polje na svijetu koja se rasprostire na čak 117 kilometara kvadratnih sjeverno od San Francisca. Njezine 23 geotermalne elektrane imaju ukupnu instaliranu snagu od 2.043 MW.

Iako sve geotermalne elektrane trenutačno nisu aktivne, njih 19 koje jesu proizvode dovoljno električne energije za opskrbu 900.000 kućanstava čime proizvode skoro 20% zelene energije u Kaliforniji.

Dodatno, nakon što je krajem 1980-ih utvrđeno da se smanjuje tok pare iz geotermalnih polja, Geysers danas koisti otpadnu vodu iz kanalizacije za punjenje svojih rezervoara.

4. Hidroelektrana Three Gorges

Kineski ekonomski rast uglavnom podržavaju termoelektrane na ugljen, ali je Kina ujedno jedan od najvećih korisnika hidroelektrana u svijetu. U planu imaju projekte mnogih velikih hidroelektrana, a nakon klimatskog dogovora sa SAD-om očekuju se i mnoge nove.

Hidroelektrana Three Gorges (Tri klanca) na rijeci Yangtze je najveća hidroelektrana na svijetu snage 22 GW, te je njena ukupna vrijednost čak 24 milijarde dolara. Nažalost njezina veličina je veliki problem za okoliš zato što se zbog gradnje čak 1 milijun stanovnika raselilo, te je došlo da debalansa cijelog lokalnog ekosustava. Zbog elektrane je došlo i do odronjavanja koja su ubila više desetaka ljudi.

5. Priobalna vjetroelektrana London Array

Sa ukupnom instaliranom snagom od 630 MW ova priobalna vjetroelektrana u Velikoj Britaniji nije u skali veličine kao Ginsu ali nije ni Velika Britanija velika kao Kina.

Ipak London Array je najveća priobalna vjetroelektrana na svijetu te je jedna od uporišnih točaka Britanske zelene politike. Plan je bio proširiti vjetroelektranu na 1 GW, ali to je trenutno na čekanju zbog zabrinutosti oko migracijskih puteva pojedinih ptica.

Kao što mnogi od ovih projekata demonstriraju, svjetska tranzicija prema zelenoj energiji se mora odraditi oprezno kako ne bi došlo do novih kriza u okolišu u budućnosti. Mnogo se toga može naučiti iz ovih projekata - pitanje je da li će se odvojiti dovoljno vremena da se to i napravi.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     solar      vjetar      geotermalna      hidroelektrana      obnovljivi izvori energije      veliki projekti      ivanpah      geysers      gansu      three gorges      london array
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?