Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

HROTE, kvote i sunčane elektrane E-mail
Autor Edo Jerkić   
Ponedjeljak, 13 Siječanj 2014 14:58

Koliki je točno nesrazmjer interesa i propisane kvote za fotonaponske elektrane, te koliko je cijelo tržište zapravo rulet a ne tržište, otkrio je HROTE koji je na svojim web stranicama objavio "Obavijest o zaprimljenim zahtjevima za sklapanje ugovora o otkupu iz sunčanih elektrana u 2014. godini". Obavijest prenosimo u cijelosti u nastavku ove vijesti:

HRVATSKI OPERATOR TRŽIŠTA ENERGIJE d.o.o. (dalje: HROTE) obavještava sve zainteresirane Nositelje projekata da je do dana 9. siječnja 2014. godine zaprimljeno ukupno 2079 zahtjeva za sklapanje ugovora o otkupu električne energije sukladno Tarifnom sustavu za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije (NN br. 133/2013 i 151/2013), a ukupna snaga je 87.991,36 kW.

Za integrirane sunčane elektrane iz grupe 1.a.1., 1.a.2. i 1.a.3.  zaprimljeno je 1847 zahtjeva, ukupne snaga 45.610,22 kW.

Za integrirane sunčane elektrane iz grupe 1.a.1., 1.a.2. i 1.a.3. koje su na objektima u vlasništvu tijela državne uprave, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave zaprimljeno je  212 zahtjeva, ukupne snage 5.959,46 kW.

Za neintegrirane sunčane elektrane iz grupe 1.a.4 zaprimljeno je 20 zahtjeva, ukupne snage 36.421,68 kW.

Prema članku 12. st. 4. Tarifnog sustava HROTE sklapa ugovore o otkupu električne energije s nositeljem projekta iz proizvodnih postrojenja iz grupe 1.a.1., 1.a.2., 1.a.3. i 1.a.4. Tarifnog sustava, sve dok ukupna snaga takvih proizvodnih postrojenja temeljem sklopljenih ugovora o otkupu električne energije prema ovom Tarifnom sustavu, ne dosegne vrijednosti od:

za integrirane sunčane elektrane iz grupe 1.a.1., 1.a.2. i 1.a.3. 5MW
za integrirane sunčane elektrane iz grupe 1.a.1., 1.a.2. i 1.a.3. koje su na objektima u vlasništvu tijela državne uprave, jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave 2MW
za neintegrirane sunčane elektrane iz grupe 1.a.4. 5MW

 

HROTE će zaprimljene zahtjeve, sukladno članku 17. st. 1. Tarifnog sustava, riješiti u zakonski određenom roku te će na svojim internetskim stranicama objaviti listu zaprimljenih zahtjeva.

 

Dodatni komentari ovakvih brojki teško da su potrebni. Vrijedi samo napomenuti da konstantnim snižavanjem cijena otkupa interes za fotonaponski sektor očito ne jenjava, te bi ovakav podatak u državi koja vapi za investicijama i otvaranjem radnih mjesta morao svakome jasno otvoriti oči i ukazati u kojem smjeru se treba razvijati. Ovo se jednako tako može protumačiti i kao peticija građana za fotonaponskim sustavima bez kvota.

Tags:     fotonaponski rulet      fotonapon      fotoanponski sustavi      solar      solarne elektrane      sunčane elektrane      HROTE      MINGO      HEP-ODS      tarifni sustav
 
