Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Europska energetika u pet slika E-mail
Autor Diana Međimorec   
Četvrtak, 16 Kolovoz 2012 22:43

U zadnje vrijeme energetika zauzima sve važnije mjesto i u hrvatskim mainstream medijima. S obzirom na mnoštvo neprovjerenih i nekvalitetnih informacija, u nastavku donosimo pregled europske energetike u pet slika utemeljenih na stvarnim i provjerenim statističkim  informacijama i izvorima.

1.     Europa se još uvijek dominantno oslanja na termoelektrane i nuklearne elektrane

Unatoč recentnim trendovima ulaganja u obnovljive izvore energije, Europa je još uvijek dominantno „fosilna“. Većina europskih država snažno se oslanja na termoelektrane i nuklearne elektrane za zadovoljavanje svojih energetskih potreba. Dominacija fosilnih  i nuklearnih izvora  vidljiva je i u tzv. „zelenim“ državama, poput Njemačke, Danske i Španjolske. Od fosilnih goriva u Njemačkoj i Danskoj prevladavaju ugljen i lignit (Njemačka preko 40 posto, Danska 48 posto) i plin (Njemačka 14 posto, Danska 18 posto), dok je u Španjolskoj glavno fosilno gorivo plin (36%) [podaci o gorivima su iz 2009.g. izvor: European Environment Agency].

(klikni sliku za uvećani prikaz)

2.     Europa je iznimno ovisna o uvozu energenata

Gotovo sve europske države ovise o uvozu energenata. Uvoz je nešto manji u državama s vlastitim zalihama ugljena, nafte i plina, te hidroenergetskih potencijala (u slučaju električne energije). Norveška i Danska jedini su neto izvoznici energije. Hrvatska se nalazi na sredini ljestvice ovisnosti o uvozu, zajedno sa svojim susjedima i nekoliko zapadnoeuropskih država.

U slučaju električne energije, najveći neto izvoznik je Francuska, a najveći neto uvoznik Italija.

(klikni sliku za uvećani prikaz)

3.     Cijena električne energije u Hrvatskoj je među najnižima u Europi

S iznimkom Francuske, cijena električne energije u zapadnoeuropskim zemljama je oko 1,5 puta veća od cijene u srednje i istočnoeuropskim državama. Građani Norveške, Španjolske, Belgije i Irske plaćaju najveću cijenu električne energije u Europi, dok se Hrvatska nalazi na samom dnu ljestvice zajedno s Bugarskom, Rumunjskom, Turskom, Francuskom i baltičkim državama. Francuska predstavlja svojevrsnu zapadnoeuropsku anomaliju s vrlo niskim cijenama električne energije, prvenstveno zbog velikog udjela nuklearnih elektrana i znatnog viška (izvoza) električne energije.

(klikni sliku za uvećani prikaz)

4.     Od uvođenja Direktive o promociji obnovljivih izvora energije 2001. do kraja 2010., udio OIE u Europi povećao se za 6 postotnih poena

Europska unija je 2001. godine uvela Direktivu o promociji obnovljivih izvora električne energije, u kojoj su za svaku državu postavljeni ciljani udjeli obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji u 2010. godini. Tadašnji cilj bio je da udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji cijele (tadašnje) Europske unije u 2010. godini bude 22 posto. Cilj nije u potpunosti dostignut, ali i povećanje udjela s 14 posto u 2001. na 20 posto 2010. godine je značajan uspjeh, pogotovo uzevši u obzir povećanje ukupne potrošnje električne energije u tih deset godina.

(klikni sliku za uvećani prikaz)

5.     „Najzelenije“ europske države su Norveška i Austrija

Države koje običavamo navoditi kao primjere „zelenih“ država – Njemačka, Danska i Španjolska, nisu niti blizu europskog vrha po udjelu obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji električne energije. „Najzelenije“ europske države su Norveška koja svoje energetske potrebe gotovo u potpunosti pokriva iz velikih hidroelektrana i Austrija u kojoj je udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji oko 70 posto, također uglavnom iz velikih hidroelektrana. Hrvatska se također nalazi među državama s velikim udjelom obnovljivih izvora s oko 40 posto udjela, također zahvaljujući velikim hidroelektranama.

