Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Europske zemlje trebale bi sastaviti „zelena bilančna izvješća“ E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 16 Lipanj 2011 00:13

Europski parlament poduprijeo je novu legislativu, donešenu 7. lipnja, koja zahtijeva od zemalja Europske unije da usklade državna izvješća o zagađenju zraka, zelenim porezima i toku sirovina kako bi se mogla sastaviti „ekološko-ekonomska izvješća“ za cijelu Europu.

Iako nova legislativa može zvučati prilično tehnički, ona ima veliku političku značajnost, naglasio je njemački zastupnik Jo Leinen, te je nadodao kako se ekološkim bilančnim izvješćem otvara novo poglavlje u mjerenju održivosti i napretku društva. Leinen se nada vidjeti „Europski indeks održivosti“ do kraja desetljeća.

Prijedlog za regulaciju europskih ekološko-ekonomskih izvješća izdan od strane Europske komisije u travnju 2010. godine bio je prihvaćen od strane Parlamentarnog odbora za ekologiju u studenom. No, čini se da su planovi naišli na otpor Vijeća ministara EU, pa neke države članice odbijaju prihvatiti prijedloge.

Leinen je izjavio kako neke članice doista imaju problema u prihvaćanju prijedloga zbog toga što nemaju ekološke statistike. Istaknuo je i da su pregovori bili iznimno teški, te nije bilo lako dobiti rezultate Vijeća.

Konačni kompromisni tekst izglasan je u ožujku, nakon neformalnih razgovora održanih između Vijeća, Parlamenta i Komisije. Kompromis je usvojen od strane Parlamenta 7. lipnja.

Prva ekonomska izvješća očekuju su slijedeće godine, izjavo je Leinen. Nakon što ga Vijeće usvoji, propis stupa na snagu 20 dana od objave u službenom glasilu. To bi se trebalo dogoditi ove godine.

Kada novi zakon stupi na snagu, 2011. godina će postati prva referentna godina u statistikama.

Prva izvješća o emisijama, zelenim porezima i toku sirovina

Iako EU sada ima pravni temelj zahtjevati od svih 27 zemalja članica prikupljanje podataka pomoću unaprijed određenih metoda, postojati će velike razlike između država članica, naglasio je Leinen. Upravo iz toga razloga kreće se sa tri područja koja se mogu relativno lako provesti kroz statistiku.

To uključuje emisije, zelene poreze, te uvoz i izvoz sirovina. Od zemalja članica traži se prikupljanje statistika o onečišćivaćima zraka u rasponu od ugljičnog dioksida do dušikovih oksida, metana, amonijaka i čestica, te njihova klasifikacija prema ekonomskoj aktivnosti i podatku da li ih proizvodi industrija ili kućanstva.

U izvješćima će se zatim emisije proizvedene od strane kućanstva podijeliti u tri kategorije: prijevoz, grijanje/hlađenje i „drugo“. Ova bilančna izvješća također moraju uzeti u obzir emisije državljana koji žive u inozemstvu, kao stanovnika koji nisu državljani.

Statistike o porezima vezanima za ekologiju uključiti će i prihode ekonomskih aktivnosti. Tako se od zemalja članica zahtjeva da prijave u Eurostat-u svoje prihode od energetike, prometa, te poreza na zagađenje i izvore. Prihodi moraju biti klasificirani prema ekonomskim aktivnostima i kućanstvu.

Izvješća o toku sirovina sadržavati će sve krute, plinovite i tekuće sirovine, osim toka zraka i vode. Za ova bilančna izvješća, od zemalja članica se zahtjevaju statistički podaci o domaćoj proizvodnji svih sirovina koje se bilježe kao ekonomski unos, te podaci o uvozu i izvozu sirovina u svim fazama procesa, od sirovih proizvoda do gotovih prerađevina.

Deklarirani tokovi sirovina morati će obuhvatiti sve od: biomase, metala, pijeska, fosilnih goriva, te uvoza i izvoza otpada.

Izvješća o vodi i ekosustavima

Prema propisima, Europska komisija mogla bi donijeti prijedloge za uvođenje dodatnih zelenih izvješća vezanih za zaštitu okoliša, vodu, otpad, šume i ekosustave.

 

Izvor: http://www.euractiv.com

Tags:     EU      izvješća      emisije      porez      tok sirovina
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?