Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Aktualno

Vrijeme je za proboj ili propast koncentriranih fotonaponskih ćelija (CPV) E-mail
Autor Leo Jerkić   
Nedjelja, 22 Siječanj 2012 00:01

CPV je u zadnje četiri godine zabilježio usporen rast, te je trenutačno u pogonu 33 MW te tehnologije, a do sredine 2012. se očekuje još 60 MW, dok je u razvoju još 700 MW. To samo po sebi nije loš rezultat za novu tehnologiju, ali sve češće se javljaju problemi sa bankabilnosti projekata i jeftinim FN ćelijama koje su i do 30 posto jeftinije što je veliki hendikep za CPV tehnologiju.

U početku razvoja CPV-a ta tehnologija je imala prednost u cijeni, a efikasnost je bila veća  i do 40%, brže se postavljala, te je bila konkurentnija i od CSP (koncentrirane solarne elektrane). Tokom 2009. industrija je instalirala manje od 1 MW, a u 2010. 5 MW. CPV je prošle godine rasla još 500%, a od 689 MW u razvoju već 289 MW ima projekte sa potpisanim ugovorom o otkupu električne energije. Dodatnih 207 MW je pred ugovorom ili pred potvrdom feed-in-tarifa.

Ipak, unatoč velikom rastu CPV tržište čini samo mali dio ukupnog solarnog tržišta (oko 0,1%). FN ćelija ima instalirano više od 33.000 MW dok CSP-a ima više od 1.000 MW. Solarni analitičari predviđaju 300 MW CPV-a do kraja 2013. i 1 GW do 2015. unatoč dosadašnjem relativnom neuspjehu. Zbog velikog pada cijene FN sustava CPV je također morao početi sa smanjivanjem cijena ranije nego što je planirano, ali po svim predviđanjima do 2020. će CPV od svih solarnih tehnologija najviše smanjiti svoje cijene, te će tada koštati i manje od klasičnih fotonaponskih modula.

Glavni cilj CPV-a sada je povećati količinu instaliranih MW-a kako bi se poboljšala bankabilnost i vjerodostojnost tehnologije. Trenutačno je najzanimljiviji (a i najveći) CPV projekt Alamosa od 30 MW kojeg u Coloradu razvija Cogentri, a koristi Amonixovu tehnologiju. Prvih 10 MW ovog projekta bi trebali biti dovršeni početkom ove godine, a sam projekt je osigurao 90 milijuna dolara garancije od Odjela za energiju SAD-a.

Najveći izgrađeni CPV projekt u SAD-u ima 5 MW, a nalazi se u Novom Meksiku u mjestu Hatch. Oba ova projekta koriste Amonixove ćelije.

Soitec Solar razvija 150 MW solarni projekt koji ima financiranje od Tenaska Solar Ventures, ali nema garanciju od Odjela za energiju čime je sam projekt u San Diegu ugrožen. SolFocus ima 34 MW izgrađenih projekata po cijelom svijetu. Ukupno je trenutačno u razvoju 170 projekata koji su u različitim fazama razvoja s tim da je glavni problem financiranje odnosno bankabilnost.

Od svih solarnih tehnologija CPV ima najnižu bankabilnost, čak i kad se u obzir uzmu tvrtke kao Amonix koje su izgradile veću količinu projekata. Zbog toga je imperativ ove godine izgraditi što više megawata kako bi se uvidjele sve prednosti ove tehnologije, i to ponajviše efikasnost i pouzdanost.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     cpv      koncentrirane fotonaponske ćelije      sad      solarne tehnologije      amonix
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?