Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Rekordna proizvodnja iz solara po prvi puta gurnula vršnu cijenu električne energije ispod osnovne u Njemačkoj E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 07 Svibanj 2015 10:12

U travnju su cijene električne energije na Njemačkoj EEX burzi nastavile padati, te su za vršnu i bazičnu pale ispod tri euro centa po kWh, ponajviše zbog gotovo rekordne proizvodnje iz solarne energije.

Proizvodnja iz fotonapona je u Njemačkoj u travnju rasla za više od 50% u odnosu na ožujak. Proizvedeno je 4,4 TWh električne energije, što je treći najbolji rezultat u Njemačkoj ikada nakon rekordnog srpnja 2013. kada je proizvedeno 5,1 TWh i lipnja 2014. kada je proizvedeno 4,8 TWh.

Dodatno je 21. travnja između 13:00 i 14:00 postignuta rekordna vršna proizvodnja iz fotonapona, a iznosila je 25,8 GW čime je nadmašen dosadašnji rekord od 24,2 GW iz lipnja 2014. godine. Solar i vjetar su također imali treći najbolji zajednički rezultat u povijesti sa 9,8 TWh. Najbolji ikada je bio ožujak 2015. godine sa 10,27 TWh.

Utjecaj na cijenu električne energije je također bio veliki. S obzirom da solar ima maksimalnu proizvodnju oko podneva, vršna potražnja za električnom energijom u to doba pada. Zbog toga je po prvi puta ikada bazični dio potražnje za električnom energijom bio skuplji od vršne cijene električne energije (2,97 centi po kWh naspram 2,94 centi po kWh).

U odnosu na godinu ranije vršna cijena električne energije je pala za 10,9% u Njemačkoj, a u drugim zemljama EU cijena isto pada ali je ipak veća nego u Njemačkoj. Ovo je dobra vijest za potrošače električne energije pošto će s vremenom i njima početi padati cijena električne energije.

Izvor: www.renewablesinternational.net

Tags:     travanj      električna energija      cijena      njemačka      fotonapon      solarna energija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?