Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

IRENA predstavila izvještaj REthinking Energy 2014 (5. završni dio) E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 03 Prosinac 2014 14:18

IRENA (Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije) je prije par tjedana predstavila svoj izvještaj REthinking Energy 2014 koji analizira transformaciju svjetskog elektroenergetskog sektora, te daje izvještaj o napretku tranzicije prema održivoj energetskoj budućnosti. IRENA-in izvještaj navodi da bi novi sustav čija su osnova obnovljivi izvori energije poboljšao pristup i sigurnost opskrbe energijom, otvorio nova radna mjesta, te poboljšao općenito zdravlje stanovništva i okoliša. Danas donosimo pregled petog posljednjeg poglavlja u kojem se piše o mogućnostima ubrzanja energetske tranzicije.

5. Ubrzavanje energetske tranzicije

Tokom jednog desetljeća tehnološkog napretka su padajući troškovi i povećane investicije pomaknule obnovljive izvore energije iz svoje niše u središte zbivanja u cijelom svijetu. U sve većem broju država su OIE postali i vodeći igrač na tržištu u smislu novo instalirane snage u energetskom miksu.

Brzina ovog napretka je potaknula usporedbe sa pojavom mobilnih telefona, te najavljuje jednako važne promjene. To je malim dijelom potaknuto vizijama nekoliko vlada koje su se dugoročno obvezale na sigurnu i održivu energiju, te su bile voljne to i financirati.

Kao rezultat njihovih napora svijet se nalazi na rubu nove industrijske revolucije gdje se ograničena fosilna goriva zamjenjuju sa čistim i nepresušnim izvorima energije. Udio OIE u zadnje tri do četiri godine stalno raste u ukupnoj novoj instaliranoj snazi elektrana, te njihov tržišni udio nastavlja rasti.

Iako je ovaj rast brži od svih predviđanja on mora biti dodatno ubrzan ukoliko se želi udvostručiti udio OIE u svjetskom energetskom miksu do 2030. godine kao što predlažu Ujedinjeni Narodi sa inicijativom SE4ALL. Ukoliko vlade ne omoguće uvjete za dinamični rast tržišta obnovljivi izvori energije će dostići udio od 26% u proizvodnji električne energije na svijetu, odnosno 21% ukupne potrošnje enrgije do 2030. godine. To je mnogo ispod ciljeva koje treba postići ukoliko se žele izbjeći katastrofalne klimatske promjene, te omogućiti električna energija svima koji je danas nemaju. Tehnologija postoji, a potrebno je dostići barem 44% OIE globalno do 2030. godine.

Budućnost OIE je svijetla, ali mehanizmi koji su ih doveli tu gdje jesu nisu nužno potrebni za iduću fazu gdje OIE trebaju preuzeti vodeću funkciju. Potrebno je prepoznati promjene koje su potrebne da bi OIE pokretali svijet, a za to je potrebno na drugačiji način planirati elektroenergetski sustav, dizajnirati tržište, potaknuti inovacije u financiranju projekata i postaviti poticajni politički okvir.

Ovaj izvještaj je dokaz što je postignuto, te je podsjetnik što je na kocki i predstavlja kartu budućnosti i poziv vladama da iskoriste priliku koja se nudi.

5.1 Imperativ klimatskih promjena

U svakoj raspravi o budućnosti energije mora biti sasvim jasno što je na kocki. Električna energija je odgovorna za više od 40% emisija ugljičnog-dioksida danas. Znanstvenici su došli do zaključka da su potrebni novi pristupi kako bi se dekarbonizirala svjetska eknomija i da je prijelaz na OIE nužno potreban da se izbjegnu katastrofalne klimatske promjene.

Donosioci odluka mogu predstaviti nove mjere kojima će promovirati veći udio OIE, te time potaknuti rast i zapošljavanje i svijetu dati realnu priliku da rast svjetske temperature bude manji od kritična 2 stupnja celzijusa ili mogu nastaviti raditi kao i do sada čime će osigurati daljnji rast emisija.


