Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Još jedna izmjena Tarifnog sustava za obnovljive izvore energije E-mail
Autor Edo Jerkić   
Četvrtak, 13 Veljača 2014 23:15

Na sjednici vlade 13. veljače ove godine usvojena je još jedna izmjena Tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije. Općenita politika vlade i ministarstva gospodarstva, a posebno tarifni sustav na ovim je stranicama kritiziran u više navrata, a zadnja izmjena samo potvrđuje potpunu dezorijentiranost i manjak prijeko potrebnog stabilnog i suvislog zakonodavnog okvira - koji se pri tome dosljedno i provodi.

Izmjene koje su ovoga puta unešene u Tarifni sustav odnose se pretežno na projekte vjetroelektrana i sunčanih elektrana.

Tako se u izmjenama definira produženje roka za dostavu bankovne garancije na 9 mjeseci uz sljedeće objašnjenje: "Budući da nositelji projekta nisu u mogućnosti dostaviti bankarsku garanciju u rokovima definiranim Tarifnim sustavom, a to naročito zbog aktualnih gospodarskih i financijskih teškoća u gospodarstvu, odnosno nemogućnosti ispunjavanja financijskih uvjeta poslovnih banaka prilikom izdavanja bankarskih garancija, ukazuje se potreba da se do sada predviđeni rok od šest mjeseci produlji na rok od devet mjeseci, a kako bi se omogućio nastavak razvoja projekata obnovljivih izvora energije koji su u visokom stupnju dovršenosti."

Ovakva izmjena na prvo čitanje zvuči razumno. No postavlja se pitanje legalnosti iste. Naime, ukoliko postoje projekti koji nisu u stanju ishoditi bankovnu garanciju u zadanom roku, kao i projekti koji čekaju svoj red, nije li ovo izravno pogodovanje i kupovanje vremena prvima na uštrb drugih i ponovno mijenjanje pravila "u hodu"?

Isto tako, analizom projekata na tržištu sasvim je jasno da su ovom odredbom u najteži položaj stavljeni projekti vjetroelektrana koje su ishodile ugovor o otkupu električne energije, ali ih paralelno koče NAP (za koji mnogi argumentiraju da je sasvim nezakonit) i kvota HOPS-a (koja je i sa pravnog i sa tehničkog stajališta vrlo upitna).

Tako da ovakva odredba privremeno kupuje vrijeme takvim projektima vjetroelektrana, ali zapravo im možda samo produžuje agoniju i gasi vatru benzinom.

Neki drugi koraci koji bi konačno omogućili daljnju izgradnju vjetroelektrana trenutno nisu poduzeti. Ali čak i da budu poduzeti u dovoljno kratkom vremenu da opravdaju ovakvu izmjenu u tarifnom sustavu, lako je moguće da će kratkoročno pomoći, ali dugoročno unijeti samo još više kaosa u sustav.

Druga izmjena odnosi se na prijelazne odredbe u članku 29 tarifnog sustava uz sljedeće objašnjenje: "Isto tako, ovim Tarifnim sustavom poboljšava se status nositelju projekta koji je sklopio ugovor o otkupu električne energije sukladno odredbama Tarifnog sustava za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije (Narodne novine, broj 63/2012, 121/2012 i 144/2012), a koji do dana stupanja na snagu Tarifnog sustava nije nastupio rok za dostavu bankarske garancije, te se na taj se način takav nositelj projekta stavlja u jednak položaj s nositeljem projekta koji je sklopio ugovor o otkupu električne energije sukladno odredbama ovog Tarifnog sustava, te time povećaju pravnu sigurnost i pravnu izvjesnost objektivnog pravnog poretka."

Postavlja se pitanje zašto je bilo potrebno zadirati u prošli tarifni sustav i "stavljati nositelje projekta u jednak položaj"? Znači li to da je tarifni sustav bio diskriminirajući prema nekim projektima? Pozivanje na pravnu sigurnost i pravnu izvjesnost je pomalo smiješna nakon načina na koji je usvojen NAP, novi tarifni sustav, pa i načina na koji su tretirani projekti sunčanih elektrana, ali i vjetroelektrana.

Hrvatski obnovljivi rulet se nastavlja uz konstantno gašenje požara, ali bez jasno izražene vizije i želje da se isti ponekad i spriječi.

Tags:     Tarifni sustav      obnovljivi izvori energije      MINGO      vjetroelektrane      sunčane elektrane      vjetar      solar
 
Komentari (1)
NAŠI KRETENI OD MINISTARA
1Petak, 14 Veljača 2014 12:09
Pametan čovjek
Čovjek kada samo čita , odluke i izmjene zakona i tarifnih sustava z OIE , dođe mu da si traži dobru gredu i dobar špag pa da se objesi kao siroče jer ovakve stvari koje izlaze iz glava naših ministara su nebuloze koje nemaju veze sa zdravom pameću.Postavlja se pitanje da li su naši ministri uopće pismeni i obrazovani ljudi i u koje su oni škole išli da se tako razbacuju sa " PAMEĆU " , dakle dolazimo do zaključka da su naši ministri završili " visoko - partizansko - lopovsko obrazovanje sa naglaskom biti tupav i kreten ,a sve sa ciljem privatnih interesa da uvale svoje tvrtke u neki od biznisa sa Plominom C , kao na primjer ministar Vrdoljak čija firma radi na održavanju u termo - elektrani Plomin i tamo mlati lovu i to u milijunskim iznosima.Stoga drage OIE fanovi nama bi bilo pametno da se ide na referendum za OIE koji čemo mi krojiti a ne debili na vlasti.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?