Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Do 2022. godine Njemačka će ugasiti svoje nuklearne elektrane E-mail
Autor Iva Zelenko   
Utorak, 12 Srpanj 2011 21:40

Krajem prošlog tjedna izglasana je odluka o gašenju nuklearnih elektrana u Njemačkoj, te bi 2022. godine sve elektrane trebale biti ugašene. Time će Njemačka postati najveća industrijska zemlja koja je poduzela ovakve drastične mjere nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi.

 

Nakon katastrofe koja je pogodila Japan, Nejmačka je ugasila sedam reaktora, te je trenutno u funkciji ostalo još devet reaktora. Preostali reaktori trebali bi biti ugašeni u razdoblju od 2015. do 2022. godine. Gašenje reaktora prije ovog roka moglo bi uvelike našteti industriji s obzirom da Njemačka dobiva 23% energije iz nuklearnih elektrana.

Prema provedenim anketama većina Njemaca protivi se uporabi nuklearne energije zbog straha od katastrofe kakva je pogodila Japan, te zbog neriješenog pitanja dugoročnog skladištenja radioaktivnog otpada.

Shaun Burnie, savjetnik za nuklearnu energiju u Greenpeace Internatonal je izjavio za BBC kako će sada Njemačka ostvariti veliki napredak ulaganjem u obnovljive izvore energije, te bi poruka industrijskim konkurentima trebala biti da baziraju svoju politiku na obnovljivim izvorima energije, a ne na nuklearnoj energiji ili ugljenu.

Vijest o gašenju nuklearnih elektrana u Njemačkoj već sada se pozitivno odrazila na sektor obnovljivih izvora energije, pa su tako dionice njemačkog proizvođača solarnih modula, Solarworld, porasle za 7,6%, dok su dionice danskog proizvođača vjetroagregata, Vestas,  porasle za više od 3%.

 

Izvor: http://www.bbc.co.uk

Tags:     nuklearna energija      Njemačka      Fukushima      Vestas
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?