Komentari (8)
ZA NE VJEROVATI !
8Četvrtak, 26 Lipanj 2014 12:20
Emil Mucko
Potpisali smo ugovor sa IPARDom o gradnji elektrane 290 KW. Vrijednost investicije 2.900.000,00 kn. Zahtjev za ugovorom sa HROTEom predani 12.maja 2013.godine. Neugodno sam se iznenadio kad sam u siječnju 2014. dobio odbijenicu za ugovor sa HROTEom, iako sam zahtjev poslao sa nadom da ću i ja doći na red za sklapanje ugovora a ne da moram čekati Novu godinu na poštanskom šalteru zato da bi "MAHERI" iz HROTEa mogli pogodovati određenim firmama koje su cijelu kvotu uspjele zakupiti i prije otvaranja poštanskog šaltera u Varaždinu. S obzirom da povlašteni proizvođači el.energije ne mogu koristiti 2 poticaja, dobivanjem ugovora sa IPARDom, hrvatskoj firmi HROTE d.o.o. uštedio sam 23% otkupne cijene ili 105.000,00 kn (bez PDV-a) godišnje. Nevjerojatno je kako i pored toga ne mogu sklopiti ugovor sa HROTE om, a uspio sam dobiti ugovor sa europskim fondom IPARD.
Prevara
7Četvrtak, 01 Svibanj 2014 16:34
Goran
Izigrani smo sa načinom zaprimanja prijava. Jasno je da se kvote ne mogu ukinuti ali je isto tako jasno da bi svi oni koji su predali urednu dokumentaciju trebali imati svoj redni broj i čekati slijedeću godinu i nove kvote makar to trajalo 5 godina. Odbijanjem naših zahtijeva svake godine je namjerno ostavljanje prostora korupciji i čisti dokaz da je ova vlada kao i prethodna puna korupcije i lopovluka.
SDP=BANDA LOPOVSKA
Netko je dobro pokupio novce
6Subota, 19 Travanj 2014 05:08
Ivan Milos
Ukoliko se za bilo koju osobu utvrdi da je nezakonito stekla svoja prava za sklapanje ugovora o otkupu, HROTE će rješenja oglasiti ništavim.
SLAVONSKI BROD - Razočaranim, prevarenim i izigranim od strane Hrvatskog operatora tržišne energije HROTE-a osjeća se šezdesetak građana iz cijele Hrvatske, u čije je ime ovih dana istupio Hrvoje Cindrić iz Slavonskog Broda.

Uvjereni smo kako su u pitanju makinacije i kako se pogodovalo dvjema tvrtkama iz Osijeka i Varaždina
On, naime, tvrdi kako su svi oni tijekom 2013. poslali zahtjeve prema HROTE-u kako bi sklopili ugovore i postali povlašteni proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora. Kako je kvota bila ograničena na 5 megavata i popunila se, rečeno im je da moraju čekali 2014. kako bi došli na red, što su i prihvatili.

- Smatrali smo da ćemo ući u kvotu ove godine i odlučili čekati. Međutim, u prosincu nam je poručeno kako svoje zahtjeve moramo dopuniti potvrdama iz porezne uprave, uz napomenu da ih ne šaljemo prije 31. prosinca – kaže Cindrić koji je stoga, poput većine drugih nesuđenih proizvođača, svoj zahtjev predao prvog radnog dana 2014., odnosno 2. siječnja. Međutim, priča se odjednom promijenila i više nije vrijedilo načelo čekanja, odnosno da onaj tko je prvi predao zahtjev, prvi dolazi i na red, nego su prioritet imali oni koji su prvi predali zahtjev u 2014.

Tada na scenu stupa ono najčudnije u cijeloj priči. Cindrić, naime, tvrdi kako su 2. siječnja na pošti u Bajakovu, putem tek osnovane kurirske službe, predane dvije kutije sa zahtjevima za status povlaštenih proizvođača. Dogodilo se to već u 6.30 sati, dakle u vrijeme dok pošta još nije bila ni otvorena.

- Kvota je popunjena za 14 minuta, a mi smo ispali iz igre. Uvjereni smo kako su u pitanju makinacije i kako se pogodovalo dvjema tvrtkama iz Osijeka i Varaždina koje su popunile kvotu – ističe Cindrić. On dodaje kako su on i ostali podnositelji zahtjeva ostali i bez znatnih sredstava od 8 do 20 tisuća kuna, koje su uložili u izradu projektne dokumentacije za gradnju elektrana. Razmišljaju o podnošenju tužbe protiv HROTE-a koji, kaže, u zakonskom roku od 60 dana nije objavio tko je ušao u kvotu. U HROTE-u, međutim, kategorički odbacuju tvrdnje da su nekoga prevarili ili da su ikome na bilo koji način pogodovali.

- Tarifni sustav za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora donosi Vlada RH , a HROTE ga samo primjenjuje. Prema tome, svi nositelji projekta koji nisu sklopili ugovore bili su dužni podnijeti nove zahtjeve – kažu u HROTE-u.

