Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Nastavljaju se istraživanja solara sa spremanjem energije pomoću topljivih soli E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 18 Lipanj 2014 18:33

Na južnoj strani Državnog solarnog postrojenja za testiranje topline u Sjedinjenim Američkim Državama se nalazi struktura koja spaja dvije vrlo napredne tehnologije u sektoru koncentrirane solarne energije : CLFR (kompaktni linearni fresnel reflektori) i spremanje toplinske energije pomoću topljivih soli. Njihovo zajedničko korištenje je novi koncept kojeg provodi Američki Odjel za energiju.

Današnji CLFR sustavi koriste vodu ili ulje kao termalni fluid koji hvata toplinu iz solarnih kolektora. Taj fluid grije vodu i pretvara je u vruću paru koja pokreće turbinu i generator koji proizvodi električnu energiju.

Areva Solar je uz pomoć istraživača iz Sandie projektirala strukturu visoku 33 metra sa CLFR-om koji se nalaze na razini tla (vidi sliku ispod). Cilj je istražiti različite tehnologije za skupljanje i spremanje topline u topljivim solima. Ako se sutav pokaže efikasnim Areva ga kani koristiti za svoje solarne elektrane u svijetu. Topljiva sol će tu biti radni fluid, a ona omogućava korištenje pare na višim temperaturama od čak 585 stupnjeva celzijusa.

Areva surađuje sa Sandiom zato što su oni prvi u SAD-u razvili testno postrojenje koje koristi topljive soli u kombinaciji sa koncentriranom solarnom energijom. Oni testiraju komponente za vanjske klijente te imaju mogućnost provođenja eksperimenata.

CLFR je zanimljiv jer može efikasno proizvesti puno toplinske energije na malom području. Zrcala su postavljena tako da reflektiraju svijetlost na vrh strukture u kojoj se nalaze nehrđajuče čelične cijevi kroz koje se pumpa topljiva sol koja se vraća nazad u vrući tank soli koji može biti iskorišten kasnije za proizvodnju električne energije. Sustav je dizajniran da koristi svu dostupnu sunčevu energiju.

Topljiva sol se koristi kao medij za spremanje energije zbog svoje niže cijene, te mogućnosti spremanja energije na duže vrijeme čime se omogućuje veća fleksibilnost elektrane prema elektroenergetskoj mreži. Samo testno postrojenje je projektirano od strane AREVA-e i Sandie dok je gradnju vodio Sandia Facilities. Izgradnja je dovršena, a trenutno su počela inicijalna testiranja pri čemu se nova testiranja očekuju uskoro.

Izvor: www.renewableenergyworld.com

 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?