Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

SOELA - učenici pet hrvatskih strukovnih škola izradili solarne električne automobile E-mail
Autor Uredništvo   
Srijeda, 02 Listopad 2013 00:00

Završnica Projekta SOELA - solarni električni automobil Tehničke škole Sisak - kako na praktičan način primijeniti solarnu tehnologiju za izradu električnih automobila. Projekt je financiran sredstvima Europske unije kroz pristupni program IPA BGUE 04 06 – Human Resources Development, a u njegovoj realizaciji sudjeluje nekoliko partnera – pet srednjih strukovnih škola: Tehnička škola Sisak, kao nositelj i voditelj Projekta, Srednja strukovna škola Velika Gorica, Tehnička škola Kutina, Strukovna škola Vice Vlatkovića Zadar, Elektrotehnička i prometna škola Osijek, te Sisačko-moslavačka županija i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područna služba Sisak.

Nakon predstavljanja Projekta 25. listopada 2012. godine u hotelu Panonija u Sisku po prvi put okupili su se izabrani mentori iz svih pet škola na 1. konferenciji partnera te usuglasili plan aktivnosti. Nakon toga u prvoj fazi Projekta mentori su u svojim školama izabrali učenike zainteresirane za praktičnu primjenu solarne energije za pogon vozila čime su formirane ekipe za rad na solarnom električnom automobilu i realizaciju Projekta. Cilj je bio da se u svakoj školi osmisli i projektira i na kraju izradi po jedan solarni električni automobil od zadanih osnovnih tehničkih elemenata. Naime, škole partneri dobile su potpuno iste dijelove solarnog električnog automobila za izradu solarnog automobila u tekućoj školskoj godini u okviru praktične nastave učenika. Osim toga nabavljena je i didaktička oprema za učenje.

Za mentore svih škola partnera u Topuskom je od 8. do 12. siječnja 2013. godine provedena edukacija "Dizajniranje solarnih automobila". Edukacija je obuhvaćala predavanje Igora Jurića o projektiranju, izradi i nastanku električnog automobila po koracima. Vježbe iz solarne tehnologije provedene su pod vodstvom Maje Maratović, a imale su zadatak mentorima približiti fotonaponski sustav kao temeljni izvor energije za pokretanje solarnog električnog automobila.

 

STUDIJSKO PUTOVANJE

U okviru projekta SOELA organizirano je studijsko putovanje u Ženevu i Pariz koje je trajalo od 15. do 21. ožujka 2013. godine. U njemu su sudjelovali predstavnici i mentori svih srednjih strukovnih škola partnera uključenih u Projekt, predstavnici partnera Sisačko-moslavačke županije i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područne službe Sisak kao i stručni suradnici koji su sudjelovali u osmišljavanju projekta.


Slika 1. Studijski posjet sajmu automobila u Ženevi

Studijsko je putovanje započelo posjetom 83. međunarodnom sajmu automobila u Ženevi 16. ožujka 2013. godine, jednom od najznačajnijih takve vrste u svijetu. I ove godine izlagači su na Sajmu pripremili veliki broj noviteta koji se našli ili će se tek naći na tržištu 2013. kao i tehnologije koje će biti primijenjene na budućim modelima. Specifičnost ovogodišnjeg sajma bio je i velik broj ekoloških modela, naime čak je 10% od 900 izloženih modela automobila bilo ekološko. Među njima je mnogo serijskih modela koji su svedeni na ekološke okvire što znači da emitiraju manje od 100 grama CO2 po kilometru. Velik broj izlagača pripremio je modele s hibridnim pogonom, modele pokretane komprimiranim prirodnim plinom, a osobitu su pažnju sudionika studijskog putovanja privukli modeli s elektromotorima.


