Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

RWE i RAG će kombinirati vjetroelektranu s revezibilnom hidroelektranom E-mail
Autor Leo Jerkić   
Subota, 27 Studeni 2010 23:06

Kompanije RWE Montan Immobilien i RWE Innogy planiraju jedno odlagalište otpada pretvoriti u elektranu koja će kombinirati snagu vjetra s akumulacijskim jezerom.

Obje kompanije su potpisale Pismo namjere kojim će provjeriti ekonomske i tehničke mogućnosti integriranja energije vjetra i vode pri čemu će voda imati ulogu baterije, tj. spremnika energije. Ako studija pokaže da je takav projekt izvediv, detaljno planiranje će početi početkom 2011.  Sama lokacija postrojenja je kraj odlagališta smeća Sundern pokraj Hamm-Pelkuma u Njemačkoj.

Vjetroeletrana + Hidroelektrana
izgled budućeg postrojenja, izvor: www.renewableenergyfocus.com

Princip rada bi bio takav da bi energija koju vjetroelektrana proizvodi pri jakom vjetru bila korištena za pumpanje vode iz donje akumulacije reverzibilne hidroelektrane u gornju akumulaciju reverzibilne hidroelektrane koja je na nekih 50 metara višoj razini od donje akumulacije. U doba visoke potražnje za električnom energijom kada je ona skuplja, voda bi se puštala iz gornje akumulacije nazad u donju, pri čemu bi prolazila kroz turbinu pri čemu bi se proizvodila elektirčna energija. Sami obujam gornje akumulacije će biti oko 600.000 kubičnih metara vode što je ekvivalentno mogućnosti pohrane čak 75.000 akumulatora kakve nalazimo u prosječnim autima. Snaga reverzibilne hidroelektrane je u takvom slučaju oko 15-20 MW.

Profesor Fritz Vahrenholt, jedan od direktora u kompaniji RWE Innogy smatra da se pod hitno trebaju smisliti sheme za balansiranje električne energije, kako bi se riješio problem prirodne fluktuacije električne energije koju dobijamo iz vjetra, jer bi inače mogli dostići plafon u proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora. Pri tome su odlagališta otpada jako korisna jer najčešće imaju visinsku razliku i do 100 metara te im je potencijal vjetra najčeščće odličan. Takva pojava nije česta u sjevernoj Njemačkoj koja je prilično ravna. Također treba uzeti u obzir da na takvim mjestima ne bi trebalo biti većih problema sa studijama utjecaja na okoliš, pošto se nalazi na lokaciji odlagališta otpada.

U slučaju da ovaj projekt bude izvediv, RWE i RAG će zajedno krenuti u razvijanje sličnih projekata na području sjeverne Njemačke.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?