Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

SOELA - solarni električni automobil E-mail
Autor Uredništvo   
Utorak, 19 Ožujak 2013 14:44

SOELA - solarni električni automobil jedinstven je i inovativan projekt Tehničke škole Sisak koji na praktičan način primjenjuje solarnu tehniku za izradu električnog automobila. Financiran je sredstvima Europske unije kroz pristupni program IPA BGUE 04 06 – Human Resources Development u iznosu od 189.145,51 €. U nastavku pročitajte detaljni opis projekta koji su pripremili prof. Ana Pavlinić i Stevče Arsoski, ing.el.

Projekt će se realizirat tijekom godinu dana i trajat će do rujna 2013. godine, a u njemu sudjeluje nekoliko partnera - pet srednjih strukovnih škola: Tehnička škola Sisak, kao nositelj projekta, Srednja strukovna škola Velika Gorica, Tehnička škola Kutina, Srednja škola Vice Vlatkovića Zadar, Elektrotehnička i prometna škola Osijek; te Sisačko-moslavačka županija i Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područna služba Sisak.

Projekt je osmislio Stevče Arsoski, ing.el. Uz autora i voditelja na pripremi i osmišljavanju kao stručni suradnici radili su naši poznati stručnjaci: prof. dr.sc. Marinko Stojkov, (Strojarski fakultet u Slavonskom  Brodu), prof. dr.sc. Ljubomir Majdandžić,  (Veleučilište u Karlovcu), Igor Jurić, dizajner našeg prvog električnog automobila, Maja Maratović, M.Sc.E.E. i Vikica Lukić, dipl.ing. (Tehnička škola Slavonski Brod i OPM Koncept). Na pripremi natječajne dokumentacije veliku pomoć je pružila Tatjana Puškarić, prof., a punu aplikaciju Projekta izradila je Snježana Tomašević, prof. (Sisačko-moslavačka županija).

 

CILJEVI PROJEKTA

Svaka od pet strukovnih škola kroz redovni nastavni program izradit će svoj solarni električni automobil napajan iz fotonaponskih modula. Na taj način škole se potiču na razvoj i primjenu novih i suvremenih znanstvenih, tehničkih i inovativnih dostignuća u redovnim aktivnostima odgoja i obrazovanja. Samim time poboljšava se standard realizacije praktične nastave kroz primjenu novih metoda obrazovanja učenika te se razvijaju nove inovativne izvannastavne aktivnosti kojima se potiče primjena obnovljivih izvora energije za napajanje vozila. Na taj način učenici dobivaju specifična znanja kojima su konkurentniji na tržištu rada.


Slika 1. Prva konferencija projekta SOELA-solarni električni automobil / Hotel Panonija /

Povećanjem kompetencija i znanja nastavnika i učenika u području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, u ovom slučaju Sunčeve energije, u razvoju i primjeni pogonskih elemenata za vozila budućnosti na praktičan način promovira se primjena solarne energije kao i plan smanjenja emisije CO2.

U konačnici Projektom se stvaraju preduvjeti za modernizaciju postojećih školskih kurikuluma i stvaranje potpuno novih koji prate svjetski tehnološki napredak. Zapravo se stvaraju osnovni tehnički uvjeti za pokretanje novih kurikuluma u području primjene obnovljivih izvora energije. Projekt može biti temelj novom zanimanju koje bi se moglo zvati tehničar za solarna vozila, a u pripremi je i prijedlog kurikuluma za to novo zanimanje. Samim time i nova industrijska grana solarna vozila mogla bi naći svoje mjesto u ukupnom gospodarstvu Republike Hrvatske.

 

AKTIVNOSTI

Niz aktivnosti obuhvaćeno je ovim Projektom:

  • izbor učenika zainteresiranih za praktičnu primjenu solarne energije za pogon vozila,
  • nabavka potrebne opreme za izradu solarnog automobila i didaktičke opreme za učenje,
  • nabavka električnog automobila serijske proizvodnje,
  • organizacija stručne radionice za mentore,
  • organizacija studijskog posjeta tvornici električnih automobila u Francuskoj i posjet Sajmu automobila u Ženevi,
  • organizacija ljetne škole projektiranja automobila i solarne tehnologije za učenike,
  • organiziranje utrke solarnih električnih automobila,
  • usvajanje kompetencija koje su predviđene projektom.

