Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Najveći Saudijski proizvođač električne energije vidi solar kao rješenje za pokrivanje osnovnog opterećenja mreže E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 27 Siječanj 2015 16:12

Direktor Saudijske tvrtke ACWA Power koja vrijedi 25 milijardi dolara je objavila da trošak solarnih tehnologija pada tako brzo da bi za nekoliko godina kombinacija solarnog fotonapona i solarnih tornjeva sa spremanjem energije mogla direktno konkurirati fosilnim gorivima u pokrivanju osnovnog dijagrama opterećenja elektroenergetske mreže.

Paddy Padmanathan, čija tvrtka u svom portfelju ima 15 GW elektrana, pri čemu većina koristi fosilna goriva za proizvodnju električne energije, se sve više širi u solarni sektor gdje je veliki pad solarnog fotonapona i mogućnost dispečerskog načina korištenja solarnih stupova sa spremanjem uz pomoć topljivih soli jako zanimljiva opcija (CSP). On je u intervjuu izjavio da rade na integraciji solarnog fotonapona i CSP-a čime bi bili direktno konkurentni fosilnim gorivima.

Prošli tjedan je ACWA u potpunosti iznenadila solarnu industriju kada je osvojila tender sa 200 MW solarnom elektranom u Dubaiju sa cijenom od samo 5,84 centi po kWh tokom 25 godina. U prvoj godini će elektrana dobiti tarifu od samo 5,1 centa po kWh.

Tjedan ranije je ACWA također ponudila rekordno nisku cijenu za CSP sustav sa spremanjem energije za elektranu u Južnoafričkoj Republici snage 100 MW. Koristiti će se tehnologija Američkog Solar Reservea koji gradi prvu elektranu u Nevadi, a tarifa za projekt će biti 12,4 centa po kWh za prvu godinu uz prosjek od 15 centi po kWh tokom 25 godina. Iako mnogi sumnjaju u mogućnost isplativosti ovakvog projekta, Padmanthan inzistira da će LCOE (nivelirani trošak) za fotonapon uskoro pasti na oko 4 centa po kWh, a za CSP na oko 9 centi po kWh što znači da će projekt biti isplativ i da će kombinacija takva dva sustava biti konkurentna sa fosilnim sustavima koji pokrivaju osnovnu potražnju za električnom energijom. Takva elektrana ne samo da će onda biti jeftinija od elektrana na fosilna goriva nego će imati i fiksnu cijenu prozvodnje tokom 25 godina bez volatilnosti cijene primarnog energenta.

Padmanathan predviđa da bi solar, i to kombinacija fotonapona i CSP-a mogli činiti više od pola od ukupno 140.000 MW elektrana koje bi trebale biti izgrađene na Bliskom Istoku i u sjevernoj Africi tokom sljedeća dva desetljeća. On smatra da u tom dijelu svijeta solar može biti u potpunosti konkurentan fosilnim gorivima. ACWA je svoj rezultat postigla zbog niske cijene financiranja koja je bila ispod 4%. Važnost ovog uspjeha je da je cijena sustava samo 2/3 cijene plinskih elektrana koje su dominantne u tom dijelu svijeta. ACWA smatra da će za par godina moći spustiti cijene na 4 centa po kWh sa daljnjim padom financiranja i većom efikasnosti solarnih ćelija i modula.

ACWA investira u cijelu seriju solarnih toplinskih projekata uključujući Bokpoort u JAR, te gradi tri elektrane u Maroku kao dio projekta Ouarzazatea u Nooru. Noor je elektrana snage 160 MW koja ima mogućnost pohrane energije za 3 sata rada u punom pogonu, a CSP sustav u JAR-u će moći spremati energiju tokom 9 sati.

Izvor: http://reneweconomy.com.au

Tags:     saudijska arabija      acwa power      električna energije      solarni fotonapon      soalrni toranj      csp      dubai
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?