Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Zaključci URH-a sa Savjetovanja 'Toplinarstvo – energetska šansa Hrvatske' E-mail
Autor Edo Jerkić   
Ponedjeljak, 28 Svibanj 2012 10:39

U nastavku ovog članka vam donosimo zaključke sa Savjetovanja "Toplinarstvo - energetska šansa Hrvatske", koje je bilo bazirano na činjenici da se grijanjem i hlađenjem troši oko 40% ukupno proizvedene energije, te na kojem se kroz diskusije pokušalo odgovoriti na pitanja kao što su: zašto je toplinska energija zapostavljena u našim energetskim projektima, zašto se toplinarstvu ne daje adekvatan značaj, i što bi razvoj toplinarstva mogao značiti za ukupni razvoj zemlje.

Zaključke prenosimo u cijelosti:

Nastojeći pomoći u nalaženju rješenja za izlazak iz gospodarske krize, Udruga za razvoj Hrvatske (URH) organizirala je Savjetovanje 'Toplinarstvo – energetska šansa Hrvatske'.

Savjetovanje je održano u Zagrebu od 19. do 20. travnja 2012. u HGK, a okupilo je stručnjake iz područja energetike, toplinarstva i šumarstva. Na osnovu stavova izraženih na Savjetovanju te kontinuirane djelatnosti usmjerene na razvoj zemlje na bazi vlastitih resursa, Udruga za razvoj Hrvatske ističe sljedeće Zaključke:

1. URH podržava nastojanja Vlade da se energetika tretira kao gospodarska i poslovna, a ne kao socijalna kategorija, odnosno, da se područje energetike iskoristi za razvitak gospodarstva i povećanje zaposlenosti.

URH podržava Projekt termoizolacije zgrada i predlaže da se, gdje je to isplativo, opskrba toplinom vrši iz toplinske mreže, uz ugradnju opreme koja omogućuje individualnu regulaciju i mjerenje potrošnje.

2. URH se zalaže za Novu energetiku koja će dati veći značaj toplinarstvu, to jest proizvodnji i centraliziranoj distribuciji topline.

URH podržava širenje postojećih centraliziranih toplinskih sustava  (CTS) i razvijanje novih, gdje za to ima tehničke i ekonomske opravdanosti.  CTS-i, osobito oni u kojima se toplina proizvodi iz obnovljivih izvora, doprinose razvoju domaće industrije i resursa, uz smanjenje emisije stakleničkih plinova zbog korištenja kogeneracijske proizvodnje toplinske i električne energije.

Toplina iz električne energije najskuplja je toplina.

Mala kogeneracijska postrojenja na biomasu u kombinaciji s toplinskim mrežama proizvode toplinsku energiju iz obnovljivog izvora, bez zagađenja okoliša.

U postojećim toplanama potrebno je fosilna goriva zamijeniti biomasom ili, ako to nije moguće, onda primjenjivati suvremena rješenja kogeneracijske proizvodnje toplinske i električne energije dostupnim fosilnim gorivima s visokim stupnjem iskoristivosti primarnog goriva.

3. Tarifni sustav ne odražava stvarne troškove toplinarskih sustava u RH, što uzrokuje velike gubitke toplinarskih tvrtki. Budući da je takvo stanje prisutno već godinama, zbog nedostatka sredstava, toplinarski sustavi postali su zastarjeli i neefikasni.

Potrebno je, stoga, inicirati promjene tarifnog sustava koji će omogućiti brze (automatske) promjene cijena toplinske energije u skladu s promjenama ulaznih troškova goriva na svjetskom tržištu.

URH očekuje realizaciju najave MINGORP-a iz 2009. godine za subvencioniranje proizvodnje topline iz OIE i gradnju toplinskih mreža koje distribuiraju toplinu iz OIE.

4. Korištenje biomase za proizvodnju topline dat će puni efekt ako se sustavno angažira domaća industrija koja u potpunosti može proizvesti elektrane-toplane na biomasu (BE-TO).

U tom smislu URH podržava prijedlog Klastera domaće industrije za izgradnju referentne BE-TO.

URH koji zastupa razvoj zemlje na vlastitim resursima, nikako nije za tehnološko zatvaranje, naprotiv, pozivamo strane ulagače na suradnju, ukoliko nude novu tehnologiju.

5. URH daje podršku Ministarstvu branitelja za angažman u Projektu 'Biotoplifikacija Hrvatske' u kojem se može zaposliti znatan dio branitelja, napose  iz ruralne sredine. Projekt 'Biotoplifikacije Hrvatske' omogućuje zapošljavanje i drugih kategorija stanovništva i doprinosi razvoju zemlje, napose lokalnih i regionalnih sredina.

U Zagrebu, 15. svibnja 2012.

Za URH: Dr. sc. Nikola Čupin, dipl. ing. el.

Tags:     URH      toplinarstvo      biomasa      energetika      šumarstvo      biotoplifikacija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?