(klikni sliku za uvećani prikaz)

 
Komentari (2)
(ne)slaganje
2Ponedjeljak, 27 Kolovoz 2012 09:51
E J
Naravno da su važni novi obnovljivi - pogotovo s aspekta Hrvatske gdje je ove godine sasvim jasno da velike hidroelektrane same po sebi nisu razlog za zadovoljstvo i jednogodišnje bilanciranje koje ovisi samo o klimatskim uvjetima. Posljedice suše će se itekako osjetiti na njihovom udjelu u ukupnoj potrošnji električne energije i uvozu iste. S druge strane, vjetra i Sunca ima puno više nego u prosječnim godinama, ali ih ne koristimo dovoljno.

Ali umanjivati zbog toga sliku Norveške i Austrije kao zelenih država, s time se ne slažem. To su države koje su iskoristile svoje resurse na najbolji mogući način i sada uživaju plodove toga što su napravili. Dok svi zazivaju energetsku neovisnost, u tim državama ona je relativno bliska realnost. A zagađenost na vrlo niskom nivou.

Bilo bi lijepo da je i Hrvatska tu negdje, s obzirom na početnu točku velikih HE. No mi umjesto da ih iskoristimo upravo u te svrhe suradnje s drugim izvorima, vjetrom, Suncem, pa i biomasom - mi ih uporno koristimo za proizvodnju što više jeftine električne energije, samo da bi onda razlike izuzetno skupo uvozili. Stavimo li HR hidroelektrane u funkciju razvoja novih OIE, kao društvo ćemo doživjeti procvat u svakom pogledu. A posebno u smislu ulaganja, jeftinije i sigurnije opskrbe električnom energijom u budućnosti, i razvoja industrije. Nažalost, trenutno se bez toga, i uz niz drugih faktora u društvu taj cilj čini nedohvatnim.
Jedno neslaganje
1Ponedjeljak, 27 Kolovoz 2012 08:58
Zoran Oštrić
Prve četiri točke su točne, iako bi uz točku 1 trebalo dodati i to da udio nuklearne energije u posljednjih desetak godina opada.

Ne slažem se s nategnutom upotrebom pojma "zelena država" u 5. točki. Norveška i Austrije imaju veliku proizvodnju u hidroelektranama, jer za to imaju odlične uvjete a ta tehnologija je zrela i komercijalna već sto godina. Danska ili Estonija, s druge strane, uopće nemaju hidroelektrana.

Ono što je važno u diskusiji o politikama u energetici, te o obvezama koje EU nameće svojim članicama, pa i Hrvatskoj, su "novi obnovljivi izvori", odnosno u našoj zakonskoj (birokratskoj) terminologiji "obnovljivi izvori energije čija se proizvodnja potiče".

Uredbom o izmjenama i dopunama Uredbe o minimalnom udjelu električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije i kogeneracije čija se proizvodnja potiče (NN 8/2011) planirano je da do 31. prosinca 2020. godine minimalni udio električne energije proizvedene iz postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije čija se proizvodnja potiče, iznosi 13,6 % u ukupnoj neposrednoj potrošnji električne energije.

Prema "Energija u Hrvatskoj 2010 : Godišnji energetski pregled", str. 9: U ukupnoj potrošnji je električna energija proizvedena iz obnovljivih izvora energije sudjelovala s 45,6 posto. Pri tome je električna energija proizvedena u velikim hidroelektranama ostvarila udio od 44 posto, dok je električna energije proizvedena iz ostalih obnovljivih izvora sudjelovala s 1,6 posto.

Nema dakle svrhe zanositi se s onih 44%, što je zasluga povoljnih prirodnih uvjeta.

A Uredba iz 2007. predviđala je da 2010. bude postignuto 5,6%, za što je bilo jasno da neće biti ostvareno - uredba je bila donijeta samo zbog toga jer su predstavnici EU oko toga gnjavili, pa stavljena u ladicu.

Zacrtani cilj (proizvodnja od oko 3 do 3,5 TWh godišnje iz obnovljivih, ne računajući HE iznad 10 MW) moguće je dostići, ali uz vrlo ozbiljne stručne i organizacijske napore i financijska ulaganja.

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?