 

Kako je sam Projekt započeo u 9. mjesecu 2012. godine, do sada je već prošao kroz nekoliko faza. Javno predstavljanje Projekta održano je 25. listopada 2012. godine u hotelu Panonija u Sisku. Predstavljanje je otvorio ravnatelj Tehničke škole Sisak, Davor Malović. U  ime partnera okupljenim sudionicima obratili su se Andrija Rudić, zamjenik županice Sisačko-moslavačke županije, i Tihomir Tomčić, ravnatelj Srednje škole Vice Vlatkovića Zadar, a sam Projekt predstavio je njegov voditelj Stevče Arsoski. Tada je organizirana 1. konferencija partnera na kojoj je usuglašen plan aktivnosti.


Slika 2. Ekipa Tehničke škole Sisak, Mentori: Stevče Arsoski i Nenad Bojčetić


Slika 3. Ekipa Srednje strukovne škole Velika Gorica, Mentori: Igor Vujičić i Ivica Pavlović

Do sada su škole uspješno završile izbor mentora i učenika za rad na solarnom automobilu čime su formirane ekipe za realizaciju projekta. Ekipa treba osmisliti, projektirati i izraditi solarni električni automobil od zadanih osnovnih tehničkih elemenata. Također je uspješno provedena i tehnička dokumentacija te izrada modela u omjeru 1:10.


Slika 4. Ekipa Tehničke škole Kutina, Mentori: Ivan Josipović i Kristijan Velcl

Za mentore svih škola partnera u Topuskom je od 8. do 12. siječnja 2013. godine provedena edukacija Dizajniranje solarnih automobila. Edukacija je obuhvaćala predavanje Igora Jurića o projektiranju, izradi i nastanku električnog automobila po koracima. Vježbe iz solarne tehnologije provedene su pod vodstvom Maje Maratović, a imale su zadatak mentorima približiti fotonaponski sustav kao temeljni izvor energije za pokretanje solarnog električnog automobila. Vježbe su rađene po koracima te su obuhvatile cijeli niz mjerenja na ćelijama (serijski i paralelni spoj fotonaponskih ćelija, premosna (bypass) dioda i dr.). Cilj je edukacije bio dati potrebna stručna znanja o projektiranju automobila i praktičnoj primjeni fotonaponskih sustava.


Slika 5. Elektrotehnčka i prometna škola Osijek, Mentori: Mirko Mesić i Tomislav Vdovjak


Slika 6. Ekipa Strukovne škole Vice Vlatkovića Zadar, Mentori: Ante Ivanac i Branimir Vukić

 

SLJEDEĆI KORACI

Nakon odrađenih 1. faza sljedeći korak je nabava potrebne opreme za izradu solarnog automobila i didaktičke opreme za učenje. Škole partneri dobivaju potpuno iste dijelove solarnog električnog automobila i njihov je zadatak izraditi ga tijekom ove školske godine u okviru praktične nastave učenika. Također je u planu i nabava električnog automobila serijski proizvedenog koji će služiti u edukativne svrhe i za razvoj novog kurikuluma.

Za ožujak 2013. godine planiran je studijski posjet tvornici električnih automobila u Francuskoj i posjet Sajmu automobila u Ženevi za mentore i partnere koji aktivno sudjeluju u realizaciji projekta SOELA. Ljetna škola projektiranja automobila i solarne tehnologije za učenike održat će se u lipnju 2013. godine u Zadru.Planirana je za 40 učenika iz svih 5 škola partnera u projektu koji će kroz radionice usvojiti teoretska i praktična znanja iz područja: projektiranje električnih automobila, praktična primjena solarne tehnologije i električni pogon za različite vrste vozila nove generacije.


Slika 7. Igor Jurić, predavač dizajniranje solarnih automobila / Top-terme Topusko /

 

ZAVRŠETAK PROJEKTA

Nakon odrađenih svih faza završno će se u Sisku održati od 13. do 15. rujna 2013. godine završni dio Projekta. Tijekom 3 dana predstavit će se dostignuća učenika i njihovih mentora. Svakako će vrhunac biti utrka 5 solarnih automobila, izrađenih od partnera Projekta - pet srednjih strukovnih škola, Tehničke škole Sisak, Srednje strukovne škole Velika Gorica, Tehničke škole Kutina, Srednje škole Vice Vlatkovića Zadar i Elektrotehničke i prometne škole Osijek.


