Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

CSP i FN : Da li solarna termalna energija dostiže fotonaponsku? E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 04 Veljača 2011 15:12

Unatoč sve nižim cijenama fotonaposnkih tehnologija i problemima s financiranjem i utjecajem na okoliš, tehnologija koncentrirane solarne energije (CSP) bi tokom 2011. trebala preći granicu od 1 GW instalirane snage. Budućnost izgleda obećavajuće pošto je u planu sve veći broj CSP elektrana većih i od 100 MW. Developeri i elektroprivrede će u budućnosti morati brzo shvatiti ekonomske i proizvodne faktore CSP-a kako bi uhvatili dio rastućeg tržišta, rekao je najnoviji izvještaj Lux Researcha.

Izvještaj pod nazivom : „Napredak solarno termalne energije: Renesansa koncentrirane solarne energije“ analizira ekonomske i tehnološke karakteristike tri glavne CSP tehnologije – paraboličnu žlijebnu, tornjeve i Stirlingove termalne sustave kao i fotonaponske sustave. Uspoređivalo se korištenje svake tehnologije u hipotetskoj 100 MW elektrani, te su se određivali kapitalni troškovi, IRR-ovi i sve drugo što je bitno za takav projekt. Prema njihovim procjenama očekuje se da će tehnologija tornjeva dobiti na važnosti, jer njihova integracija sa tehnologijom skladištenja termalne energije omogućuje rušenje glavne barijere svih solara – proizvodnju samo kada ima sunca.

Što se tiče kapitalnih troškova Stirlingov CSP je najjeftiniji, dok su parabolične najskuplje. Fotonaponska tehnologija se nalazi negdje u sredini. Što se tiče performansi, CSP tornjevi i  žlijebni predvode kolo, parabolični žlijebni imaju najveću vršnu efikasnost, dok tornjevi najviše energije daju u sustav i imaju najbolji kapacitivni faktor. Stirling i fotonaponski sustavi su bili lošiji od te dvije tehnologije.

Na kraju je napravljena i usporedba dolar/kWh prema kojoj je Stirling na prvom mjestu zbog malih troškova, a vrlo blizu joj je i tehnologija tornjeva. Parabolični žlijebni sustavi su na zadnjem mjestu zbog velikih troškova održavanja i pogona. FN sustavi tu zaostaju zbog ne baš najboljih performansi, a i visokih cijena modula.

Izvor: www.electroiq.com

Tags:
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?