Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Političari Europske Unije izdali su građane? E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 21 Siječanj 2014 16:59

Posljednjih nekoliko godina europski sektor energetike ravnao se prema smjernicama određenim 2009. godine, koje su određene ciljevima za 2020. godinu – 20% obnovljivih izvora energije, smanjenje emisija stakleničkih plinova za 20%, te povećanje energetske učinkovitosti za 20%. Energija vjetra u Europi od 2000. godine bilježila je prosječan godišnji rast od 17,6%.

Zadanim smjernicama bliži se datum isteka, te bi uskoro trebalo odrediti nove smjernice za razdoblje nakon 2020. godine. Europska komisija uskoro bi trebala objaviti prijedlog novih smjernica o kojima će čelnici država članica raspravljati u ožujku ove godine.

Kada je riječ o industriji obnovljivih izvora energije trenutni obvezujući ciljevi bili su djelotvorni pri razvoju i napretku sektora, te otvaranju novih radnih mjesta, pa bi se u jednakoj mjeri trebali ponoviti i za 2030. godinu. Sama Europska komisija izrazila je zadovoljstvo razvojem ovog sektora koji istovremeno pozitivno utječe na gospodarski rast, smanjenje emisija i povećanje energetske učinkovitosti.

Daljnje postavljanje obvezujućih ciljeva osigurati će sektoru dodatnu stabilnost koja ulagačima daje sigurnost i pouzdanje. Činjenica je da današnji ulagači djeluju na svjetskoj razini, što znači da, kako bi ostvarili dobit, ne moraju nužno ulagati u europske zemlje, već svoje projekte mogu razvijati i u drugim zemljama poput Turske ili Brazila.

Neke europske vlade, kao što je španjolska vlada, mijenjaju mehanizme potpore, što za ovaj sektor predstavlja značajan rizik i nesigurnost. Upravo na ovaj način u španjolskom sektoru energije vjetra uništeno je 40% radnih mjesta.

Ciljevi za razdoblje nakon 2020. godine odrediti će politiku Europske unije, što će poslati jasnu poruku sektoru i ulagačima, ali i omogućiti smanjenje cijena i dostizanje ciljeva zadanih za 2020. godinu. Sigurnost tržišta i obvezujući ciljevi smanjiti će cijene, ali i potrebu za mehanizmima potpore, odnosno poticajima.

Smanjenje emisija

Industrija obnovljivih izvora energije, zajedno sa drugima kao što su proizvodna industrija, grupacije zaštite okoliša i grupacije energetske učinkovitosti, želi vidjeti jasne ciljeve za obnovljive izvore energije. No, Eurelectric, koji predstavlja industriju električne energije, vjeruje kako je zapravo potreban samo snažan sustav trgovanja emisijama (ETS) koji može podržati rastuće ciljeve. Također, uspostava snažnog ETS-a otvoriti će nova radna mjesta i osigurati daljnji rast obnovljivih. Na područjima gdje snažan ETS neće biti dovoljan, kao što je područje inovacija ili energetske učinkovitosti, dodatan mehanizam potpore biti će javna podrška.

Josche Muth iz EREC-a ističe kako je kod obnovljivih izvora energije riječ o sigurnosti isporuke i konkurentnosti, a ne samo dekarbonizaciji. Tako će, primjerice, dekarbonizacija značiti smanjenje emisija, no nikako neće pomoći u sigurnosti isporuke energije, a uz to ETS ne pokriva cijeli energetski sektor, te ne dopušta gotovo nikakve inovacije. Za inovacije je potrebno imati podršku od strane sektora istraživanja i razvoja, ali i poticaj kroz ciljeve i sigurnost tržišta, zaključuje Muth.

Hoće li se to i dogoditi?

Jedna stvar oko koje se gotovo sve vlade slažu je činjenica da ciljevi za razdoblje nakon 2020. godine moraju biti donešeni uskoro. Ciljevi za 2030. godinu svakako su vrlo hitni s obzirom da do 2050. godine ima tek 35 godina, a većina projekata koji se izgrade danas imaju vijek trajanja i do 40 godina. Ukoliko se potrebni ciljevi ne postave za vrijeme trajanja ovog mandata parlamenta zabrinjavajući je vremenski okvir postavljanja ciljeva, te bi se moglo desiti da se kraj 2020. godine dočeka bez jasno zadanih ciljeva. Također, kako bi ispunili ciljeve za 2050. godinu, prema kojima bi emisije trebale biti smanjene za 80 do 95%, treba se posvetiti razvoju širokog spektra tehnologija, što je svakako jeftinije sada nego što bi bilo da razvoj počne prekasno.

Stavovi pojedinih zemalja članica o obnovljivim izvorima energije svakako su različiti i ovise o dostupnosti i stavovima prema fosilnim gorivima i nuklearnoj energiji, ali i različitim pogledima na cijene obnovljivih izvora energije, te razvoju elektroenergetske mreže i sustava skladištenja energije. Veliki utjecaj ima i lobi protiv obnovljivih izvora energije koji pojedine vlade uspijeva uvjeriti kako će razvoj sektora obnovljivih izvora energije koštati milijarda eura, a same vlade ne uočavaju smanjenje cijena tehnologija do kojih će doći samim postavljanjem ciljeva i dekarbonizacijom do 2050. godine.

Ujedinjeno Kraljevstvo vrlo jasno lobira protiv postavljanja ciljeva, a niti Francuska ne pokazuje zainteresiranost prema ciljevima, stoga je vrlo važan dio odluke u rukama Njemačke, najveće zemlje članice, koja se još uvijek nije izjasnila.

Velika ironija leži u činjenici da većina građana Europske Unije izražava snažan pozitivan stav prema daljnjem razvoju obnovljivih. Istraživanje koje je 2013. godine proveo Eurobarometer pokazuje kako 70% građana smatra da bi obnovljivi izvori energije trebali biti prioritet u sektoru energetike kroz slijedećih 30 godina.

Rezultati istraživanja Eurobarometer-a

Iako gotovo tri četvrtike građana želi daljnji razvoj i jasno postavljanje ciljeva za obnovljive izvore energije, europske političare koji sudjeluju u donošenju ovih odluka uopće ne zanima njihovo mišljenje, te upravo zato izdaju građane koji su ranije glasali za njih, zaključuje Stephane Bourgeois iz EWEA-e.

 

Izvor: http://www.ewea.org/

Tags:     EU      ciljevi      emisije      2020      2030      2050      energetska učinkovitost
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?