Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Potreba za učinkovitijom elektroenergetskom mrežom u Europi E-mail
Autor Iva Zelenko   
Petak, 26 Studeni 2010 01:08

Na konferenciji održanoj u Berlinu pod nazivom Grids 2010, bilo je riječi o izgradnji takozvane supermreže, odnosno učinkovitije i bolje elektroenergetske mreže koja će omogućiti funkcionalnije energetsko tržište, poboljšati sigurnost dobave energijom, povećati energetsku učinkovitost, povećati korištenje obnovljivih izvora energije, te pružiti potrošačima niz prednosti korištenjem novih tehnologija i inteligentnijom upotrebom energije.

Ukoliko želi ostvariti zadane energetske ciljeve do 2020. godine Europska unija trebala bi u slijedećih deset godina uložiti oko bilijun eura u poboljšanje iskorištavanja energije u regiji, ponajviše u razvoj elektroenergetske mreže.

Očekuje se da bi energija vjetra mogla činiti 20% ukupne potrošnje električne energije u Europskoj uniji do 2020. godine, te imati rast do 33% desetljeće kasnije, pa čak i do 50 % do polovice stoljeća.

Predsjednik EWEA-e, Arthouros Zervos, na konferenciji je izjavio da su bolje elektroenergetske mreže ključne za učinkovitije iskorištavanje velikog europskog vjetropotencijala, te za omogućavanje bržeg prijelaza na iskorištavanje obnovljivih izvora energije. Nadodao je kako danas imamo mogućnost promijeniti način na koji elektroenergetska mreža djeluje, te da je pravi trenutak za izgradnju mreže koja će pokretati Europu u budućim naraštajima. Moramo izgraditi suvremenu mrežu koja će se protezati cijelom Europom spajajući vjetroelektrane na moru i na kopnu sa potrošačima, i koja će spajati sve europske zemlje i regije u jednu supermrežu, naglasio je Zervos.

EWEA je na konferenciji objavila izvješće pod nazivom „Powering Europe“, u kojem je istaknula infrastrukturu i tržište kao dvije glavne prepreke za povećanje iskorištavanja energije vjetra u europskoj dobavi električne energije. Kako bi bila u mogućnosti isporučiti energiju vjetra na kopnu i na moru od mjesta gdje je prikupljena do mjesta potrošnje Europa mora proširiti i unaprijediti elektroenergetsku mrežu, te ponuditi pravednu i učinkovitu konkurenciju unutar europskog tržišta električnom energijom.

Ekonomske prednosti stvaranja jedinstvenog tržišta električnom energijom i unaprijeđenja elektroenergetske mreže su značajne. Prema EWEA-i samo poboljšanje mreže smanjilo bi operativne troškove za 1.500 milijuna eura godišnje zbog povećane raspoloživosti kapaciteta, a izgradnjom 265 GW vjetroagregata do 2020. godine, kao što je i planirano, uštedjelo bi se 41, 7 milijardi eura godišnje.

U izvješću se navodi da će za budući europski elektroenergetski sustav biti potrebna i veća fleksibilnost no do sada, odnosno biti će potrebno uzeti u obzir promijenjive izvore energije kao što su energija vjetra ili solarna energija.

Tags:     Grids      EWEA      supergrid      supermreža      elektroenergetska mreža
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?