Slika 2. Sudionici studijskog putovanja na Ženevskom jezeru

Nakon toga sudionici su se uputili u Pariz. Osnovni zadatak boravka bio je posjet jednoj od Renaultovih tvornica u neposrednoj blizini Pariza u kojoj se proizvode tri Renaultova modela: Twingo, Clio i električni model Zoe. Tijekom posjete ovoj suvremenoj tvornici automobila sudionici su imali priliku kroz više proizvodnih hala vidjeti način nastajanja automobila, od izrade dijelova karoserije koje izrađuju velike robotizirane preše do konačnog proizvoda. U tvornici se, s visokim stupnjem robotizacije i automatizacije, imalo priliku vidjeti najsuvremenije strojeve za izradu i sklapanje automobila. Roboti se koriste za najkompleksnije i najpreciznije poslove kao što su zavarivanje limova karoserije, ugradnja motora i sl., a u velikoj količini koriste se i kompjutorske automatske trake za dostavu dijelova i alata.


Slika 3. Studijski posjet tvornici električnih automobila Renault u Parizu

Slobodno vrijeme u Ženevi i Parizu sudionici studijskog putovanja iskoristili su za druženje, šetnju i razgledavanje brojnih znamenitosti.


Slika 4. Posjet Parizu

 

ZAVRŠENA IZRADA SOLARNI ELEKTRIČNI AUTOMOBILI

Učenici pet hrvatski strukovnih škola sa svojim mentorima tijekom nastavne godine izradili su u okviru redovnog nastavnog programa na praktičnoj nastavi solarne električne automobile koji su napajani iz fotonaponskih modula. Na taj način škole su primjenjivale nova i suvremena znanstvena, tehnička i inovativna dostignuća u redovnim aktivnostima odgoja i obrazovanja. Samim time poboljšao se standard realizacije praktične nastave kroz primjenu novih metoda obrazovanja učenika te su škole dobile priliku razvijati nove inovativne izvannastavne aktivnosti kojima se potiče primjena obnovljivih izvora energije za napajanje vozila.


Slika 5. Solarni automobil Strukovne škole Vice Vlatkovića Zadar


Slika 6. Solarni automobil Srednje strukovne škole Velika Gorica


Slika 7. Solarni automobil Elektrotehničke i peometne škole Osijek


Slika 8. Solarni automobil Tehničke škole Kutina


Slika 9. Solarni automobil Tehničke škole Sisak

 

LJETNA ŠKOLA

Za 40 učenika svih škola partnera u Projektu organizirana je ljetna škola projektiranja automobila i solarne tehnologije u Zadru u razdoblju od 23. lipnja do 3. srpnja 2013. godine. U njoj su osim učenika sudjelovali i njihovi mentori. Cilj ljetne škole bio je da učenici kroz radionice usvoje teorijska i praktična znanja iz područja: projektiranje električnih automobila, praktična primjena solarne tehnologije i električni pogon za različite vrste vozila nove generacije.


Slika 10. Sudionici ljetne škole projektiranja solarnih automobila ispred crkve Svetog Donata

Učenici su sa svojim mentorima kroz deset dana trajanja ljetne škole pohađali u prijepodnevnim satima predavanja, a u poslijepodnevnim satima učenici su imali vježbe iz solarne tehnologije. Predavanja su održali stručnjaci iz područja elektrotehnike, strojarstva, solarne tehnologije i dizajniranja. Prva tri dana ljetne škole predavanja je držao prof. dr.sc. Marinko Stojkov s temom "Motorni pogoni nove generacije za solarna vozila". Sljedeća tri dana predavač s temom "Fotonaponski sustavi za solarna vozila" bio je prof. dr.sc. Ljubomir Majdandžić. Učenici su od navedenih predavača mogli saznati sve važne informacije, novosti i stanje na tržištu vezano za pogon i fotonaponski sustav općenito, ali i usko vezano za specifični dio problematike pojedinog solarnog vozila svake škole.


Slika 11. Predavanja u prekrasnoj učionici Pomorske škole Zadar

Nakon pogona i fotonaponskog sustava, sljedećih dana učenici su imali predavanja pod temom "Dizajniranje solarnih vozila". Predavač navedene teme bio je poznati hrvatski dizajner Igor Jurić. U četiri dana predavanja učenici su zajedno sa svojim predavačem radili na dizajniranju solarnog automobila. Predavač im je omogućio i da samostalno kreiraju solarni automobil pomoću programskih alata. Kroz navedena predavanja učenici su u deset dana imali priliku dobiti sve potrebne informacije u vezi projektiranja, fotonaponskog sustava i pogona samog vozila.


