Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Najveća elektrana na plimu i oseku u svijetu Sihwa E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 12 Travanj 2012 19:38

Elektrana na plimu i oseku Sihwa je izgrađena u Južnoj Koreji te ima snagu od 254 MW, a u pogon je ušla 4. kolovoza prošle godine.

Ta elektrana je tako nakon 45 godina zamijenila Francusku Rance elektranu na plimu i oseku (koja ima snagu od 240 MW) na vrhu najvećih elektrana te vrste. Lokacije Sihwe se nalazi na srednjem zapadnom dijelu Korejskog poluotoka u provinciji Gyeonggi, nekih 4 kilometara od grada Siehunga. Sama Sihwa je slatkovodno jezero koje je nastalo izgradnjom brane 1994., a čiji je cilj bio osigurati vodu za poljoprivredu. Nažalost ovo je uzrokovalo povećanje onečišćenosti samog jezera, te je nakon desetak godina odnosno 2004. ponovno puštena morska voda na to područje kako bi se jezero očistilo od onečišćene vode koja je uglavnom dolazila iz kanalizacije. Godišnje se sada dopušta ulazak 60 milijardi tona morske vode na lokaciju kako bi se smanjilo onečišćenje, a to se također koristi i za proizvodnju električne energije.


Slika 1: Pogled iz zraka, izvor: www.advancedtechnologykorea.com

Prosječna razlika između plime i oseke je 5,6 metara, a maksimum joj je 7,8 metara. Veličina bazena za vodu je zamišljena na 43 kilometara kvadratnih, ali to će ipak s vremenom biti smanjeno na 30 kilometara kvadratnih. Električna energija se na lokaciji proizvodi samo tokom dolaska plime, odnosno pri porastu vode, dok se u suprotnom smjeru ne proizvodi električna energija.


Slika 2: Pogled na jezero i branu lijevo, izvor: www.koreascene.com

Troškovi projekta su procijenjeni na nekih 350 milijuna dolara, a projekt je završen u 2010., dok je u pogon pušten godinu dana kasnije. Skoro 100 milijuna dolara je potrošeno na 10 cjevastih turbina pojedinačne snage 25,4 MW koje je isporučio Andritz Hydro. U tih 100 milijuna dolara je bila uključena i elektromehanička oprema i inženjerske usluge. Sam projekt ipak nebi bio isplativ da ga nije podržala Korejska vlada sa 250 milijuna dolara. Developer projekta je Daewoo Engineering & Construction, a projekt je razvijan za Korea Water Resources Corporation (KWater). Godišnja proizvodnja električne energije bi trebala biti 553 Gwh.

Izvori: www.waterpowermagazine.com, www.oreg.ca, www.eer.wustl.edu

Tags:     elektrana      plima i oseka      južna koreja      sihwa      francuska      andritz hydro      daewoo
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?