Slika 8. Maja Maratović, predavač vježbe iz fotonaponske tehnologije / Top-terme Topusko /

Utrka će se održati kroz Grad Sisak i Lonjsko polje 14. rujna 2013. godine čime bi se na atraktivan način promovirala primjena solarne tehnologije kao i zaštite okoliša. Ova bi utrka trebala postati tradicionalno događanje, a svakako bi bila jedinstven događaj na području Europske unije. Završnom konferencijom 15. rujna 2013. godine projekt će biti završen.


Slika 9. Organizacija radionice projektiranje solarnih automobila: voditelj projekta Stevče Arsoski i ravnatelj Tehničke škole Sisak Davor Malović

 

" Ovaj članak je izrađen uz pomoć Europske unije. Za sadržaj članka isključivo su odgovorni autori i ni u kom slučaju se ne može smatrati da on odražava stavove Europske unije“.

 

Autori: Ana Pavlinić, prof.

Stevče Arsoski, ing. el.

Izvor: HSUSE

Tags:
 
Komentari (2)
Poziv na prvu osnivačku konvenciju neprofitne udruge Centar za ekološka vozila Hrvatske
2Utorak, 17 Ožujak 2015 15:30
Natko Jankovic
Poštovani,
Centar za ekološka vozila Hrvatske Vas poziva na prvu osnivačku konvenciju koja će se održati na

Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER)
u dvorani Siva vijećnica, Unska 3, Zagreb,
u petak 20.3. od 17 do 20 sati.

Želimo potaknuti akademsku zajednicu, proizvođače, vlasnike i trgovce ekoloških vozila, samograditelje, ekološke udruge, inovatore, studente i učenike, novinare, tvrtke za proizvodnju i trgovinu u autoindustriji, opskrbljivače električnom energijom i druge na aktivno djelovanje kroz našu udrugu u ostvarivanju različitih programa.

Kako smo tek započeli sa motiviranjem potencijalnih članova s ciljem aktivnog djelovanja udruge, molimo vas, proslijedite ovaj poziv osobama koje će ovaj vid aktivizma interesirati.

Veselimo se Vašem dolasku!
Srdačan pozdrav,
Natko Janković i Željko Šunjić

Centar za ekološka vozila Hrvatske
Savska cesta 16
10000 Zagreb

Contact Info:
+385 98 23 11 00, Natko Janković
+385 99 678 2743, Željko Šunjić

https://www.facebook.com/CEV.hr2013?ref=hl
Suradnja, potencijalni mali investitor
1Petak, 04 Travanj 2014 09:52
Anđelko Križan
Poštovani stručnjaci
u razvoju električnog automobila, i grupa SOELA!

Ukratko ću se predstaviti kao zaljubljenik u automobile i mogući mali investitor.

Pretpostavit ću da imate interesa i za proizvodnju malih električnih automobila u HR.
Radovao bih se da vaši učenici po završetku školovanja završe i fakultete. Zatim da se mogu zaposliti na ovom projektu. Pa da mogu napredovati u struci i od svog rada pristojno živjeti u HR.
U tom projektu od gume na kotaču do folijarnog solarnog panela na krovu automobila ima mjesta za razne profesije, sa ciljem da se maksimalno moguće proizvodi u HR.

U tom smislu kao iskusan gospodarstvenik znam da sve počinje i završava na tržištu.
Manji gradski el. automobil za dvije, ili četiri osobe ima tržište.
Ekologija naročito u velikim gradovima već na veliko prihvaća takav proizvod.
Doseg jednim punjenjem omogućava već sada odlazak i dolazak sa posla za nekoliko dana bez dodatnog punjenja..., sve to i vi znate.

Moje viđenje malog investitora nudi ulaganje u servisnu halu i prodajni salon, recimo u Zagrebu u blizini jednog velikog trgovačkog centra, na parceli od 2500 m2 zemljišta.
Siguran sa kad bih ponudio tom trgovačkom centru u blizini da investira u solarne panele na krovu
i da svojim kupcima koji dođu sa el. automobilom omogući besplatno punjenje, prodaja bi sigurno porasla...
U tom slučaju i razni trgovački centri mogu biti naša reklama..., a i nama raste prodaja.


U koliko u mojem dopisu nađete interesa za suradnju slobodno me kontaktirajte na andelko8@net.hr

Evo za početak toliko, s poštovanje Anđelko Križan

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?