Slika 1: Emisije ugljičnog-dioksida u budućnosti po scenarijima

IRENA studija za udvostručavanje udjela OIE u globalnom miksu pokazuje da će prema trenutačnoj politici i državnim planovima emisija ugljičnog-dioksida pasti na samo 498 g/kWh do 2030. godine sa trenutačnih 565 g/kWh. To nije dovoljno da se atmosferski CO2 nivo zadrži ispod 450 ppm, iznad kojih se očekuju velike klimatske promjene.

Ukoliko se udio OIE udvostuči emisije bi bile smanjene na 349 g/kWh što je 40% manje u odnosu na nivoe 1990. godine. To bi trebalo biti dovoljno za izbjegavanje teških klimatskih promjena. Dobra je vijest da tehnologija postoji i da je ekonomski isplativa. Još je bolje da se time poboljšava pristup energiji, poboljšava zdravlje, stvaraju poslovi te se promovira održivi razvoj uz veću sigurnost proizvodnje energije.

Zbog toga se moraju postaviti dugoročni planovi za stvaranje novog energetskog sustava koji je diverzificiran, okolišno održiv te otporan.

5.2. Podržavanje tranzicije

Sa povećanjem udjela OIE u miksu strukturna tranzicija je nužno potrebna. Svjetski energetski sustav koji se bazira na OIE će biti dručkiji - decentraliziran, fleksibilan i pametniji sustav.

Fleksibilnost i adaptivnost je ključ iduće faze razvoja OIE. Veći dio varijabilne energije zahtjeva od sustava da osigura konzistentnu i predvidivu opskrbu; mreža proizvođača i potrošača koji mogu promijeniti tok energije u trenutku, spremati energiju kad imaju viška, te je puštati u mrežu kada je to potrebno. Ova tranzicija se već događa na nekim tržištima; a razvoj menadžmenta potražnje i tehnologije spremanja će to još ubrzati. Nova politika je potrebna da se ta promjena omogući. Potreban je novi fleksibilni okvir koji mora moći brže reagirati na promjene da ne bi došlo do situacije koja se pojavila u pojedinim zemljama gdje se politika nije dovoljno brzo prilagodila promjenama i mogućnostima u sektoru.

Trenutačna tranzicija predstavlja izazove i priliku. Pri tome je potrebno fokusirati se na nekoliko specifičnih područja, posebno na razini donosioca odluka.

5.3. Adaptacija pristupa donošenju politike na nivou sustava

Troškovi OIE će padati, te će paritet mreže biti dostignut u sve više zemalja. Također, većina OIE tehnologija se danas isplati bez poticaja tako da se politički okvir mora adaptirati u skladu s tim. Poticajne mjere se stoga moraju prebaciti sa financijskih na integrirane sa ukupnim okvirom promocije OIE, te općenitom strukturom elektroenergetske mreže.

U obzir se mora uzeti slijedeće:

- politički okvir za korištenje obnovljivih izvora energije mora ostati stabilan, transparentan i predvidiv čime bi se osiguralo povjerenje investitora

- pristup elektroenergetskim mrežama u kojem se ponajprije gleda budućnost je nužna kako bi se postiglo širenje OIE

- povećanje decentralizirane proizvodnje električne energije iz OIE stvara izazov i priliku

5.4. Poboljšanje tržišnih uvjeta

Uz sve manje troškove tehnologija, donosioci odluka su najbolje pozicionirani da stvore potrebni okvir pri čemu to znači da urede druge apekte tržišta kao što je pristup financiranju, izdavanje dozvola, spoj na elektroenergetsku mrežu, strukturu cijene energije i izgradnju novih kapaciteta. To bi dodatno smanjilo trošak OIE projekata te ubrzalo tranziciju i omogućio bi se razvoj lokalnih industrija, te bi se doprinijelo socijalno-ekonomskim beneficijama kao što su radna mjesta i stvaranje prihoda.

