Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Predviđanje razvoja sunčeve energije za 2014. godinu E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 26 Veljača 2014 23:07

Sektor sunčeve energije zabilježio je mnoge uspone i padove u 2013. godini, pa bi ova godina mogla predstavljati veliku prekretnicu između prošlosti i budućnosti sektora. Najznačajniji rast zabilježen je u S.A.D.-u, gdje je samo u trećoj četvrtini godine postavljeno 930 MW fotonaponskih sustava. Također, svjetska instalirana snaga fotonaponskih sustava u protekle je dvije i pol godine porasla sa 50 GW na više od 100 GW.

Tržište S.A.D.-a

Prema Jigar Shah, stručnjaku za čiste oblike energije, jedno od najpodcijenjenijih tržišta sunčeve energije je S.A.D. gdje se do 2016. godine predviđa značajan rast od 7.000 do 8.000 MW, a prema nekima i čak do 14 GW.

U razdoblju nakon 2014. godine Shah predviđa robusniji industrijski rast koji bi mogao biti potaknut smanjenjem federalnog investicijskog kreditiranja (ITC) sa 30 na 10% u 2016. godini. Smanjenje kreditiranja biti će zamijenjeno kroz razne oblike sponzorstva, koja bi s vremenom u potpunosti mogla zamijeniti ITC. S robusnijim rastom u 2014. i 2015. godini slaže se i Paula Mints, osnivačica i viši analitičar u SPV Market Research, no ističe kako bi nakon takvog rasta u nekom trenutku mogao uslijediti zastoj.

Obnovljivi.comPredviđanja za Bliski istok

Prošlogodišnji planovi Saudijske Arabije o pokretanju programa za masivan razvoj obnovljivih izvora energije bili su velika vijest u regiji Bliskog istoka, no zbog nemira u regiji program više nema sigurnu budućnost. Na Bliskom istoku se, tako, trenutno najviše ističe Jordan poduzimajući određene korake za smanjenje ovisnosti o uvoznim energetima koji čine oko 97% ukupnih potreba za energijom te zemlje. Planom, koji uključuje 200 MW sunčeve energije i 200 MW energije vjetra, se želi do 2020. godine povećati jordanski udio u obnovljivim izvorima energije sa 1 na 10%. Time će Jordan biti vodeći u regiji, te će najvjerojatnije služiti kao primjer i poticaj ostalima, istaknuo je Marc Norman, direktor marketinga u MESIA-i. Prvi dio projekta uključuje razvoj u regiji Ma'an, dok slijedeći koraci uključuju sjeverni i istočni dio Jordana, koji su bliže granici sa Sirijom, što će predstavljati značajno veće rizike.

Kao ključno tržište u toj regiji u 2014. godini Norman ističe Dubai, koji bi u ovoj godini trebao započeti sa drugom fazom projekta Dubai Solar Park, neovisnog fotonaponskog projekta ukupne snage 100 MW.

Razvoj skladištenja sunčeve energije

Jedan od ključnih koraka za budući razvoj sektora sunčeve energije je mogućnost pružanja financijski isplativog skladištenja energije. Ben Peters, direktor u REC Solar, predviđa daljnji razvoj i napredak postojećih tehnologija, u koji se uključuje sve veći broj vodećih korporacija, a što će rezultirati pristupačnijem i financijski isplativijem način skladištenja energije. Kompanije kao što su: Bosch, GE i Panasonic prepoznale su gospodarsku vrijednost sektora skladištenja, čime se sektor konačno razvija dalje od početne faze inovacija.

Kina: 2014. godina - godina oporavka

2013. godina bila je prijelazna godina za kineski sektor, brojne male kompanije u potpunosti su napustile sektor ili su se udružile s većim kompanijama, pa se očekuje da bi 2014. godina mogla biti godina oporavka. Također, očekuje se razvoj velikih projekata koje bi trebala potaknuti izgradnja projekta snage 35 GW u Pekingu. Dovršetak izgradnje pekinškog projekta očekuje se u 2015. godini, a do kraja 2014. godine Kina u cilju ima postaviti 12 GW novih sunčanih elektrana.

Dodatni pokazatelj kineskog oporavka vidi se kod kompanije Canadian Solar, koja u Kini ima veliki broj proizvodnih objekata, a koja je u trećoj četvrtini 2013. godine ponovo zabilježila profitabilnost. Povratak profitabilnosti u 2014. godini očekuje se i u mnogim drugim kompanijama koje svoje proizvodne pogone imaju u Kini.

Latinska Amerika: spor, ali stabilan rast

Rast industrije u Latinskoj Americi u 2013. godini nije bio eksplozivan, no cijela regija zabilježila je rast koji bi se trebao nastaviti i u 2014. godini. U brojnim zemljama regije provode se projekti u različitim fazama, a trenutno se najviše ističe Čile u kojem bi ove godine trebali započeti radovi na nekoliko velikih projekata. Uz Čile u 2014. godini mogli bi se istaknuti Meksiko i Brazil koje također očekuje nekoliko velikih projekata. U Brazilu se razvoj sunčeve energije većinom potiče na lokalnim razinama, odnosno na razini grada ili provincije.

Indija i Južna Afrika

Indija i Južna Afrika su dvije zemlje na koje bi u 2014. godini također trebalo obratiti pažnju. Iako je Indija u 2013. godini imala problema s unutarnjom politikom, većina problema ove bi godine trebala naći rješenje i nastaviti s razvojem. Južna Afrika pokazala je određen razvoj u 2013. godini, a očekuje se da će se u 2014. godini samo tržište udvostručiti.

Europsko tržište

Još od početka 2012. godine europsko tržište sunčevom energijom bilježilo je padove, te je tek u trećoj četvrtini 2013. godine uočena stabilizacija koja bi se trebala nastaviti i ove godine. Shah smatra kako je takva situacija normalna jer Njemačka ne treba više 7.000 MW novih elektrana godišnje, već je i 4.000 sasvim dovoljno za nastavak stabilnog razvoja tržišta, a isto se odnosi i na Italiju. Rast se očekuje u zemljama kao što su Nizozemska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska i Španjolska, koje će stabilizirati cijelo tržište. Očekuje se da će se europsko tržište ove godine preokrenuti iz tržišta vođenog poticajima u tržište vođeno potražnjom.

Svjetska potražnja za radnim mjestima

U 2014. godini očekuje se porast novih radnih mjesta u sektoru sunčeve energije, i to posebice u S.A.D.-u, a slijediti će ga Europa, Kina i Japan. Uz to, porasti će i potražnja za dodatnim popratnim radnim mjestima koja su često zanemarena.

Kompanije koje neće biti u stanju ponuditi jeftine sustave rezultirati će zatvaranjem, a Shah vjeruje da će njihovi zaposlenici u vrlo kratkom razdoblju pronaći nova radna mjesta.

 

Izvor: http://www.renewableenergyworld.com/

Tags:     sunčeva energija      fotonapon      razvoj tržišta      Europa      S.A.D.      Indija      Kina      Bliski istok
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?