Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Znanstevnici stvorili jeftine, efikasne solarne ćelije koje se mogu našpricati E-mail
Autor Leo Jerkić   
Petak, 08 Kolovoz 2014 18:30

Znanstevnici su po prvi puta otkrili kako napraviti efikasne, isplative solarne ćelije koje se samo našpricaju na površinu materijala.

Sam koncept nije nov, ali je u prošlosti bio ili neefikasan ili skup, te se od njega nije moglo očekivati da će promjeniti način na koji koristimo fotonaponske ćelije. Ali sada sa korištenjem novog materijala koji se zove "perovskite" znanstvenici su stvorili proces špricanja koji bi mogao promijeniti način korištenja solara.

Trenutačno u solarnoj tehnologiji glavnu riječ vodi silicij koji ima efikasnost apsorbiranja svjetla od otprilike 25%, dok je tehnologija špricanja bila na značajno ispod 10% učinkovitosti. Sa novim materijalom "perovskitom" koji je oksidirani mineral kalcija i titana efikasnost može dostići 19% što nije daleko od silicija.

Tehnologija špricanja solarnih ćelija bi mogla uvelike ubrzati i pojefitniti proizvodnju solarnih ćelija, te bi također mogla omogućiti korištenje solara na nove načine pošto bi ih se moglo našpricati na automobile ili na zgradama na mjestima osim krova ili pak na tisuću drugih mjesta o kojima još nismo razmišljali.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     solarne ćelije      znanstvenici      našpricati      solarna tehnologija
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?