Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Studija kako postići 100% obnovljivih izvora energije E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 24 Rujan 2014 17:20

Prošli tjedan je World Future Council (WFC) objavio priručnik o postizanju 100% obnovljive proizvodnje energije koji je prilično jedinstven jer pokriva sve oblike energije, a ne samo električnu, te se fokusira na društva i gradove u različitim dijelovima svijeta.

Studija nosi naziv "Kako postići 100% obnovljivih izvora energije", a napravili su je Toby Couture iz tvrtke E3 Analytics i Anna Leidreiter iz WFC-a. Studija obuhvaća cijeli svijet i obrađuje osam analiza slučaja, pri čemu se obrađuju dva grada odnosno društva, dvije regije odnosno savezne države, dvije vlade i dva otoka. Radi se o gradovima Frankfurt i San Francisco, regijama Rehin-Hunsruck u Njemačkoj i Fukushima u Japanu, Cape Verde i Danskoj, te otocima Tuvalu i El Hierro u Španjolskoj.

Svaka analiza slučaja pokazuje da ne postoji jedinstveni recept za projekte nego da svaka lokacija ima svoje potencijale i izazove. Dodatno, autori pokazuju važnost lokalnih akcija, kod kojih je nužno pružiti sigurnost investicije kroz jasne ciljeve.

Glavna otkrića studije su slijedeća:
- postizanje 100% OIE može poprilično smanjiti troškove,
- 100% strategije nisu samo za najbogatije zemlje, tranzicija može ublažiti rizike, te učiniti zemlje otpornijima u vrijeme kriza, također može otvoriti nove ekonomske aktivnosti, otvoriti poslove te poboljšati kvalitetu života, te se obnovljiva energija mora proširiti u sektoru grijanja/hlađenja i transportu.

Ti ciljevi se mogu postići povećanom energetskom efikasnošću, elektrifikacijom transportnog sektora i sektora za grijanje/hlađenje, maksimizirati prilike za sudjelovanje građana i razvoj novih poslovnih modela, educiranje i informiranje građana i poslova te adaptirati integrirani pristup fiskalnoj, ekonomskoj i energetskoj politici.

Cijelu studiju na engleskom jeziku može se pronaći ovdje.

Tags:     studija      fokus      društva      gradovi      obnovljivi izvori energije      resursi
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?