Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

ORAH-ova brošura za nova zelena radna mjesta E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 19 Siječanj 2015 23:54

Razina nezaposlenosti u Hrvatskoj je izuzetno velika, a problem zapošljavanja se ne uspijeva riješiti godinama. Dapače, s godinama izgleda samo kao da je situacija sve gora. Istovremeno u drugim državama EU trend zapošljavanja pokazuje pozitivne pomake, a Europska komisija, kao i većina ostalih država EU puno nade za dugoročno zapošljavanje polažu i ulažu u zelena radna mjesta. Do sada je u ovoj državi napravljen veći broj izračuna i studija, a održane su i neke konferencije na tu temu, kako bi se ukazalo na mogućnosti otvaranja radnih mjesta u sektoru energetike sustavnim prelaskom na korištenje obnovljivih izvora energije, te decentralizacijom proizvodnje električne energije. Brojke su impresivne, te otvaraju daleko veće potencijale nego megalomanski projekti koji koriste uvozno gorivo, uvoznu opremu i uvozno financiranje. Unatoč svim navedenim trendovima i činjenicama do nedavno nijedna ozbiljnija politička stranka nije se ni na razini izjave dotakla mogućnosti otvaranja zelenih radnih mjesta, a kamoli da su napravili bilo kakvu ozbiljnu analizu na istu temu koja bi bila iskomunicirana prema javnosti.

No, na ORAH-ovim stranicama se već mjesecima može naći zanimljiva brošura koja pokazuje njihovu ideju u pogledu otvaranja radnih mjesta uz pomoć zelenih obnovljivih izvora energije, ali i primjene održivosti u drugim gospodarskim aktivnostima. Zanimljiive dijelova studija ćemo prenijeti u ovom članku uz komentare na iste.

Sama brošura o zelenim radnim mjestima ima ukupno 60 stranica pri čemu je zadnjih 35 stranica pregled uspješnih priča iz Europe, dok je prvih 25 podijeljeno na devet poglavlja u kojima se objašnjava pojam zelenih poslova te način na koji se isti ostvaruju.

Samo "zeleno radno mjesto" je u Europi, a i svijetu definirano kao profesionalna aktivnost koja pomaže u zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena. U to se mogu uračunati obnovljivi izvori energije, štednja energije i sirovina, smanjivanje otpada i zagađenja te zaštita bioraznolikosti i ekosustava. Činjenica je da se zelena radna mjesta mogu otvoriti u svim sektorima od istraživanja do proizvodnje, distribucije i održavanja i to i u sektoru proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i u tradicionalnim industrijama kao što su graditeljstvo (kroz energetsku učinkovitost ponajviše), poljoprivreda i ribarstvo. Sama brošura daje Europske procjene o potencijalnim otvaranjima radnih mjesta u sektoru koja su realna ukoliko Europa nastavi sa zelenim razvojem što bi se trebalo dogoditi, ali nije još jasno u kojem obujmu će se dogoditi.

Brošura opisuje načine na koje se zeleni u Europskom parlamentu bore za veće korištenje obnovljivih izvora energije i ukazuje na činjenicu da je Europa do nedavno bila svjetski predvodnik u zelenom sektoru što se nažalost promijenilo zadnjih godina zbog krize u Europi koja je odgovorna za smanjenje ulaganje u većini zemalja EU, dok u isto vrijeme Kina, SAD i druge svjetske države sve više ulažu u promicanje zelene energije.

Navodi se da je jedan od glavnih ciljeva zelenih radnih mjesta dostojan rad s odgovarajućom socijalnom zaštitom, dostatnim dohotkom, zdravim uvjetima rada (što bi se samo po sebi trebalo podrazumijevati za zeleni sektor), poštivanjem radničkih prava i sudjelovanjem pojedinaca u odlukama. Iako je to dosta naglašeno u brošuri ovo bi se trebalo manje više podrazumijevati za sve zaposlene u svim sektorima neovisno o tome što rade. Isto tako se zahtijeva apsolutna ravnopravnost u svim poslovima povezanim sa zelenim tehnologijama, neovisno o spolu i dobi te uz mogućnost korištenja novih vještina odnosno prenamjene vještina i u starijoj životnoj dobi.

Drugi dio cijele brošure su primjeri održivih zelenih lokalnih zajednica u Europskoj Uniji koji su dobar primjer načina na koji lokalna zajednica može djelovati na održivi zeleni razvoj zajednice. U Hrvatskoj se također pojavljuju takve incijative koje bi idućih godina mogle omogućiti cijelim zajednicama da postanu u potpunosti zelene.

Cijela brošura je posebna po tome što je jedina svoje vrste u Hrvatskoj a da je došla direktno iz neke političke stranke. Ista je ipak trebala navesti više prijedloga na koji način bi se moglo doći do zelene revolucije u Hrvatskoj, odnosno na koji način bi ORAH djelovao ukoliko bude u prilici donositi odluke.

Tags:     orah      zelena radna mjesta      brošura      europska unija      hrvatska      obnovljivi izvori energije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?