Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Treći energetski paket - javna rasprava E-mail
Autor Edo Jerkić   
Ponedjeljak, 20 Prosinac 2010 00:09

U Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva je u organizaciji Hrvatskog ogranka Međunarodnog vijeća za velike elektroenergetske sustave CIGRE, 16.prosinca 2010. godine održana stručna rasprava na temu “Treći energetski paket-što je javni interes Republike Hrvatske“.

Skup je pozdravila Nataša Vujec, državna tajnica za energetiku, koja je obrazložila značaj implementacije energetskog zakonodavstva EU u domaće zakonodavstvo kao preduvjeta ravnopravnog sudjelovanja na jedinstvenom europskom energetskom tržištu.

Ravnatelj Uprave za energetiku Darko Horvat je informirao o aktivnostima Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva koje se odnose na postupke usklađenja hrvatskog zakonodavstva. Informirao je prisutne i o izradi i recenziji Studije usklađivanja hrvatskog energetskog sektora i energetskog zakonodavstva s energetskom propisima Europske uniije.

U nastavku rada ovog stručnog skupa su prezentirane studije koju su izradili konzorcij tvrtki EKONERG – institut za energetiku i zaštitu okoliša; Institut za elektroprivredu i energetiku i Odvjetnički ured Tilošanec. Prilog raspravi dao je i dr.sc. Goran Granić ispred Energetskog instituta Hrvoje Požar koji je recenzirao Studiju.

Nakon toga je uslijedila rasprava. U raspravi je uzelo riječ 11 sudionika. Ispred stručnog tima HEP-a član uprave doc.dr.sc. Damir Pečvarac održao je prezentaciju „Primjena trećeg energetskog paketa u Hrvatskoj elektroprivredi“.

Ova rasprava je dobrim dijelom značajna i za primjenu obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, no pretvorila se većinom u raspravu o restrukturiranju HEP-a. Tokom rasprave su iznesena razna stajališta, od kojih bi neka mogla loše utjecati na daljnji razvoj Hrvatske energetike, pogotovo u smislu ostvarivanja tržišta i ispunjavanja ciljeva o stranim investicijama i udjelu obnovljivih izvora energije na tržištu.

Ipak, treba reći da je u tom smislu studija Ekonerga, a posebno mišljenje EIHP koje je iznio dr.sc. Goran Granić na tragu najbolje EU prakse u implementaciji što transparentnijeg i kvalitetnijeg tržišta električne energije. Takvo tržište kakvo je predloženo, s neovisnim operatorom prijenosnog i distribucijskog sustava bi pogodovalo dugoročnim ciljevima kao što su povećanje pouzdanosti i kvalitete električne energije, smanjenje cijena električne energije i posebno ostvarivanju energetske neovisnosti kroz održivu proizvodnju energije iz vlastitih izvora, a posebno obnovljivih izvora energije.

Prezentacije sa javne rasprave dostupne su na stranicama MINGORP-a.

Slijedeći skup je zakazan za 13. siječnja u MINGORP.

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?