Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Kratki pogled na tržište hidroelektrana u 2014. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 30 Siječanj 2014 18:52

Hidroelektrane bi i ove godine trebale nastaviti sa rastom instalacija s obzirom na trendove investiranja u svijetu.

Zadnjih nekoliko desetljeća razvoj velikih hidroelektrana je bio donekle nepovezan sa sektorom obnovljivih izvora energije unatoč tome što pomaže u održivom razvoju proizvodnje električne energije (hidroelektrane trenutno proizvode više električne energije od bilo koje druge obnovljive tehnologije). Velike hidroelektrane su uglavnom još uvijek prilično kritizirane zbog toga što su projekti "neodrživi", i makar je to u nekim slučajevima istina, nije uvijek tako.

Stoga se percepcija pomalo mijenja, te sada razvoj velikih hidroelektrana izgleda bolje nego ikada zadnjih desetljeća. Prema zadnjim podacima Međunarodnog udruženja hidroelektrana (IHA) nekih 30 GW je pušteno u pogon 2012. godine, uključujući otprilike 2 GW reverzibilnih hidroelektrana (cijeli članak o tome možete pročitati ovdje. Naravno, tako veliki projekti povlače puno investicija u regijama posebno u Južnoj Americi, Aziji i Africi. Pomoću tih podatakak IHA je identificirala tri trenda koji predviđaju rast investicija i razvoja za sektor hidroelektrana idućih godina.

Glavni trend je daljnji regionalni razvoj gdje veća povećana potražnja za sigurnom opskrbom električne energije i vode stavlja hidroelektrane u povoljan položaj za međunarodnu suradnju čiji je cilj upravljati vodenim resursima i razviti sustave preko nacionalnih granica. Rezultat toga je da hidroelektrane pomažu sustavu i imaju korist od generalnog trenda izgradnje dalekovoda između zemalja i razmjene električne energije putem mehanizama prekogranične suradnje.

Primjer toga dolazi iz Srednje Amerike i njenog Električnog međunarodnog sustava (SIEPAC) koji spaja Gvatemalu, El Salvador, Honduras, Costa Ricu, Nikaragvu i Panamu sa 1.800 kilometara dalekovoda. Regija ima veliki potencijal za hidroelektrane, a velike investicije i razvoj su bili ograničeni zbog male veličine pojedinačnih tržišta. Sa investicijama u iznosu od 405 milijuna dolara koji su osigurani kroz pozajmicu Inter-American Development Bank, Central American Bank for Economic Integracion i Corporacion Andinda de Fomento, SIEPAC omogućuje razmjenu električne energije regionalno, ali i na velika tržišta kao što su Kolumbija i Meksiko. Jedan dalekovod snage 300 MW je ušao u puni pogon sredinom prošle godine, te je omogućio dodatni razvoj hidroelektrana. Na primjer, Panamska elektroprivreda je instalirala 13% više hidroelektrana 2012. godine, što je otprilike 282 MW kroz nekih 7 različitih hidroelektrana.

Još jedan regionalni primjer, iako na većoj razini se dogodio izgradnjom dalekovoda Rio Madeira. U tom projektu izgrađeno je 2.375 kilometara dalekovoda. To je jedan od najduljih svjetskih dalekovoda koji spaja 6.450 MW hidroelektrana u regiji Porto Velho u Amazoni sa velikim gradovima na jugu. Ovaj dalekovod je ušao u pogon sredinom prošle godine, a tokom ove godine će ući u puni pogon, te će prenositi 7.100 MW, pri naponima od 600 kV.

Drugi važan trend kojeg je IHA identificirala su globalna priroda investicija u hidroelektrane, pri čemu je dobar primjer ulaganja Južne Koreje u Pakistan. Taj projekt je postavljen kao nezavisni razvoj u Pakistanu, te je 25% investicije vrijedne 400 milijuna dolara došlo iz Korejskih tvrtki K-Water i Star Hydro Power Limited. Ostalih 75% će biti financirano od strane banaka, uključujući Azijsku banku za razvoj, Izvoznu banku Koreje, IFC i Islamsku banku za razvoj. Nakon ovog dogovora konzorcij Korejskih tvrtki koje ponovno predvodi K-Water, ali ovaj put sa Korejskom Midland Power i Posco Engineering i Construction su potpisali sporazum o suradnji za dvije hidroelektrane vrijedne 3 milijarde dolara koje se nalaze u regiji Pakhtunkhwa u Paksitanu (665 MW Lowr Pallas Valley i 496 MW Spat Gah).

I u Africi se sve više investira na sličan način, a najveći projekt te vrste je izgrađen u Ugandi gdje je u pogon puštena 250 MW hidroelektrana Bujagali. Nakon toga je 2013. godine potpisan ugovor sa Kineskom Sino-Hydro Group za razvoj hidroelektrane Karuna koja je vrijedna 1,65 milijardi dolara, a nalazi se na početku rijeke Nil, te će imati snagu od 600 MW. Sino Hydro pokriva 15% ukupnih troškova. Ova hidroelektrana bi trebala biti dovršena do 2018. godine.

SAD navodno također planira investicije u Demokratskoj Republici Kongo i to u projekt hidroelektrane Inga 3 koja vrijedi 12 milijardi dolara. SAD bi navodno mogao uložiti do 7 milijardi dolara u projekt kroz energetski program poznat kao Power Africa. Uz ovakve projekte koji podržavaju velike hidroelektrane u porastu su i investicije iz privatnog sektora koje su usko povezane sa povoljnim poticajnim politikama za obnovljivi sektor, odnosno hidroelektrane.

S porastom interesa za razvoj hidroelektrana su se povećale i investicije u istraživanja i razvoj tehnologija. Posebno je interesantno povećanje investicija u oceanske tehnologije (plima i oseka i morske struje), reverzibilne hidroelektrane i hidroelektrane koje su prijateljske prema ribama. Prije dvije godine je tako instalirano otprilike 516 MW oceanskih elektrana sa otprilike 3 GW u razvoju.

Reverzibilne hidroelektrane sa varijabilnom brzinom turbina su također sve zanimljivije zato što su najisplativija tehnologija koja može biti iskorištena za spremanje energije iz varijabilnih izvora kao što su solar i vjetar, a imaju i neke dodatne prednosti. Zbog toga su već sada neke reverzibilne hidroelektrane unaprijeđene, sa varijabilnom brzinom turbina, a primjer je 485 MW elektrana Le Cheylas u Francuskoj.

Naravno, kod razvoja hidroelektrana još uvijek ima mnogo izazova i problema, ali unatoč tome ovi trendovi pokazuju da prednosti hidroelektrana daju razloga za optimizam i za veliki rast ove i idućih godina.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     hidroelektrane      tržište      iha      reverzibilne hidroelektrane      električna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?