Na navode o predaji zahtjeva prije početka radnog vremena poštanskog ureda odgovaraju kako su oni o tome odmah zatražili očitovanja od Hrvatskih pošta i HAKOM-a te kako su već poduzeti određeni koraci radi utvrđivanja jesu li neki pružatelji poštanskih usluga zlorabili svoj položaj. Dodaju kako se o tome već vode ispitni postupci od strane DORH-a i policije. Ukoliko se za bilo koju osobu utvrdi da je nezakonito stekla svoja prava za sklapanje ugovora o otkupu, HROTE će rješenja oglasiti ništavim.
U BiH ludi sa ovim a mi pametni pa kvote imamo...
5Subota, 22 Ožujak 2014 12:12
Ivan Milos
http://danas.net.hr/hrvatska/livanjsko-cudo-solarne-elektrane-od-500-mil-proizvodit-ce-struju-za-europu

I sta je sa objavom kandidataza ovu godinu ili trebamo cekati da se dobro probere sto se probrati moze.
MOJ PRJEDLOG
4Četvrtak, 06 Ožujak 2014 20:26
Damir
postovani,
ako zelimo doista ici pravim putem i ne dozvoliti pojedinim mocnicima
monopol i samo za privilegirane osigurati zaradu u ovim poslovima...KVOTE MORATE UKINUTI
kilovat struje iz OIE mora biti konkurentan na trzistu energije, pa sve ove poticaje valja ukinuti,a pomozite svima koji zele i mogu
proizvoditi energiju iz OIE da izgradnja elektrana bude sufinancirana od drzave i kreditirana od HBOR,te smanjite nepotrebnu birokraciju...
ako se vozite kroz njemacku imate priliku vidjeti koliko je panela uz autoceste...a koliko manje sunca imaju nego li mi u hrvatskoj....

NIJE SRAMOTA UCITI OD BOLJIH
Kvote i rulet
3Ponedjeljak, 24 Veljača 2014 14:42
Anton Plemić
Nažalost svake malo se uvjerimo u kakvoj državi nepravde živimo. Isto kao i gospodin Miloš, i ja sam prošle godine u ožujku predao zahtjev za 10kW elektranu i dobio sam u HROTE lijepo objašnjenje da već imaju zaprimljenih zahtjeva cca 8MW i da će se svi obrađivat po redoslijedu zaprimanja i po otvaranju novih kvota. Ne moram niti objašnjavat koliko sam bio iznenađen kada sam u prosincu dobio obavijest da mi je zahtjev odbijen do otvaranja novih kvota. Obzirom da sam već puno novaca potrošio na projekt i razne biljege i zahtjeve , ponovo prikupljam novu dokumentaciju i dogovaram sa prijateljem koji je iz Zagreba da odmah ujutro 01.01.2014. ode na poštu u Branimirovu (obzirom da su samo neke pošte radile na 01.01.) i preda moj zahtjev.
Red pred poštom se je počeo formirat već negdje oko ponoći i predan mi je zahtjev oko 7:20. Međutim opet još jedna prevara velikih igrača koji su sa kurirskim službama dogovorili i popunili kvote daleko prije.
Nakon svega ovoga šta da si mislim. Prije sam razmišljao...ma neka mi prihvate kilovat za kilovat napravit ću tu elektranu pa u krajnjem slučaju moja djeca će pofitirat , a sada si mislim da prema svemu moram još platit dodatno energiju ako ju 'nedaj Bože' slučajno proizvedem. Pa gdje mi živimo !! Ne dođe mi drugo nego ko susjedi bosanci sa kamenjem i bakljama, pa da krenem ne HROTE i razno razne ministre !
Elektrana na biomasu do 1MW
2Nedjelja, 23 Veljača 2014 11:55
Boris Žikić
Poštovani,
U fazi smo realizacije pogona za proizvodnju peleta u Lučicama kod Delnica. S obzirom na našu potrebu za sušenjem sirovine za izradu peleta, ideja nam je i proizvoditi el. energiju cca 1 MW. Molimo Vas za informacije dali postoje kvote, poticaji te kome se trebamo obratiti.

S poštovanjem,

Boris Žikić
Kvote i rulet
1Subota, 15 Veljača 2014 15:05
Ivan Milos
Moja zamjerka gospodi u vladi...je sljedeca...vec drugu godinu ulazim u bubanj i desava se rulet u kojem ima mjesta za korupciju i namjestanje...ukinite kvote jel vidite da ima mnogo zainteresiranih za to...a i ljudi dragi dali vi znate koliko nas fizicke osobe kostaju papiri a i ovakotesko se zivi...zamjerka jos jedna je ta da mi od prosle godine koji srojimo u redu,ponovo se ove godine nalazimo u istom bubnju kao i novi podnositelji zaktjeva,pa jel to logicno...dajte sansu onima od prosle godine prvo pa onda ostalima ili ukininite kvote i dajte da bude sve transparento...a ne pod upitnikom kako je ovaj od ove godine dobio a ja neeee...lijep pozdrav

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?