Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Schott Solar dostigao iskoristivost od 18% sa bakrenim solarnim ćelijama E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 16 Prosinac 2011 14:59

Schott Solar AG je dostigao efikasnost od 18% sa solarnom ćelijom koja je metalizirana bakrom, a sam postupak su razvili kao dio istraživačkog projekta Las VeGaS.

Cilj projekta Las VeGaS je da se veći dio srebrnih kontakata koji se koriste na prednjoj strani solarnih ćelija zamijeni sa jeftinijom kombinacijom nikal-bakar. Time bi se cijena metalizacije prednje strane smanjila za duplo. Schott Solar ovaj projekt razvija zajedno sa Rena GmbH i CiS Forschunginstitut für Mikrosensorik und Photovoltaik GmbH.

Najveći problem u metalizaciji ćelije sa nikal-bakrom je sprečavanje difuzije bakra u silicij solarne ćelije čime se smanjuje životni vijek elektrona a samim time i efikasnost ćelije. Zbog tog razloga je tim razvio sloj nikla koji služi kao difuzijska barijera kao i adekvatne proizvodne načine kojima se mogu koristiti kontakti od bakra i barijera od nikla.

Projektni tim je koristio RENA-ovu InCellPlate tehnologiju za proizvodnju prototipova sa standardnim industrijskim alatima. Te solarne ćelije će se sad koristiti za proizvodnju test modula da se provjeri dugoročna stabilnost. Dodatno tim radi na prebacivanju ideje na monokristalne ćelije čime bi efikasnost skočila preko 19%.

Još jedna prednost ovog projekta je da ovaj način proizvodnje ćelije ne uključuje korištenje otapala i olova.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     schott solar      solarna ćelija      efikasnost      bakar      srebro      rena
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?