Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Najbolji projekti obnovljivih izvora energije u 2012. - hidro projekti E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 31 Prosinac 2012 09:16

Renewable Energy World je na svojim internet stranicama objavio svoj izbor dobitnika i drugoplasiranih projekata obnovljivih izvora energije koje su predstavili tokom Renewable Energy World Conference and Expo-a početkom prosinca. Nagrade su dodijeljene u pet kategorija odnosno tehnologija i to za solar, hidro, geotermalnu energiju, vjetar i bioenergiju. U drugom tjednu predstavljamo najbolje hidro projekte.

Najbolji hidro projekt: Chacayes hidroelektrana, u vlasništvu Pacific Hydro Chilea (PHC) u Čileu

PHC je vidio priliku da razvije derivacijske hidroelektrane u koritu rijeke Cachapoal uz brzi povrat investicije, pogotovo zbog toga što u Čileu na godišnjoj razini raste potrošnja električne energije za 6%.

PHC je studiju isplativosti napravio još 2005., a prema njoj je predložena gradnja šest projekata derivacijskih hidroelektrana. Hidroelektrana Chacayes snage 111 MW je prva u nizu planiranih projekata, a njen suvlasnik je Astaldi Concessions. Projekt uključuje dnevni bazen za regulaciju, kanale, tunele, površinsku strojarnicu, sustave za diverziju vode i drugo.


Slika 1: Hidroelektrana Chacayes

Konzultant za projekt je bila tvrtka Hatch koja je i pripremila dokumentaciju za tender, a sam projekt je izgrađen po EPC ugovoru (inženjering, nabavka i gradnja) sa tvrtkom Constructora Astaldi Fe Grande Cahcapoal LTd koja je konzorcija Astaldi Spa iz Italije i Fe Grandea, Čileanske građevinske tvrtke.

Projekt je imao veću količinu logističkih problema jer je razvijan u seizmički aktivnom području, te se zbog blizine nacionalnog parka moralo paziti na vizualni utjecaj.

Chacayes je u pogon ušao u rujnu prošle godine, te je prvi od šest projekata koji će imati ukupnu snagu od više od 600 MW, te će koštati više od 2 milijarde dolara. Proizvedena električna energija se isporučuje Chilectri s kojom je potpisan dugoročan ugovor o isporuci električne energije.

Drugi najbolji hidro projekt: Jordan hidroelektrana, u vlasništvu U.S. Army Corps of Engineers, Sjeverna Karolina

Hidroelektrana Jordan snage 4,4 MW nalazi se na rijeci New Hope u Sjevernoj Karolini na 35 metarskoj brani sa tornjem za pražnjenje pod upravom U.S: Army Corps of Engineers. Ovaj projekt male hidroelektrane razvijen od nezavisnog proizvođača elektirčne energije se sastoji od dvije 2,2 MW vertikalne Kaplan turbine. Svaka od dvije jedinice koja ima turbinu i generator se nalazi unutar čelične kutije dimenzija od oko 4x30 metara koje su postavljene uzvodno od ulaza vode u branu. Sama kutija, odnosno modul sadrži hidrauličku jedinicu, ventilaciju, upravljanje, sustave za filtriranje vode, te hlađenje ulja.

Kleinschmidt i North Fork Electric Inc., dizajner, proizvođač i postavljač modula su blisko surađivali na razvoju ovog inovativnog koncepta za projekt, od razvoja, konačnog projekta, gradnje i proizvodnje.


Slika 2: Hidroelektrana Jordan

Projekt je jedinstven zato što koristi postojeću dokazanu tehnologiju za hidroelektrane na lokaciji koja je povijesno bila zaobiđena kao potencijalni izvor električne energije. Jedinstveni dizajn omogućuje modulima da se podignu i do 2,5 metra kada se poveća protok vode, te se time omogućava proizvodnja električne energije tokom 95% vremena.

Troškovi projekta su bili otprilike 2.300 dolara po kW uključujući cijeli razvoj, dizajn, opremu i gradnju. To je puno manje od uobičajenih 4.000-5.000 dolara po kW za novi projekt. Instalirani troškovi su tako niski zbog toga što nisu bili potrebni veći građevinski radovi za svu opremu za proizvodnju električne energije.

Prva turbina je u komercijalni pogon ušla u siječnju 2012., a druga je u pogon ušla u srpnju 2012. Ovo je prvi projekt takve vrste, te bi se mogao koristiti na drugim branama koje imaju sličan toranj za pražnjenje uz poneku modifikaciju.

Tags:     hidroelektrana      jordan      najbolji projekti      sjeverna karolina      čile      chacayes
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?