Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Energija je nadohvat ruke E-mail
Autor Zoran Kordić   
Srijeda, 25 Lipanj 2014 00:55

U isto vrijeme dok je resorno Ministarstvo gospodarstva najavilo nastavak svoje istraživačke energetske politike u smjeru traženja novih zaliha nafte i plina, u Novinarskom domu je predstavljena studija «Energija nadohvat ruke», izrađena u okviru regionalnog projekta Unlocking the future koji provodi Heinrich Boell Stiftung, koja poziva na zelenu transformaciju uz pomoć korištenja obnovljivih izvora energije i povećanja energetske učinkovitosti.

Jeli nam energija stvarno nadohvat ruke ili smo prisiljeni istražiti i izbušiti sva morska i prirodna bogatstva da bi je pronašli?

Ovih dana ZMAG (Zelena mreža aktivističkih grupa) objavljuje priručnik «Zeleni alati – grijemo se i kuhamo suncem». U priručniku se jednostavnim rječnikom opisuje samogradnja praktičnih tehnologija za iskorištavanje toplinske energije Sunca i toplinske energije biomase. Pod zelenim alatima se ovdje ne misli na tehnologije poput silicijevih ćelija za proizvodnju električne energije, nego na tzv «uradi sam» tehnologije dostupne svima, kao što su sunčevi toplinski kolektori za pripremu potrošne tople vode ili učinkovite peći na šumsku biomasu. Prednosti korištenja takvih tehnologije su brojne: od ugodnijeg boravka u prostoriji, smanjene potrošnje energije i smanjenih pridruženih troškova za grijanje i hlađenje.

Sunčevi toplinski kolektori su kod nas neshvatljivo gurnuti na margine korištenja, čak i u Dalmaciji. Koliko je to čudan podatak, govori i činjenica da južna Hrvatska raspolaže sa preko 2500 sunčanih sati u godini, dok recimo Austrija ima gotovo upola manje. Unatoč tome, Austrija ima 20 puta više instaliranih takvih sustava po glavi stanovnika od nas. U studiji «Energija nadohvat ruke» se navodi da sunčevi toplinski sustavi mogu čak zamijeniti i energiju koju bi proizvodila kontroverzna termoelektrana na ugljen, Plomin C. Razlog je taj što je potreba za energijom u primorskim mjestima najveća u predvečernje sate, kada se turisti i mještani vraćaju s plaža i pripremaju za izlazak, a tada upravo kolektori mogu zadovoljiti potrebe za toplinskom energijom (umjesto primjerice električnih bojlera).

Mjere podizanja energetske učinkovitosti su također itekako praktične i dostupne svima, a podrazumijevaju obnovu i gradnju kuća od održivih materijala koji su lokalno dostupni (drvo, kamen), a mogu uključivati i mjere kao što su izolacija kuća od biorazgradivih materijala (primjerice izolacija od slame, gline, ovčje vune) ili nabavku energetski učinkovitih kućanskih aparata. Mjere energetske učinkovitosti ne utječu na komfor stanovanja (dapače, još ga i podižu) i drastično  smanjuju potrebe za grijanjem prostora, a mnoge županije i gradovi daju i poticaje za njihovo korištenje.

Primjenom i korištenjem praktičnih mjera obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u kućanstvima moguće je zadovoljiti standarde «gotovo nula energetskih kuća»  (kuća koja sama zadovoljava svoje potrebe) koji će primjerice biti obavezni standard za sve novoizgrađene javne zgrade nakon 2018. godine i za sve stambene zgrade nakon 2020. godine. Niskoenergetski ili gotovo nula energetski standard bi zato morao biti ugrađen i u program obnove poplavljenih područja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kako bi obnova bila – obnovljiva.

I tako se, kao ovih dana u Brazilu, s jedne strane «energetskog igrališta» nalazi aktualna energetska politika Vlade koja poznaje samo megalomanske projekte i razvoj energetike baziran na iscrpljivanju posljednjih zaliha nafte i plina, a s druge strane zelena energetska politika koja se bazira na obnovljivim izvorima i energiji dostupnoj svima.

Vi birate pobjednika. Na čijoj ste strani?

Tags:     zelena transformacija      toplinski kolektori      Sunce      sunčeva energija      Plomin C      obnova
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?