Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Europska komisija usvojila nove Smjernice za potpore za zaštitu okoliša i energetiku (eng. Environmental and energy aid guidelines - EEAG) E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 23 Travanj 2014 22:43

Europska komisija je 9. travnja usvojila nove Smjernice za potpore za zaštitu okoliša i energiju (eng. Environmental and energy aid guidelines - EEAG).

Konačni dogovor omogućuje potpore za 65 energetski intenzivne industrije, više nego što je ranije planirano, s ciljem nadoknade troškova za obnovljive izvore energije (OIE). Pomoć se može dodijeliti u obliku smanjenja naknada ili kao jednokratna isplata tvrtkama. Drugi glavni rezultat smjernica je da će nacionalni programi potpore za obnovljive izvore energije morati postati znatno više tržišno utemeljeni. Sustav zajamčenih tarifa za projekte obnovljive energije (eng. “feed-in tarrifs”) neće više biti dopušten. Postupno će se uvoditi natjecateljski natječajni postupciza izgradnju elektrana na obnovljive izvore energije.

Takav ishod također ide u smjeru stajališta koja je BUSINESSEUROPE donio prošle godine u “2030 Vision paper”-u, tj. s jedne strane zadržavanjem snažnih mjera protiv emisija ugljičnog dioksida (vezano za EU ETS i druge programe dekarbonizacije kao što su sustavi potpora za OIE), a s druge strane postupnim ukidanjem skupih državnih potpora za obnovljive izvore.

Jaka koordinacija s članicama i sektorskim udrugama pomogla je multipliciranju zajedničkih poruka poslovne zajednice prema Europskoj komisiji.

Smjernice će biti na snazi od 1. srpnja 2014. do kraja 2020. godine.

Ključne značajke smjernica:

  • Postupno uvođenje mehanizama temeljenih na tržištu: Neke tehnologije OIE dosegle su fazu zrelosti koja poziva na njihovo integriranje u tržište proizvodnje energije. Kako bi se povećala isplativost i ograničili poremećaji, nove smjernice predviđaju postupno uvođenje procesa javnih natječaja za dodjelu javnih potpora, pružajući pri tome fleksibilnost državama članicama u kontekstu nacionalnih okolnosti. Pilot faza u 2015. i 2016. će omogućiti testiranje nadmetanja u malom udjelu planiranih novih postrojenja za proizvodnju električne energije. Smjernice također predviđaju postupnu zamjenu feed in tarifa koje izlažu OIE tržišnim signalima. Mala postrojenja će imati koristi od posebnog režima i dalje mogu biti podržana sa feed in tarifama ili ekvivalentnim oblicima potpora. Nadalje, smjernice ne utječu na postojeće regulatorne okvire koji su odobreni prema postojećim pravilima.
  • Promicanje konkurentnosti europske industrije: Pristojbe za financiranje OIE čine sve veći udio u energetskim računima za industriju. To predstavlja vrlo visok teret za energetski intenzivne tvrtke, posebice one koje su izložene jakoj međunarodnoj konkurenciji. Smjernice stoga omogućuju smanjenje opterećenja za ograničeni broj energetski intenzivnih sektora definiranih za cijelu EU. Državama članicama će također biti dopušteno smanjenje opterećenja energetski intenzivnim tvrtkama u drugim sektorima.
  • Potpora prekograničnoj energetskoj infrastrukturi za unapređenje jedinstvenog europskog energetskog tržišta: Nove smjernice uključuju kriterije za potpore energetskoj infrastrukturi, s naglaskom na projekte koji poboljšavaju prekogranične tokove energije i promiču infrastrukturu u manje razvijenim regijama Europe.
  • Još jedna nova značajka smjernica je dozvola potpora za osiguranje odgovarajuće proizvodnje električne energije kada postoji stvarni rizik nedovoljnih kapaciteta proizvodnje električne energije. To će omogućiti državama članicama da uvedu tzv. "mehanizme kapacitiranosti"  (npr. potaknuti proizvođače da grade nove proizvodne kapacitete ili spriječiti zatvaranje postojećih postrojenja ili nagraditi potrošače kako bi se smanjila potrošnja električne energije u vrijeme najveće potrošnje).
Tags:     europska komisija      smjernice      zaštita okoliša      obnovljivi izvori energije      feed-in-tarifa
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?