Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Pogled na tržište spremanja energije u 2015. E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 13 Veljača 2015 10:56

S obzirom na sve veći rast instalirane snage vjetroelektrana i solarnog fotonapona u svijetu veliki i mali investitori sve više pokušavaju naći metodologiju za spremanje energije i balansiranje cijelog sustava.

Postoji veliki broj tehnologija za spremanje energije koje su u različitoj fazi razvoja. Postoje varijante pohrane električne energije u plin, baterije, komprimirani zrak, vodik i druge koje su još većinom u laboratorijskom okruženju. U bliskoj, a i malo daljoj budućnosti se za velike sustave očekuje daljnja dominacija reverzibilnih hidroelektrana, ali stručnjaci ipak očekuju veliko probijanje baterijske tehnologije  unatoč mnogim izazovima, pri čemu su visoki troškovi glavni trenutni problem.

Samo tržište još uvijek nije ono što pokreće ovaj sektor nego ga pokreću regulatorne mjere, državno financiranje, poticaji i drugi oblici podrške razvoju malih i velikih sustava. Sjeverna Amerika je predvodnik u sektoru što se tiče i komercijalnih i demonstracijskih velikih projekata, ali Azija i Europa nisu previše iza. Činjenica je da će sve većim korištenjem obnovljivih izvora energije svaka država morati uvesti neki oblik spremanja energije.

Što se tiče same baterijske tehnologije, litij ion je trenutačno preferirana tehnologija, te najaktivnije tržište iako nije jedina tehnologija toga tipa. Nedavna studija Tehničkog sveučilišta Munchen je utvrdila će veći broj tehnologija spremanja energije uskoro doći na tržište, te će biti troškovno efikasniji nego postojeći proizvodi. Osim toga je studija utvrdila da više nema straha od potencijalnih sigurnosnih problema litij ionskih baterija i da je najviše patenata povezano s njima, te da Azijske zemlje najviše guraju razvoj baterijskih tehnologija.

Prema Navigant Reserachu tokom 2013. i 2014. godine je najavljeno 362,8 MW projekata spremanja energije pri čemu je približno jednaka količina najavljena u Sjevernoj Americi, Aziji Pacifik i zapadnoj Europi. Ista tvrtka očekuje rast tržišta sa 538 MW u 2014. na 21 GW do 2024. godini pri čemu će godišnji prihodi narasti sa 675 milijuna dolara u 2014. na 15,6 milijardi dolara u 2024. godini. Prema procjenama je spremanje energije danas tamo gdje je fotonapon bio prije šest, sedam godina.

Ako ova godina bude imalo kao prošla biti će to još jedna godina za prodor baterijske tehnologije. Prošle godine je tako u Europi na sjeveroistoku Njemačke u Schwerinu u pogon ušao 5 MW baterijski sustav za spremanje energije koji ima kapacitet od 5 GWh i koji služi za kompenzaciju fluktuacija u elektroenergetskoj mreži te za balansiranje ponude i potražnje električne energije. Ova tehnologija je popularna u regijama gdje nema potencijala za reverzibilne hidroelektrane kao što je Njemačka, gdje se već sada postavlja 10 MW bateriski sustav u selu Feldheim pokraj Berlina. U Italiji pak operator prijenosne mreže TEMA planira instalirati 70 MW baterjiskih sustava na svoju mrežu.

U SAD-u, specifično Kaliforniji je zbog lokalnog zakona da svaka elektroprivreda do 2020. mora otkupljivati 1,3 GW energije iz tehnologija spremanja energije došlo do masovnog razvoja baterijskog spremanja. Zbog toga će u Kaliforniji vjerojatno doći do najbržeg razvoja tetehnologije, a već sada elektroprivreda Southern California Edison razvija 260 MW sustav spremanja energije uz trošak od 50 milijuna dolara.

Što se tiče malih baterijskih sustava zbog velikih troškova je tržište još uvijek malo. Njemačka i Japan koji su predvodnici u sektoru imaju mali program poticaja za rezidencijalni sektor i poslovni sektor. Prema procjenama je u pogonu oko 20.000 rezidencijalnih baterijskih sustava u obje države. U Njemačkoj se litij ionske baterije prodaju kao dio kućnog sustava upravljanja energijom zajedno sa softverom i solarnim panelima. Cijene idu od 13.000 dolara za 4,5 kWh spremanja do 21.000 dolar za 10 kWh sustav. U Njemačkoj je začudo problem komplicirana birokracija zbog čega ne dobijaju svi vlasnici sustava poticaje, ali unatoč tome očekuje se 100.000 takvi jedinica do 2018. godine i to ponajviše zbog sve manje cijene fotonaponskih sustava.

IHS predviđa da će tržište distribuiranog spremanja energije skočiti sa 90 MW danas na 900 MW do 2019. godine i da će cijena litij-ionskih baterija pasti za 15% u 2015., što će pomoći rastu tržišta za 90% ove godine. Glavni razlog razvoja sektora je sve veća atraktivnost fotonapona za vlastitu potrošnju kućanstava.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     spremanje energije      tržište      baterijski sustavi      litij-ion      reverzibilne hidroelektrane
 
Komentari (2)
PRODAJNA PROMO PONUDA ZA BOŽU 2019 PO 2% KAMATNE CENE.
2Utorak, 10 Prosinac 2019 01:00
Vladimira Franka.
BOŽIĆNI PROMO PERIOD Ponuda za kredit za kamate od 2% primjenjuje se u osobi) (vladimirafinancialinvestment@gmail.com.

Pozdrav svima, trebate li zajam za rješavanje svih svojih financijskih problema u ovoj godini? Sve što trebate učiniti je raditi s našim uvjetima i bit ćete financijski stabilni u ovom BOŽIĆNOM PROMO PERIODU. Želim da znate da vas možemo izabrati za jednog od naših vrijednih klijenata u BOŽIĆNOM PROMO PERIODU. Naša je dužnost da za ovu i božićnu sezonu osiguramo siguran rad za vas i vi ćete biti odgovorni samo za osiguranje vašeg kredita kako bi mogli sigurno dobiti naše klijente Nudimo sljedeće vrste kredita Osobni zajmovi (sigurni i ne osigurani) Poslovni zajmovi (sigurni i ne osigurani)

Zajam za konsolidaciju - program s kovanicama s malim ili nultim vrijednostima dostupan po kamatnoj stopi od 2%. Dođite svi i prigrlite ovaj BOŽIĆNI PROMO PERIOD.

PRVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PRIJAVU KREDITA:

Puno ime:
Zemlja:
Grad:
Dob: Početna adresa Kontakt brojevi telefona:
Potrebni iznos:
Trajanje zajma:
Namjena zajma:
Bračni status:
Spol:
hvala i blagoslovljen Bog.
WhatsApp + 16014560144
Kontaktirajte EMAIL: vladimirafinancialinvestment@gmail.com
vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com
1Ponedjeljak, 11 Veljača 2019 04:27
vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com
Pozdrav, ja sam gdica SOFIJA ROSA. Iz Zagreba u Hrvatskoj želim dati pouzdano svjedocanstvo o tome kako sam dobio kredit od gospode Vladimire Financial Investor. Dobio sam zajam od 50000 €. NAPOMENA: Ona je pouzdana i autenticna Ako je netko zainteresiran za dobivanje kredita, molimo kontaktirajte njezin VIA EMAIL:
vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?