Slika 12. Vježbe mjerenja parametara na solarnim ćelijama na Forumu


Slika 13. Autić pogonjen gorivom ćelijom

Osim predavanja, učenici su u poslijepodnevnim satima imali vježbe iz solarne tehnologije. Vježbe su održale Maja Maratović, M.Sc.E.E. i Vikica Lukić, dipl.ing.el. Voditelj Projekta Stevče Arsoski, ing.el., omogućio je svu potrebnu opremu, didaktička pomagala i sve uvjete za rad, kako bi se vježbe odradile na što bolji, kvalitetniji i suvremeni način. Kroz deset dana vježbi, koje su obuhvaćale mjerenja, spajanja i proračun, učenici su dobili sva potrebna znanja i vještine.


Slika 14. Prekrasni pogled iz uređenog hostela Forum u Zadru

 

UTRKA SOLARNIH AUTOMOBILA

Završni dio Projekta održat će se u Sisku od 13. do 15. rujna 2013. godine kada će javnosti pobliže biti predstavljene škole koje su sudjelovale u Projektu te učenici i mentori koji su izradili solarne električne automobile. Učenici i mentori javno će predstaviti svoje automobile, a samim time i znanja i kompetencije koje su usvojili tijekom trajanja Projekta te odrađenih radionica i edukacija. Za građane će biti organizirane promotivne vožnje solarnih električnih automobila kao i električnog automobila Tehničke škole Sisak, a također će biti organiziran i promotivni sajam obnovljivih izvora energije. Na taj će se način promovirati primjena napajanja vozila iz obnovljivih izvora kao Sunčeve energije kao i mogućnost primjene tehnologija budućnosti. Svakako će vrhunac biti utrka 5 solarnih automobila kroz Grad Sisak i Lonjsko polje 14. rujna 2013. godine čime će se na atraktivan način promovirati ne samo primjena solarne tehnologije, već i zaštita okoliša. Projekt će završiti završnom konferencijom svih partnera te dodjelom priznanja i nagrada njegovim sudionicima.


Slika 15. Milenijska fotografija snimljena sa vrha Svetog Donata, Zadar

Kroz radionice, edukacije i studijska putovanja povećale su se kompetencije, znanja i vještine učenika i njihovih mentora u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora kao npr. Sunčeve energije te nastavnika u razvoju i primjeni pogonskih elemenata za vozila budućnosti. U konačnici Projektom su stvoreni preduvjeti za modernizaciju postojećih školskih kurikuluma i kreiranje potpuno novih koji prate svjetski tehnološki napredak te se promovira primjena solarne energije i novih tehnologija koje će obilježiti 21. stoljeće.

 

" Ovaj članak je izrađen uz pomoć Europske unije. Za sadržaj članka isključivo su odgovorni autori i ni u kom slučaju se ne može smatrati da on odražava stavove Europske unije“.

 

Autori: Ana Pavlinić, prof.
Maja Maratović, M.Sc.E.E.
Stevče Arsoski, ing. el.

Izvor: HSUSE

Tags:
 
Komentari (1)
KAKO NAMJERAVATI KREDIT
1Petak, 30 Kolovoz 2019 04:54
Maria Guadalupe
Pozdrav Prijatelji su Maria Guadalupe, ovdje sam kako bih informirao sve što sam doživio online kada sam tražio kredit. Izgubio sam mnogo novca tražeci zajam dok nisam upoznao VLADIMIRA FINANCIAL INVESTITORA. Tko mi je pomogao dobiti kredit od 60000 eura po kamatnoj stopi od 2%. Ako trebate kredit i ako ste ozbiljni, savjetujem vam da poslušate moj savjet i kontaktirate je putem e-pošte: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com)
Kontaktirajte putem aplikacije WhatsApp: +16014560144
za vaš zahtjev za kredit, hvala na slušanju

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?