Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Italija odbila nuklearnu energiju, priprema se ekspanzija obnovljivih izvora energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 16 Lipanj 2011 22:26

Italija je odlučno rekla NE na državnom referendumu za nuklearnu energiju po drugi puta, te time natjerala tu zemlju da se skroz okrene obnovljivim izvorima energije.

Sam referendum je bio oštri podsjetnik Talijanskom premijeru Silviju Berlusconiju koji je htio vratiti nuklearnu energiju, unatoč tome što je Italija još 1987. na prvom referendumu glasovala protiv novih nuklearnih elektrana. Ovime je nastavljen europski trend u kojem je Njemačka odlučila ugasiti sve svoje elektrane do 2022., a istim stopama je krenula i Švicarska. Inače, Italija je bila najveća industrijska ekonomija Svijeta koja nije koristila nuklearnu energiju tokom zadnjih 14 godina.

U međuvremenu je stoga Italija prihvatila nove tarife za solarnu energiju te postavila cilj za 23 GW solarnih sustava do 2017. Dosada im je cilj bio 8 GW, koji će vjerojatno biti postignut ove godine. Ta 23 GW bi godišnje mogla proizvesti oko 30 TWh električne energije što bi bilo skoro 10% talijanskih potreba za električnom energijom. Nova talijanska tarifa za solar, iako manja je još uvijek dovoljno velika da bude među najvećima u Europi.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     italija      nuklearna energija      solarna energija      referendum
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?