Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Rast fotonaponskih ćelija prijeti tržištu koncentrirane solarne energije E-mail
Autor Iva Zelenko   
Četvrtak, 20 Siječanj 2011 00:19

Prema GTM Research-ovom istraživanju pod nazivom „Koncentrirana solarna energija 2011.: tehnologija, troškovi i tržište“, pad cijena solarnih fotonaponskih ćelija prijeti rastućem tržištu koncentrirane solarne energije.

U izvješću se predviđa rast tržišta koncentrirane solarne energije za oko 7 milijardi dolara u slijedeće dvije godine, no nakon toga očekuje se pad. Navodi se i kako, zbog drastičnog pada cijene solarnih fotonaponskih ćelija, kompanije već sada, za buduće solarne elektrane, odabiru solarne ćelije, prije nego koncentriranu solarnu energijiu.

Brett Prior, autor ovog izvješća i viši analitičar u GTM Research, kaže da tržište koncentrirane solarne energije ironično doživljava veliki rast istovremeno se suočavajući sa izumiranjem.

Neki projekti koncentrirane solarne energije koji su najavljeni između 2007. i 2009. godine konačno osiguravaju financiranja i postat će najveće solarne elektrane na svijetu. Prema prognozama u izvješću, elektrane koncentrirane solarne energije koje kreću s radom kroz slijedećih nekoliko godina smanjiti će cijene za 3-7% godišnje u razdoblju od 2010. do 2020. godine.

Međutim, troškovi solarnih ćelija također će nastaviti sa znatnim padom, te se očekuje da će ostvariti prednost u smanjenim troškovima do 2020. godine, i u troškovima po vatu, i u troškovima po kWh.

Prema izvješću, trenutno konkurentno okruženje usmjereno je osobno na pojedince u industriji; BrightSource-ov projekt Ivanpah i Abengoa-ov projekt Solana ostvaruju značajan napredak, dok je kompanija Tessera Solar bila primorana otpustiti zaposlenike i predati projekt Calico developerima.

Prior ističe kako je trend mijenjanja projekata koncentrirane solarne energije za solarne ćelije uznemirujuć, i da, kako bi se to promjenilo, developeri koncentrirane solarne energije moraju poboljšati svoje troškove po kWh ili uvijeriti sustav na dodatna ulagaja u skladištenje i otpremu. Ukoliko se to ne dogodi budućnost koncentrirane solarne energije izgleda tmurno, nadodao je Prior.

 

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     CSP      predviđanja solarne energije      GTM Research      rast PV
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?