Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Njemačka elektroenergetska mreža je sve pouzdanija unatoč velikoj penetraciji solara i vjetra E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 04 Rujan 2014 23:51

Ukoliko se posluša kritičare njemačkog cilja da koristi obnovljive izvore energije se sve većom penetracijom istih, pouzdanost njihove elektroenergetske mreže zadnjih godina bi se trebla smanjivati. Ali prema podacima ECO Reporta koji je izašao prošli mjesec stvarnost je puno drugačija.

U izvještaju je objavljeno da je Njemačka prosječno izgubila samo 15,91 minutu po potrošaču tokom 2012. godine. To je puno bolji rezultat od SAD-a čiji su zadnji službeni podatci 2008. godine kada je ta brojka bila 244 minute. Njemačka je prema tim podacima puno bolja i od Velike Britanije (81,42 minute u 2008.), Nizozemske (33,7 minuta) i Francuske (95,1 minuta). Od svih zemalja koje se prati, jedine koje su u rangu Njemačke su Japan i Singapur. Njemačka ovaj rezultat drži već godinama pošto je 2008. godina bila zadnja godina kada je probijen rezultat od 16 minuta.

Njemačka domaća elektoenergetska mreža je zadnjih godina postala puno dinamičnija, te sada recimo dvadeset najvećih elektroprivreda zarađuje na tržištu uravnoteženja gdje tvrtke mogu ostvarivati dodatni profit time što će se obvezati da li će dodati ili smanjiti proizvodnju unutar nekoilko sekundi kako bi stabilizirali elektroenergetski sustav. To je duplo više elektroprivreda nego što je sudjelovalo u regulaciji prije godinu dana, a prihodi mogu biti i 400 puta veći nego kada se zarađuje na veleprodajnom tržištu.

Neizrečeni zaključak iz toga je da takav sustav koji se konstantno prebacuje između izvora energije i isporučioca, te u kojem postoje tolike razlike u cijeni mora biti nepouzdan za prosječnog Njemačkog kupca. Međutim, podaci iz studije pokazuju suprotno. Ova dinamika možda je stresna za operatere, ali je država uspjela složiti sustav na način da Njemački kupci ne primjećuju promjene.

Postoji veći broj prethodnih studija i demonstracijskih projekata koji su pokazali da sustav koji se bazira na obnovljivim izvorima energije sa adekvatnom količinom termoelektrana na plin i ugljen koje rade po potrebi, može biti jednako pouzdan kao i tradicionalni sustav koji koristi isključivo fosilna goriva. Kao prvo prilično točno se može procijeniti proizvodnja 24 sata naprijed. Još jedna bitna stvar je da postoje različiti oblici obnovljivih izvora energije, pa recimo hidroelektrane i geotermalne elektrane mogu bez problema zamijeniti nuklearne elektrane i fosilna goriva u temeljnoj proizvodnji i regulaciji. Vjetroelektrane i solarne elektrane se pak međusobno donekle nadopunjuju pošto vjetra najčešće ima više po noći kada solara uopće nema.

Unatoč svemu gore navedenom Njemačka još nije u potpunosti riješila svoje probleme. Svi dodatni troškovi upravljanja mrežom su digli cijene električne energije, a kratkoročno se povećalo i korištenje termoelektrana na ugljen za razliku od plina i nuklearnih elektrana čija se proizvodnja smanjila. To je doduše povezano i s činjenicom da je Njemačka nakon katastrofe u Fukushimi odlučila u dogledno vrijeme ugasiti svoje nuklearne elektrane.

Činjenica je da je Njemačka trećinu električne energije dobila iz obnovljivih izvora energije ove godine što je odličan rezultat. Isto tako Njemačka ne odustaje od cilja od 80% električne energije iz obnovljivih izvora energije do 2050. Ukoliko Njemačka nastavi instalirati ovoliku količinu OIE i ako se tehnologija spremanja energije adekvatno razvije bi se veliki dio problema mogao sam riješiti za to vrijeme.

Izvor: http://thinkprogress.org

Tags:     njemačka      solar      vjetar      elektroenergetska mreža      penetracija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?