Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

SAD će podržati Indijsko ulaganje u solar u iznosu od 160 milijardi dolara E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 27 Siječanj 2015 16:29

Indijski smioni plan da stvori solarnu industriju koja bi bila velika kao Kineska iz praktički ničega danas je dobio na težini nakon što je Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama potvrdio da će SAD osigurati financijsku podršku programu.

Iako nisu specificirani nikakvi detalji Obama je objavio da je SAD spreman pomoći ovom razvoju uz pomoć dodatnog financiranja. Obama je izjavu dao tokom konferencije za novinare u nedjelju u New Delhiju.

Indijski ambiciozni plan bi trebao oko 160 milijardi dolara ulaganja prema procjeni Arunabha Ghosha, CEO Odbora za energiju, okoliš i vodu. Ovim putem bi se solarni paneli postavili na područje koje je tri puta veće od veličine koju zauzima najveći Indijski grad Mumbai, te bi vlada morala olakšati postupak razvoja projekata koji je trenutačno prekompliciran.

Prema svim procjenama glavna prepreka razvoju je financiranje, a ovaj proboj solara se gura zbog sve veće onečišćenosti gradova u Indiji koje bi uskoro moglo biti usporedivo sa onim Pekinga u Kini.

Novi cilj Indije je 100 GW solarnih elektrana do 2022. godine, što je isti iznos koji Kina kani imati do 2020. godine. Ako će rezultat biti isti, Indija će morati puno više uložiti da isti cilj dostigne, jer trenutno imaju samo 3,3 GW, dok Kina ima čak 33,4 GW solarnih elektrana. Dodatno Indija nema nijednog velikog proizvođača fotonaponskih modula. Iako bi Indija mogla imati problema sa postizanjem svojih ciljeva, oni bi ipak mogli biti ostvariviji ukoliko vlada nastavi sa ovakvom javnom podrškom projektima.

Indija je 2014. godine bila četvrto tržište za solar, ali još uvijek dosta zaostaje za Kinom, SAD-om i Japanom. Prošle godine su investicije u čistu energiju iznosile 7,9 milijardi dolara što je puno, ali je malo naspram Kine gdje su investicije bile čak 89,5 milijardi dolara.

Ove najave su već počeli privlačiti nove investitore, pa je tako SunEdison najavio da planira investirati 4 miljarde dolara za izgradnju najveće tvornice solarnih panela u Indiji. Cilj uključuje i izgradnju dijela solarnih elektrana na krovovima kako se ne bi koristili isključivo sustavi na zemlji.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

Tags:     sjedinjene amaeričke države      solarni fotonapon      indija      ulaganje      solarne elektrane      investicija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?