Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Novo izvješće daje nadu u potencijal biomase E-mail
Autor Iva Zelenko   
Srijeda, 15 Listopad 2014 21:43

Prema izvješću koje je nedavno objavila Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije (IRENA), biomasa bi do 2030. godine mogla činiti oko 60% proizvodnje obnovljivih izvora energije, čime bi osiguravala 20% ukupnih svjetskih potreba za energijom.

U izvješću "Global Bioenergy Supply and Demand Projections for the Year 2030" IRENA ističe scenarij prema kojem bi upotreba posebnih tehnologija proizvodnje biomase značajno mogla smanjiti emisije stakleničkih plinova do 2100. godine. Ključ ovakvog scenarija leži u upotrebi lokalno održivih izvora, prilikom čega bi 40% materijala za proizvodnju biomase dolazilo iz otpada i poljoprivrednih ostataka. Usjevi i šumski materijal činili bi preostalih 60%.

Negativna mišljenja o upotrebi biomase dolaze iz različitih izvora, a najčešći su problemi emisije metana i CO2, te visoki troškovi proizvodnje i učestala zabrinutost kako usjevi namijenjeni proizvodnji energije zauzimaju poljoprivredne površine na kojima bi se mogla uzgajati hrana. Unatoč tome, mnogi smatraju kako je proizvodnja biomase značajno bolja alternativa tradicionalnoj upotrebi ugljena, te je nužna u svjetskom elektroenergetskom miksu obnovljivih izvora energije.

U današnjem elektroenergetskom miksu biomasa se primarno upotrebljava za kuhanje i zagrijavanje prostorija u komercijalnom i stambenom sektoru, što je 2010. godine iznosilo čak 53 EJ. U izvješću se ističe kako bi daljnje proširivanje upotrebe biomase i razvoj tehnologije ovu potrošnju udvostručilo.

Svjetski rast biomase prema upotrebi

Najveći potencijal biomase nalazi se u Europi i Aziji, a IRENA ističe kako će jedan od najvećih izazova u budućnosti biomase biti postavljanje i zasnivanje državnih i međunarodnih zakonodavstava i partnerskih odnosa koji bi trebali osigurati neometani protok biomase duž cijelog lanca dobave.

Razvoj biomase prema sektorima

 

 

Izvor: http://www.renewableenergyworld.com/

Tags:
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?