Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Grupno financiranje obnovljivih: promjena za energetski sektor? E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 28 Kolovoz 2014 20:54

Crowdfunding, odnosno grupno financiranje projekata, popularan je, relativno nov i vrlo učinkovit način financiranja projekata. Riječ je o ulaganju manjih doprinosa velike količine ljudi koja podupire određeni projekt nekog pojedinca ili organizacije, i na taj način pomaže da sam projekt zaživi. Financiranje se najčešće odvija putem interneta, te na taj način u financiranju projekta sudjeluju pojedinci diljem svijeta.

Obnovljivi.comUspoređujući sa potrebnim ulaganjima prijelaza na niskougljično gospodarstvo, što godišnje iznosi 270 milijardi eura, grupno financiranje projekata trenutno je gotovo beznačajno, premda pokazuje eksponencijalan rast. U 2012. godini grupno financiranje projekata u Europi je zabilježilo rast od 65% u odnosu na 2011. godinu, te je doseglo 735 milijuna eura. Za 2013. godinu u Massolution-u predviđaju rast svjetskog grupnog financiranja za 81%, te se čini kako će ovakav oblik financiranja uskoro postati vrlo značajan.

Grupno financiranje ima nekoliko prednosti u odnosu na tradicionalan način financiranja, od kojih je najznačajnija činjenica kako i mali projekti, kompanije ili organizacije mogu ostvariti značajno financiranje koje na formalan način ne bi mogle osigurati. Još jedna prednost je i mogućnost prikupljanja velike količine financijskih sredstava u vrlo kratkom vremenu, pa je tako nedavno zabilježen svjetski rekord kada je u samo 13 sati prikupljeno 1,3 milijuna eura i to kada je 1700 nizozemskih kućanstava kupilo udio u vjetroagregatu kompanije Windcentrale.

U poslijednjih nekoliko godina na internetu je pokrenuto nekoliko platformi specijaliziranih za grupno financiranje projekata obnovljivih izvora energije, a najpoznatije su: Solar Schools, Abundance Generation, Sun Funder i Solar Mosaic.

Platforma Abundance Generation pokrenuta je 2011. godine kako bi mali investitori mogli investirati svoja sredstva u energetske projekte u Ujedinjenom Kraljevstvu sa ciljem kako bi kasnije ostvarili profit iz proizvedene električne energije. Sami sebe opisuju kao platformu za društvena financiranja, što znači da nude raznolike modele grupnog financiranja, te spajaju investitore s organizacijama i kompanijama u čije projekte mogu uložiti svoja sredstva. Platforma prikuplja novac i osigurava isplate uz unaprijed definirani profit koji mora platiti ona strana koja gradi i upravlja projektom. Pojedinci mogu uplatiti od 5 do 50.000 funti za pojedine projekte.

Solar schools je projekt Ujedinjenog Kraljevstva koji u cilju ima pomoći školama u uvođenju obnovljivih izvora energije kako bi postale čišća i zelenija mjesta za školarce. Do sada je za 45 škola prikupljeno 27.000 funti.

Ukoliko se uzme u obzir brzina kojom se razvija grupno financiranje, ali i same zadruge unutar europskog energetskog sektora (broj zadruga porastao je sa 1200 prošle godine na 2000 ove godine) društveno financirane zadruge mogle bi značajno promijeniti energetsko tržište u mnogim zemljama.

Energetske su zadruge do sada bile najuspješnije u Danskoj, dok se mnoge druge zemlje još uvijek susreću sa negativnim stavom prema zelenim energetskim projektima na lokalnoj razini, ali i sa problemima vezanim za integraciju energije vjetra i sunčeve energije u elektroenergetsku mrežu. Danska je ovakve probleme riješila osiguravajući lokalnim zajednicama udjele u lokalnim energetskim projektima, te zajedno uzimajući u obzir električnu energiju i grijanje, uz uvođenje infrastrukture za grijanje diljem zemlje.

Njemačka je još jedna vodeća zemlja po ovom pitanju, te je čak 65% projekata obnovljive energije financirano na ovakav način. U Njemačkoj postoji više od 600 energetskih zadruga, a važno je spomenuti kako se u razdoblju od 2000. do 2010. godine broj energetskih zadruga udeseterostručio.

Unatoč dugoj tradiciji zadruga, Španjolska je tek nedavno dobila prvu u energetskom sektoru – Som Energia. Do kraja lipnja 2013. godine ova je zadruga imala više od 8000 članova, te je uložila više od 3 milijuna eura u projekte proizvodnje obnovljive energije.

U Ujedinjenom Kraljevstvu, gdje cijene električne energije kontinuirano rastu, a upravo taj problem postaje goruće pitanje za izbore u svibnju slijedeće godine, lokalne energetske zadruge način su borbe protiv monopola šest najvećih energetskih opskrbljivača. Sam pokret podupiru i neke lokalne vlasti kao što je Cornwall Country Council, vijeće koje je osiguralo zajam od 1,2 milijuna eura kako bi pomoglo izgraditi lokalne instalacije za obnovljive izvore energije.

U Hrvatskoj UNDP planira razviti platformu javnog financiranja za društvene energetske projekte, te je objavio poziv zadrugama da prijave svoje projekte. Dizajn same platforme uključiti će sve najbolje elemente financiranja projekata obnovljivih izvora energije preuzete od najboljih postojećih platformi kao što su gore navedene Solar Schools, Abundance Generation, Sun Funder i Solar Mosaic.

Ukoliko se izjednači sa drugim financiranjima, grupno financiranje moglo bi imati značajnu ulogu u europskoj energetskoj tranziciji. Uz to, kroz godinu dana bi, unutar projekta EU Cohesion Funds for 2014-2020, trebalo biti dostupno 20 milijardi eura za ulaganje u energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Takva financiranja dio su proračuna EU koji u cilju ima smanjenje regionalnih nesrazmjera po pitanju ulaganja, financijske situacija i mogućnosti, a kako se novac koristi određuje se dogovorom između Komisije i državne vlasti.

 

Izvor: http://www.energypost.eu/

Tags:     zadruge      javno financiranje      društveno financiranje      crowdfunding      UNDP
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?