Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Jednostavno slaganje solarnih ćelija bi ih moglo učiniti jeftinijima E-mail
Autor Leo Jerkić   
Ponedjeljak, 11 Kolovoz 2014 17:29

Nije neuobičajeno fokusirati se na egzotična rješenja kako bi tehnologija za korištenje solarne energije bila efikasnija: novi materijali, kompleksni sustavi praćenja ili neobični fizikalni fenomeni. Ali da li je itko razmišljao da se poluvodički materijali slažu jedan na drugoga?

Startup koji se zove Semprius radi baš to, te smatra da bi se time moglo postići da solarne elektrane postanu troškovno efikasnije. Ideja je vrlo jednostavna: složiti različite poluvodičke materijale koji skupljaju različite frekvencije svjetlosti jedne na druge, te omogućiti svijetlu da prođe kroz jedan materijal do drugoga, te skupi svu energiju koju svi slojevi proizvedu odjednom.

Iako zvuči jednostanvo, Sempriusu je trebalo vremena da razvije novi način jednostavnog slaganja većeg broja poluvodiča jedne na druge, te da razvije nova ljepila koja će ih držati bez da utječu na performanse, a i smisliti način da ih se sve spoji na ispravan način.

Trenutačno su uspjeli spojiti dvije različite solarne ćelije koje na sebi imaju četiri različita poluvodiča. Jedna ima efikasnost 43,9% a druga 44,1%. To je odličan rezultat jer obične solarne ćelije nemaju efikasnost veću od 25%. Cilj startupa je dostići šest slojeva i efikasnost od preko 50%.

Glavni problem sustava je trenutačno činjenica da je zbog velikog broja slojeva poluvodiča cijeli sustav iznimno skup. Ipak, s masovnom proizvodnjom bi se troškovi smanjili a i sustavu pomaže iznimna efikasnost.

Izvor: http://gizmodo.com

Tags:     solarne ćelije      slaganje      efikasnost      semprius
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?