Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Najveća svjetska skupina geotermalnih elektrana The Geysers E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 26 Ožujak 2012 01:13

The Geysers je najveći svjetski skup geotermalnih elektrana koji se nalazi 116 kilometara sjeverno od San Francisca u Kaliforniji, u planinama Mayacamas.

The Geysers se rasprostire na nekih 78 kilometara kvadratnih, a sastoji se od 22 geotermalne elektrane koje crpe energiju iz 350 bušotina. Njihova trenutačna snaga iznosi oko 1.517 MW, a prosječno je od toga iskorišteno 63% (955 MW). Ove elektrane isporučuju 60% potreba za električnom energijom od Golden Gate mosta do državne granice sa Oregonom. Geysers imaju preko 100 kilometara cjevovoda za vruću paru.

19 od 22 trenutačno aktivne elektrane su u vlasništvu Calpine Corporationa dok su dvije u zajedničkom vlasništvu Northern California Power Agency i lokalne elektroprivrede Santa Clare, a posljednja koja je nedavno otvorena je u vlasništvu US Renewables Group. Ram Power Corp.  trenutačno razvija jednu novu elektranu, a i Calpine kani izgraditi još dvije elektrane čija bi ukupna snaga bila 100 MW, čija će cijena iznositi oko 700 milijuna dolara, te bi trebale ući u pogon 2014. Sve elektrane međusobno surađuju kako bi bile što efikasnije.


Slika 1: Geotermalna elektrana

Samu lokaciju Geysers je otkrio davne 1847. godine Wiliam Bell Elliot. Prva geotermalna elektrana izgrađena je na lokaciji 1921., i imala je snagu od 250 kW. Ona je za to doba bila nekonkurentna, te nije dugo izdržala u proizvodnji. Projekti su se ponovno počeli razvijati 1950-ih, a prva komercijalna bušotina je napravljena od strane Magma Power Company 1955. Prva komercijalna geotermalna elektrana je napravljena 1960., imala je snagu 11 MW i bila je prva te vrste u Sjedinjenim Američkim Državama. Geotermalne elektrane su se na lokaciji gradile sve do 1989. kada ih je u tom trenutku bilo 23, i imale su ukupnu snagu od 2.043 MW.


Slika 2: Geotermalne bušotine

Osim vruće pare iz izvora, Calpine je razvio program koji proširuje i pojačava iskoristivost ovog jedinstvenog područja. Svaki dan se kroz podzemni cjevovod koji ima preko 30 kilometara na lokaciju vraća 8 milijuna galona vode iz općine Lake, i to je bio prvi projekt u svijetu gdje se otpadna voda vraća nazad za proizvodnju električne energije. U međuvremenu je razvijen drugi projekt koji iz Santa Rose šalje 11 milijuna galona otpadne vode dnevno kroz cjevovod koji ima oko 50 kilometara. Ovim projektima se uspješno vraća tolika količine vode da se proizvodnja električne energije na lokaciji u dogledno vrijeme neće morati smanjivati.

The Geysers za razliku od većine drugih geotermalnih izvora ima polje suhe pare koje uglavnom proizvodi jako vruću paru, a sam izvor topline za lokaciju je veliki rezervoar pare koji se nalazi na 7 kilometara ispod površine zemlje, a ima promjer od 14 kilometara.

Izvor: www.geysers.com, www.thegga.org

Tags:     geotermalne elektrane      the geysers      kalifornija      calpine      santa clara      bušotine
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?