Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Alternativni, obnovljivi i održivi izvori energije E-mail
Autor Božo Dukić   
Četvrtak, 14 Lipanj 2012 08:38

Posljednjih stotinu godina živjeli smo u razdoblju u kojem smo osvjetljavali svoje prostorije petrolejkama i svijećama, ali i rasvjetnim tijelima sa žarnim nitima i diodama. Gotovo jednakim putem kretao se i razvoj grijanja prostorija za privatnu i javnu upotrebu, kroz upotrebu fosilnih goriva prelazimo u razdoblje upotrebe održivih izvora energije.

Oba razvoja u cilju imaju uštedu energije uz istovremeno smanjenje negativnog učinka. Prije pedeset godina pojavio se sustav centralnog grijanja prostorija uz upotrebu lož ulja. Uz veliko čuđenje novim stvarima brzo smo prihvatili takav način upotrebljavanja nafte, koja je ubrzo istisnula upotrebu peći na kruta goriva kao što su drvo i ugljen. Ugradnja uljnih plamenika u peći imala je ključnu ulogu u novim promjenama. Pojavio se novi energent – plin. Prvo se pojavio ukapljeni prirodni plin koji je pomoću plinovoda bio doveden do prvih objekata. Trgovci su počeli hvaliti novi energent kao prirodni izvor energije koji nije štetan po okoliš. Nakon toga su se počele pojavljivati agresivne vremenske pojave, kojima do tada nismo svjedočili. Pojavili su se stručnjaci koji su počeli dokazivati da klimatske promjene uzrokuje znatno veća upotreba fosilnih goriva (nafta/benzin, plin i njihova prerada u druge oblike). Konstantno, sve veće, vađenje nafte rezultira i sve manjim naftnim zalihama. Nove zalihe ne stvaraju se dovoljno brzo, pa je logična posljedica da naftnih zaliha ima za još samo oko pola stoljeća. Sve ove promjene počele su upozoravati potrošače i strukovnu javnost na ozbiljno razmišljanje o mogućnosti upotrebe održivih izvora energije.

Izvori energije

Prvo se počeo upotrebljavati naziv alternativni izvori energije. S obzirom da nisu bili namijenjeni širokoj upotrebi, takav se naziv za njih upotrebljavao neko dulje vrijeme. Razvojem tehnologije tih izvora energije počeo se upotrebljavati novi naziv, obnovljivi izvori energije. Upotreba novog naziva posljedica je logičnog razmišljanja. Alternativna energija nije bio primjeren naziv, s obzirom da ne označava poznati izvor energije, sam po sebi to je obnovljivi izvor za čije zalihe ne moramo brinuti. Logičnim razmišljanjem stvoren je konačan oblik ovog naziva. Danas se on upotrebljava za trajne izvore energije: energiju Sunca, vjetra, vode (gravitacija-kinetička) i energija zemlje. U skupinu obnovljivih izvora ubrajamo i sve vrste otpada, kako drvne tako i poljoprivredne industrije, te veliki dio komunalnog otpada. Takav otpad podrazumijevamo pod pojmom biomasa. Pod pojmom biomasa tako podrazumijevamo drvne ostatke nakon sječe i čišćenja, kao i drvne ostatke nakon prerade drveta i čišćenja zaraslih zelenih površina. U skupini održivih izvora energije ubraja se i energija površinskih voda (hidrotermalna energija), na koju utječu energija Sunca i geotermalna energija. Postoji još nekoliko izvora energije čija je tehnologija još uvijek u razvoju i nije primjenjiva za široku upotrebu. Vjetar, voda i Sunce su, dakle, održivi izvori energije prvenstveno namijenjeni proizvodnji električne energije. Energija Sunca namijenjena je i za pripremu tople sanitarne vode, te u jednom dijelu i za zagrijavanje prostorija.Index članka
Alternativni, obnovljivi i održivi izvori energije
Stranica 2
Stranica 3
Stranica 4
Sve stranice
 
Komentari (1)
Kome se obratiti ?
1Utorak, 03 Veljača 2015 14:26
Ivo
Poštovani,

u ime stanara jedne zgrade (neboder vel. 4.000 m2) želim se informirati o mogućnostima ugradnje alternativnih izvora energije za potrebe grijanja tog objekta.
Možete li mi preporučiti koga da kontaktiram u vezi toga ? Najrađe bih volio ako mi možete dati imena tvrtki u Hrvatskoj koje se bave ovim tehnologijama jer bih htio što konkretnije razgovarati i o troškovima.

hvala Vam unaprijed

Ivo

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?