Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Akuo Energy i DCNS dobili financiranje za morski OIE projekt E-mail
Autor Leo Jerkić   
Četvrtak, 10 Srpanj 2014 23:37

Europsko NER300 financiranje će potkriti razvoj inovativne elektrane za konverziju temperaturnog gradijenta tokom prvih pet godina rada.

Nakon godine dana provjere koju je predvodila Europska investicijska banka projekt NEMO "Nova energija za Martinique i prekomorje" je dobio financiranje prema NER300 programu od Europske komisije. Radi se o pilot projektu iskorištavanja konverzije oceanske termalne energije.

DCNS je industrijski partner u projektu i isporučitelj tehnologije koji je u suradnji sa Akuo Energyjem nekoliko godina radio sa Francuskim otokom Martinique na Karibima kako bi se definirale opcije i uvjeti za instalaciju pilot elektrane za konverziju oceanske termalne energije koja bi pokrila potrebe 35.000 kućanstava.

Akuo Energy i DCNS planiraju razviti 16 MW elektranu koja bi u pogon trebala ući za četiri godine. Radi se o plutajućoj platformi koja će biti usidrena za morsko tlo te će koristiti temperaturnu razliku između tople vode na površini i hladne vode pri dnu kako bi proizvela električnu energiju koja nije varijabilna, te uopće ne ispušta stakleničke plinove. Sama elektrana ne bi imala nikakvih nesigurnosti u pogeldu dostupnosti, pristupa i troškova resursa. Lokacija Martinique na Karibima je jedna od idealnih za takav način proizvodnje električne energije koja je vrlo pozitivna za okoliš.

Obje tvrtke smatraju da je ovaj način proizvodnje električne energije idealan za otočne teritorije u ekvatorijalnom pojasu koji su izolirani od kopna, te bi itekako mogli pomoći u postizanju energetske neovisnosti.

Projekt NEMO je do sada dobivao financiranje od Francuskih vlasti, te je ta ista potpora bila ključna da uđu u NER300 Europski program.

Izvor: www.renewableenergyfocus.com

Tags:     europa      ner300      financiranje      elektrana      oceanska energija      konverzija termalne energije      temperaturni gradijent      akuo energy      dcns
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?