Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Titan Tracker razvija upotrebu Stirling motora za CPS E-mail
Autor Iva Zelenko   
Nedjelja, 30 Siječanj 2011 20:52

Titan Tracker, španjolska kompanija specijalizirana za konstrukciju i proizvodnju dvoosnog sistema za praćenje kretanja Sunca (treker), tvrdi da bi njihovo najnovije otkriće moglo učiniti tehnologiju koncentrirane solarne energije (CPS) pouzdanijom, učinkovitijom i jeftinijom.

U nedavno objavljenom izvješću stoji kako se čini da posljednji napredak u razvoju Stirling motora riješava inicijalne problema pouzdanosti, te su stvarni podaci praćenja dostupni sa učinkovitošću od gotovo 30%.

U Titan Tracker-u kažu kako se istraživanje, do sada, nije fokusiralo na aspekt solarnog praćenja kod koncentrirane solarne energije. Stirlingova tehnologija zahtijeva dvoosni sistem za praćenje sa punim opsegom kretanja, odnosno praćenje duž cijele sunčeve putanje. Unutar toga postoje dvije glavne skupine: središnja potpora, odnosno stup, i više potpora nalik na vrtuljak. U kompaniji tvrde da novi proizvod ima značajne prednosti u odnosu na konvencionalne izvedbe, te vjeruju da je stirlingov motor najobećavajuća tehnologija zbog većeg potencijala financijske uštede, skalabilnosti, veće učinkovitosti, manje potrebe za vodom i smanjenih zahtijeva zemljišta.

U izvješću stoji kako je trenutno mnogo kompanija u prosecu razvoja novih Stirling motora za solarnu energiju u dosegu od 1-3 kW (stambeni), 5-9 kW (industrijski), te 25-30 kW. Potencijalno tržište je veliko, ne samo u direktnom spajanju na mrežu, već i u udaljenom tržištu u zemljama kao što su SAD, Kina, India, Srednji Istok i Sjeverna Afrika.

 

Izvor: http://www.renewableenergyfocus.com

Tags:     CPS      Titan Tracker      Stirling motor      solarna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?