Za to je potrebno ispuniti slijedeće ciljeve:

- intervencija vlada, s time da se moraju smanjiti "soft" troškovi odnosno troškovi koji nisu povezani sa opremom

- trenutačne investicije u sektor se mogu i moraju povećati

- participacija privatnog sektora se potiče smanjivanjem barijera za ulaz u sektor kroz odgovarajući regulatorni okvir

5.5. Omogućavanje integracije obnovljivih izvora energije

Integracija varijabilne proizvodnje može postati veliki izazov za sektor, pogotovo na tržištu ili regiji sa većim udjelom obnovljivih izvora energije - primarno vjetroelektrana i solarnih elektrana. Kako bi adresirali ovaj izazov potrebne su integracijske mjere - u smislu fizikalne konekcije i menadžmenta mreže. To uključuje planiranje i investiranje u fizički razvoj elektroenergetske mreže i njena poboljšanja, promoviranje spremanja energije na razini mreže i pametnu infrastrukturu, te definiranje novog dizajna mreže koji u obzir uzima tržišne utjecaje integracije varijabilne OIE proizvodnje.

Efektivna i efikasna integracija se može poticati kroz specifične tehničke i regulatorne mjere kao što su:

- adekvatno vremensko planiranje razvoja infrastrukture elektroenergetske mreže

- podrška za nova tehnološka rješenja

- bliska koordinacija i angažiranje različitih interesnih skupina koji uključuju regulatore, vladu, developere, operatore prijenosne i distribucijske mreže, te potrošače

5.6. Stvaranje zajedničke vizije za siguran, prosperitetan planet

Potencijalna nagrada, ako se sve navedeno postigne je spektakularna. OIE nisu samo odgovor na klimatske promjene, nego rješavaju i mnoge od socio-ekonomskih izazova s kojima se suočavaju vlade danas.

Svijet sa većinskim udjelom OIE daje mogućnost jeftine električne energije koje ima dovoljno za sve i čija cijena manje volatilna, te nije toliko ovisna o toku nesigurne trgovine, te omogućuje veliki broj novih edukativnih mogućnosti i poslova. Udvostručenje OIE do 2030. bi moglo smanjiti troškove za zdravlje za čak 200 milijardi dolara, te omogućiti milijardama ljudi održivu sigurnu električnu energiju.

OIE daje mnogim zemljama mogućnost da smanje ovisnost o uvoznoj fosilnoj energije iz regija koje su politički i ekonomski nesigurne. Razvoj tokom zadnjih deset godna je pokazao da to više nije utopijski scenarij nego je cilj koji je dostižan korištenjem dokazanih testiranih tehnologija koje i danas postoje i koje se unapređuju svake godine.

Sama tehnologija ipak neće biti dovoljna. Ova tranzicija mora doći uz kolektivnu dugoročnu obvezu svih zainteresiranih strana uključujući vlade, građane, financijere, privatne tvrtke i međunarodne agencije. Međunarodna suradnja može dodatno pojačati svjetske ciljeve da se ubrza tranzicija kroz državne planove za OIE.

Tranzicija uključuje velike promjene u sustavu koji je desetljećima poticao ekonomski rast i prosperitet. Otpor pojedinih interesnih skupina je očekivan zbog čega se mora javnost informirati na pametan način, te svima omogućiti transparentne razumljive informacije.

Donosioci odluka moraju shvatiti da elektroenergetski sektor predstavlja samo dio priče. Mora se mnogo uložiti u promociju većeg korištenja OIE u sektoru transporta i grijanja.

Tranzicija je već počela i beneficije se već sada vide diljem svijeta. Ipak, kako bi se iskoristio cijeli potencijal na dovoljno brz način da se spriječe veće klimatske promjene vlade moraju prihvatiti novi način razmšljanja i to odmah sada.

Ako zemlje izaberu ovaj put, OIE budućnost je moguća. Takav sustav će biti troškovno efikasniji nego današnji, te će imati dramatične beneficije za cijelo društvo. Uz dovoljnu obvezu nova čista industrijska revolucija leži pred nama.

Prvi članak o izvještaju može se pročitati ovdje, drugi ovdje, treći ovdje, a četvrti ovdje.

Tags:     irena      rethinking      transformacija      obnovljivi izvori energije      energetska budućnost      elektroenergetski sektor      solar      vjetar      hidroelektrane      troškovi      investicije      energetaka tranzicija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?