Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Microsoft podatkovni centar prelazi na samostalni sustav proizvodnje električne energije E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 03 Prosinac 2014 15:53

Prije nekoliko godina Microsoft je najavio da planira izgraditi energetski potpuno samostalan centar koji bi se opskrbljivao električnom energijom iz bioelektrane. Takav centar uspješno je postavljen u Wyomingu kao dio velikog centra Sveučilišta Wyoming.

Microsoft autonomni podatkovni centarU centru se nalazi 200 servera koji se napajaju energijom proizvedenom iz bioplina. Goriva ćelija snage 300 kW elektrokemijskim procesima pretvara plin iz lokalne kanalizacije u električnu energiju. Centar koristi oko 100 kW proizvedene energije, a ostatak koristi sama elektrana za svoje potrebe.

Konkretnije, riječ je o pilot programu koji u cilju ima dokazati kako podatkovni centri mogu biti autonomni koristeći samo obnovljive izvore energije. Program koji nadzire proizvodnju i napajanje centra kako bi mogao nesmetano raditi osmislio je Siemens. Program bilježi podatke o količini bioplina, proizvodnji električne energije radu gorive ćelije, te nadzire cijeli sustav kako ne bi došlo do prekida proizvodnje, nepotrebne vršne proizvodnje ili ispada sustava. U planu je daljnji razvoj cijelog projekta kako bi mogao zadovoljiti potrebe većih jedinica i sustava.

 

Izvor: http://www.treehugger.com/

Tags:     Microsoft      Siemens      autonomni centar      off grid      bioplin      bioenergija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?