Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Njemačka savezna država ima 120% električne energije iz OIE E-mail
Autor Leo Jerkić   
Utorak, 24 Lipanj 2014 10:39

Sjeverna Njemačka savezna država Mecklenburg-Vorpommern koja se nalazi na Baltiku je prošle godine proizvela više električne energije iz obnovljivih izvora energije nego što je iste potrošila, čime je predvodnik u Njemačkoj ispred regije Schleswig-Holstein.

Mecklenburg-Vorpommern je tako prošle godine imala rast proizvodnje iz obnovljivih izvora energije za više od 30%, sa 6,3 TWh pretprošle godine na 8,3 TWh prošle godine što je otprilike 120% potrošnje električne energije te države. Prema svemu sudeći to je prvi put da je neka Njemačka država proizvela više električne energije iz OIE nego što je potrošila.

Drugi na ljestvici je Schleswig-Holstein koji je proizveo otprilike onoliko električne enerigje iz obnovljivih izvora koliko je i potrošio. Veliki faktor u ovako velikoj proizvodnji su bili vremenski uvjeti, te je tako samo proizvodnja električne energije iz vjetroelektrana tokom prošle godine u Mecklenburgu skočila sa 3,5 na 4,7 TWh. Treba spomenuti da su te dvije regije pretežno ruralne pri čemu Mecklenburg ima oko 1,6 milijuna stanovnika, a najveći grad Rotck samo 200.000.

Kako bi Berlin koji ima oko 3,5 milijuna stanovnika postao 100% obnovljiv ovakve ruralne regije bi trebale imati puno veću proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije i to preko 300%. Srećom takvi ciljevi već postoje, npr. u regiji Schleswig-Hosltein.

 

Izvor: www.renewablesinternational.net

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?