Share to Facebook 
Share to Twitter 
Share to Linkedin 
PGT SocialWeb - Copyright © 2010 by pagit.eu

Vijesti iz svijeta

Zrakoplov Solar Impulse 2 uspješno odradio prvi let u Švicarskoj E-mail
Autor Leo Jerkić   
Srijeda, 04 Lipanj 2014 19:15

Nakon uspješnog međunarodnog leta svog prvog solarnog zrakoplova Švicarski avijatičarski pioniri Bertrand Piccard i Andre Borschberg su napravili korak dalje prema svome cilju leta oko svijeta u solarnom zrakoplovu sa uspješnim prvim letom svog zrakoplova Solar Impulse 2.

Profesionalni testni pilot Marcus Scherdel je prije par dana uzletio sa lokacije zrakoplovne luke Payerne u Švicarskoj te je odradio let od dva sata i 17 minuta i tokom leta je bio na najvišoj visini od 1.670 metara nadmorske visine.

To je bio veliki korak naprijed prema letu oko svijeta, te je ujedno bio prvi od nekoliko planiranih testnih letova koji će biti obavljeni tokom nekoliko idućih mjeseci kako bi zrakoplov dobio certifikaciju.

Prošle godine je prvi Solar Impulse preletio Sjedinjene Američke Države od San Francisca do New Yorka, a novom verzijom je cilj odraditi prekooceanske letove tokom dana i noći bez trošenja goriva i emisije stakleničkih plinova. Solar Impulse 2 je izgrađen od ugljičnih vlakana sa promjerom krila od 72 metra i masom od 2.300 kilograma. Zrakoplov ima 17.000 solarnih ćelija na krilima koje daju energiju za četiri električna motora. Noćni letovi su mogući zbog litij-ionskih baterija koje se pune tokom dana iz tih istih ćelija.

Filmić o prvom letu možete pogledati ovdje.

Izvor: http://inhabitat.com

Tags:     zrakoplov      solar impulse 2      švicarska      solarni zrakoplov      solarne ćelije
 

Dodajte svoj komentar

Vaše ime:
Vaš e-mail:
Naslov:
Komentar:
  Verifikacijska riječ. Samo mala slova bez razmaka.
Verifikacija:

Obnovljivi izvori energije za početnike

OIE u regiji

Nove tehnologije

Nova energetika

Zadnje vijesti

Želite li više koristiti obnovljive izvore energije?